SARAJEVO SLAVI

Jasmila Žbanić nakon nominacije za Oscara: Genocid se ne smije negirati!

Sarajevska redateljica našla se među pet nominiranih za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg stranog filma, pa bi s potresnom dramom ‘Quo vadis, Aida?‘ mogla donijeti Bosni i Hercegovini drugog Oscara.

Nakon što su supružnici, glumica Priyanka Chopra te glumac i glazbenik Nick Jonas, proglasili nominirane za Oscara, u Sarajevu je počelo slavlje. Kao što se i očekivalo, film 'Quo vadis, Aida?' nastavio je svoj put prema pozlaćenom kipiću, a u svojoj prvoj izjavi nakon objave nominacija redateljica je istaknula što je s filmom htjela postići.

'Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za «Quo vadis Aida?», majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma: to je podsjetnik da se genocid - i ovaj u Srebrenici kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobljavao, nego naprotiv - da bismo bolje razumjeli jedni druge', kazala je za Oscara nominirana redateljica Jasmila Žbanić.

Čitajte i: Oscari su pokazali novu holivudsku stvarnost: Netflix je kralj!

'Quo vadis, Aida?' je potresna drama o genocidu u Srebrenici, ispričana kroz oči Aide, prevoditeljice za UN, koja pokuša spasiti svoju obitelj nakon što je srpska vojska osvojila Srebrenice i počela s etničkim čišćenjem. Aidu tumači Jasna Đuričić, a uz nju glume Izudin Bajrović, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Prije nekoliko dana Jasmila je o filmu pričala i s holivudskom divom Angelinom Jolie, koja ju je intervjuirala za magazin Time.

Čitajte i: Angelina Jolie intervjuirala Jasmilu Žbanić: ‘Majke Srebrenice zaslužuju Nobelovu nagradu za mir‘

'Upoznala sam žene koje su izgubile i 40 članova svoje obitelji: sinove, muževe, braću, rođake, očeve, djedove... Tri generacije su nestale. Poveznice s prošlosti i budućnosti jednostavno izbrisane. Gubitak je nepodnošljiv, a rupa u srcima preživjelih nemjerljiva', kazala je tada Jasmila te nadodala: 'Doista mislim da bi ih morali nominirati za Nobelovu nagradu za mir. Jedinstvena su snaga za stvaranje mira u svijetu'.

image
Scena iz filma 'Quo vadis, Aida?'
BFA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Dodjela Oscara, koja će ove godine biti održana 93. put, zakazana je za 25. travanj, no još se zbog pandemije ne zna sa sigurnošću hoće li se doista dogoditi uživo ili će dobitnici, kao i u slučaju brojnih drugih nagrada, biti objavljeni u virtualnom prijenosu.

Linker
19. travanj 2024 06:06