Getty Images
POVRATAK NA SCENU

Michael Buble: 'Nakon stanke zbog bolesti sina, bojao sam se da su me svi zaboravili'

Kanadski glazbenik koji će u sklopu svjetske turneje nastupiti u Zagrebu u intervjuu za novi broj magazina Gloria otkriva kako je bolest njegova sina, zbog koje je zamalo odustao od pjevanja, utjecala na obitelj te zašto više nije ovisan o slavi i društvenim mrežama.

Nakon dvije godine stanke, koliko je izbivao iz javnosti zbog hepatoblastoma, zloćudne bolesti svog 6-godišnjeg sina, Michael Bublé (43), kanadski pop pjevač talijanskog i hrvatskog podrijetla, vratio se na scenu s albumom “Love”, promovirajući ga na svjetskoj turneji, u sklopu koje danas, 16. rujna nastupa u zagrebačkoj Areni. Njegov prvi koncert u Hrvatskoj odlična je prilika da se raspita o svom podrijetlu jer je Buble staro trogirsko prezime koje se spominje i u zapisu na crkvi sv. Dominika iz 14. stoljeća. Osim njegova pradjeda Michaela (Mihovila) s očeve strane, po kojem je slavni pjevač dobio ime, iz Hrvatske je i Bubléo­va prabaka Olga Anna Maria Gallovich, čiji je dom prije dolaska u Kanadu bio u Malom Lo­­šinju. Sin kanadskog ribara, koji je obitelj prehranjivao lovom na losose, u karijeri je prodao više od 30 milijuna albuma i stekao imetak veći od 50 milijuna dolara. No njegovo najveće blago, kaže, njegova su 12 godina mlađa supruga, argentinska glumica Luisana Lopilato, te djeca, sinovi Noah (6) i Elias (3) i kćerkica Vida, koja je u kolovozu proslavila prvi rođendan.

PHILADELPHIA, PA - SEPTEMBER 21:  Singer Michael Bublé performs during To Be Loved Tour 2013 at Wells Fargo Center on September 21, 2013 in Philadelphia, Pennsylvania.  (Photo by Gilbert Carrasquillo/Getty Images)
Getty Images

Zbog čega ste svoj osmi album nazvali “Love” (ljubav)?

- Odrastao sam u obitelji punoj ljubavi, zbog čega se smatram sretnim. To mi je dalo samopouzdanje. Bio sam voljeno dijete svojih roditelja - ribara i domaćice, kao i obožavani unuk svojih djedova i baka s kojima sam, kao i moje mlađe sestre Brandee i Crystal, provodio mnogo vremena, a pažnju i ljubav koje sam od njih dobio sada nastojim prenijeti svojoj djeci, i to ne samo riječima, nego još više djelima.

Zašto?

- Djeca predškolske dobi najviše uče oponašajući roditelje, tako da je svaki očev i majčin postupak njima važniji od tisuću riječi. Moji mama i tata naučili su sestre i mene da su ljubav i osjećaji najvažniji i to je najvrednije što sam od njih dobio.

Jeste li zbog toga imali sreće u ljubavi?

- Romantična ljubav je druga priča i ona se ne uči na tuđim primjerima, nego iz vlastitog iskustva, što bi značilo da svatko ima svoj put, s usponima i padovima... Sve dok konačno ne upozna pravu osobu. Za mene je to moja supruga Luisana, majka naših troje predivne djece, s kojom sam u trenutku kad smo se morali suočiti s jezivom dijagnozom našeg tada 4-godišnjeg sinčića proživio situacije kakve nikome ne bih poželio.

Kako ste reagirali kad je sinčiću potvrđena dijagnoza malignog tumora jetre?

- Bio sam u šoku i moj se svijet u trenutku srušio. Baš kao što se promijenio i moj pogled na život. Posao, karijera, slava, svakodnevne brige... preko noći su mi postali nebitni, i tada sam shvatio da je život najveća vrijednost. Nakon prvog šoka nastupili su trenuci očaja i pitanja zašto se to baš meni događa, a točka preokreta bila je kad smo supruga i ja odlučili svu svoju snagu, energiju i vrijeme usmjeriti prema tome da pomognemo našem malom superheroju da dobije najvažniju bitku.

Kako ste proveli te dvije godine izvan scene?

- Bdijući sa suprugom uz bolnički krevet svoga sina dok je primao kemoterapiju i druge tretmane zahvaljujući kojima je ponovno zdrav. Oboje smo mu se potpuno posvetili, što je bila velika privilegija - i za nas i za njega, jer smo u bolnici svjedočili mnogim slučajevima kada si roditelji takvo što nisu mogli financijski priuštiti, nego su morali raditi, pa su s njihovom djecom u najtežim situacijama bili djedovi i bake, tete i stričevi, prijatelji..., dok su oni plakali za mamom i tatom. To mi je slamalo srce.

16.October.2016

Michael Buble seen in this Celebrity Social Media photo posted via Facebook!, Image: 303064678, License: Rights-managed, Restrictions: XPOSURE PHOTOS DOES NOT CLAIM ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE ATTACHED MATERIAL. ANY DOWNLOADING FEES CHARGED BY XPOSURE ARE FOR XPOSURE'S SERVICES ONLY, AND DO NOT, NOR ARE THEY INTENDED TO, CONVEY TO THE USER ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE MATERIAL, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK
Poznati pjevač, sinovi Noah i Elias te supruga Luisana

Je li vas obiteljska drama promijenila kao umjetnika?

- Sinova bolest potpuno me promijenila, kao čovjeka i kao umjetnika, a sad kad je zdrav, osjećam se potpuno slobodnim. Prije sam bio ovisan o slavi, pohvalama i komentarima na društvenim mrežama, informacijama o prodaji albuma i ulaznica..., što je hranilo moj umjetnički ego. Sada više ne čitam komentare, ne pratim društvene mreže, niti podatke o prodaji... Shvatio sam da to ne mogu kontrolirati. Jedino na što kao umjetnik mogu utjecati jest da s integritetom, empatijom i ljubavi radim svoj posao i publici pjevam najljepše ljubavne pjesme.

Zašto ste se vratili?

- Kada sam se odlučio za stanku, nisam znao hoću li ikad više skupiti snage za povratak. No kad se Noah oporavio, supruga i ja odlučili smo početi raditi. Znao sam da se moram vratiti s novim albumom i krenuti na turneju. Promotor mi je rekao da trebamo vidjeti je li me publika zaboravila ili me se još više zaželjela. Srećom, sve je bilo jasno već pola sata nakon što su ulaznice puštene u prodaju jer je većina koncerata rasprodana za trideset minuta. Kad su mi to javili, prvi put u dva desetljeća karijere zaplakao sam od sreće.

Zar ste zaista mislili da su vas obožavatelji zaboravili?

- Dugo me nije bilo, pa ni u što više nisam mogao biti siguran. A taj osjećaj vrati mi se svaki put kad izlazim pred gledatelje. Moja publika za mene nisu stranci iz mraka dvorane dok čekaju moj nastup, nego ljudi koji su se molili i brinuli za mojeg sina, grlili me na ulici i slali mi poruke podrške te mi na kraju dali priliku da se vratim. Zbog toga ih volim i poštujem.

Koliko vam je novac bitan?

- Zaradio sam dovoljno da ne moram zaraditi ni dolara više do kraja života. Nastupam zato da bih svoj užitak u glazbi pokušao prenijeti publici, zato mi je na koncertima najvažniji osjećaj zajedništva i svojevrsnog bratstva u ta dva sata.

Zašto vas na turneji prati orkestar od 40 glazbenika?

- To je moja posveta žanru pop-jazza i mojim idolima, najvećim imenima američke scene, koja nažalost više nisu s nama. Želio sam da ova turneja bude jedinstvena po tome jer gledateljima nudim intimnu večer uz Big Band orkestar, kakva više ne postoji. Zbog toga sam neka vrsta dinosaura na sceni i smatram se čuvarem tradicionalnih vrijednosti kakve su promicali moji glazbeni idoli.

Kako Noah podnosi vaše izbivanje iz kuće?

- Kada sam prvi put nakon njegove bolesti ot­­putovao u SAD na promociju turneje, Noah me nazvao i upitao zašto sam otišao. Prvo sam mu poželio reći da moram raditi da prehranim obitelj, ali sam se, srećom, suzdržao, jer bi to bila laž. Rekao sam mu da moram ići te da ću razmisliti o odgovoru na njegovu pitanje i kasnije mu se javiti. U međuvremenu sam razmislio što me tjera dalje pa sam ga nazvao i rekao mu da me on, njegovi mama, brat i sestra pune tolikom ljubavlju da je želim podijeliti s drugim ljudima, koji mene vole. A kad mi zatreba nova doza njegove ljubavi, brzo ću se vratiti kući po još. Moja misija na ovom svijetu je da u njega utkam što više svoje ljubavi i dobrote, to je za mene zapravo jedini dovoljno dobar razlog za razdvojenost od obitelji. Možda to nekome zvuči smiješno, no ja zbog toga živim i radim.

22.JANUARY.2016

MICHAEL BUBLE AND WIFE LUISANA SEEN IN THIS CELEBRITY TWITTER PICTURE!, Image: 272347748, License: Rights-managed, Restrictions: **UK CLIENTS MUST CALL PRIOR TO TV OR ONLINE USAGE PLEASE TELEPHONE  +44 208 344 2007***Xposure Photos does not claim any Copyright or License in the attached material**, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK
Rođenje kćerkice Vide unijelo je sreću u život obitelji Bublé

Linker
19. travanj 2024 21:56