Ana Mihalić
kandidatkinja na eu izborima

Mima Simić: Radikalni životni zaokret u ranim četrdesetima

Spisateljica Mima Simić na originalan način je vodila kampanju za ulazak u Europski parlament - gradskim je biciklom odvozila više od osamsto kilometara kroz Hrvatsku, prenoćište tražila preko Facebooka, a unatoč tome što je veganka, čak ni u Slavoniji nije ostala gladna.

Spisateljica Mima Simić na originalan način je vodila kampanju za ulazak u Europski parlament - gradskim je biciklom odvozila više od osamsto kilometara kroz Hrvatsku, prenoćište tražila preko Facebooka, a unatoč tome što je veganka, čak ni u Slavoniji nije ostala gladna.

Umjesto da u ranim četrdesetima počne uživati u plodovima svojeg dosadašnjeg rada, filmska kritičarka, publicistkinja i LGBT aktivistica Ana Marija Mima Simić (43) odlučila se na radikalni zaokret - i krenula u političku avanturu života. Prva javna osoba u našoj zemlji koja je prije 12 godina u popularnom kvizu javne televizije obznanila da živi sa svojom djevojkom, a nakon toga fotografije svojeg lezbijskog vjenčanja u Las Vegasu objavila u Gloriji, danas je kandidatkinja na izborima za Europski parlament. I to na 18. koalicijskoj listi koju čine politička plat­­forma Možemo te stranke Orah i Nova ljevica.

Mima Simic, aktivistkinja, politicarka, putovanje biciklom, Pula, 12052019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
Jedina neugodnost na putu je kad mi kamioni u pretjecanju prođu preblizu

Među ukupno 396 kandidata s lista svih stranaka Mima Simić, prema mišljenju mnogih, vodi najoriginalniju kampanju, tijekom koje joj je cilj na biciklu prevaliti 1600 kilometara i obići cijelu Hrvatsku. S izazovima zahtjevnog putovanja na dva kotača zasad se dobro nosi i ne vidi što bi moglo poći po zlu, a za svoju se političku avanturu nije specijalno pripremala. Cijeli budžet za kampanju od tisuću kuna - u što nisu uračunati eventualni troškovi za nabavu hrane - utrošila je za kupnju biciklističkog dresa i opreme, a na užas poznavatelja i zaljubljenika u aktivnosti na dva kotača na put je krenula - gradskim biciklom bez ikakve dodatne opreme. U prva tri tjedna putovanja obišla je Slavoniju, Sisak, Zagreb i Karlovac te preko Gorskog kotara stigla do Rijeke i Istre. Iza nje je osamsto kilometara, a još toliko pred njom. Sigurna je da će do 26. svibnja stići sve do Dubrovnika, a usput možda svrati i do pokojeg otoka te na kraju, ako joj ostane vremena, krenuti za Međimurje.

Instagram

Cilj joj je da građane potakne na izlazak na izbore te da ih upozna sa svojim programom, ali još važnije - da se u razgovoru s ljudima iz svakog dijela Hrvatske upozna s njihovim problemima, željama i potrebama kako bi im kao njihova zastupnica pokušala pomoći. Prema njezinu mišljenju, slušanje građana je glavni zadatak političara, posebice u našoj zemlji, gdje većina krpa kraj s krajem razmišljajući o preseljenju u inozemstvo u potrazi za boljim životom. S Mimom Simić razgovarali smo prošlog vikenda u Puli, točno na polovici njezina putovanja, nakon tri tjedna na cesti praćenih suncem, kišom, vjetrom, intenzivnim druženjima sa svojim domaćinima te medijskim nastupima. Na njoj se nije primjećivalo da joj se zdravstveno stanje pogoršava jer je prije toga promrznula pokisnuvši do gole kože na putu iz Labinštine do Pule - kabanicu je, naime, zaboravila spakirati u svoje putne bisage.

No bez obzira na to, bez mnogo razmišljanja i nagovaranja prihvatila je naš izazov te se odvažila na skok u more s desetmetarske Svete stijene u turističkom kompleksu na Verudeli. Taj skok je, naime, svojevrsna inicijacija Puljana i Puljanki - baš kao što je to Slovencima uspon na Triglav - pa se Mima Simić, koja se inače panično boji visine, odlučila suočiti s jednim od svojih najvećih strahova. Zbog toga se zatvorenih očiju sa stijene otisnula u ponor plavetnila pred sobom i na kraju si priuštila još jedan šok - kupanje u hladnome moru.

Mima Simic, aktivistkinja, politicarka, putovanje biciklom, Pula, 12052019, foto: Ana Mihalic
Na izazov skoka s 10-metarske Svete stijene na Verudeli Mimu je potaknuo naš novinar Kruno Petrinović

- Nisam se baš najspretnije dočekala, pljusnula sam na stražnjicu jer svoj skok uopće nisam kontrolirala. Ali nije mi ništa i jako sam ponosna na sebe što sam to napravila. I sigurna sam da će mi drugi, treći i svaki idući skok biti sve bolji. Taj doživljaj sa Svete stijene zapravo na najbolji način simbolizira i moj ulazak u politiku, od koje sam donedavno zazirala. No kako sam osjećala da mi je građanska dužnost da nešto poduzmem, a nisam se prepoznala ni u jednom programu etabliranih stranaka, odlučila sam se aktivirati u sklopu platforme svojih istomišljenika - objašnjava Mima Simić, čija Zelena lista zagovara društvo održivog razvoja s boljim obrazovanjem, zdravstvom, pravosuđem, kulturom, radničkim i ljudskim pravima te hvatanje ukoštac s gorućim problemom klimatskog kolapsa.

Mima Simic, aktivistkinja, politicarka, putovanje biciklom, Pula, 12052019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
‘Ponosna sam na sebe i uvjerena da će svaki idući skok biti sigurniji i bolji’, kaže Mima

Miminu kampanju odlično prihvaćaju njezini politički istomišljenici, poštuju je i protivnici, a njoj je najvažnije da svojim primjerom potakne apatičnu većinu da izađe na izbore. Pritom smještaj pronalazi preko svoje Facebook stranice, na kojoj joj se javljaju svi koji su je spremni ugostiti - od umirovljenika i braniteljskih obitelji do društvenih aktivista i poznanika. - Kao gošća zapravo najviše uživam kod penzića: oni me paze i maze, imaju veliko iskustvo i vremena da mi se posvete te su majstori u kuhinji. Uz to sam za njih još u cvijetu mladosti, što također nije nevažno - smije se Mima Simić, koja se prilikom putovanja drži svojeg okvirnog plana, a ruta joj je fleksibilna te ovisi o vremenskim prilikama, njezinim trenutačnim mogućnostima, snazi, zdravstvenom stanju...

Premda sa sobom u putnim bisagama nosi i vreću za spavanje, još u njoj nije prespavala jer je u svakom mjestu u kojem se zaustavila pronašla domaćine koji su joj ponudili besplatan smještaj te je dobro nahranili. Kao dugogodišnja veganka Mima Simić svojim je domaćinima najveći izazov u prehrambenom smislu, ali su mu se svi brzo, pa i rado, prilagodili. - Čak su se i moji jadni domaćini u Slavoniji, kraju gdje je tradicionalno nezamisliv obrok bez mesa, solidarno na dva dana preobratili na veganstvo i na tome sam im beskrajno zahvalna - nastavlja Mima, dodajući kako joj se najbolje stvari na putovanju događaju neplanirano. Tako joj je majstor Marin drugog dana putovanja u Osijeku servisirao bicikl, centrirao kotače, pritegnuo kočnice, napumpao gume, montirao držač za bocu i postavio jače stražnje svjetlo da bude uočljivija na cesti. A kad je željela platiti ceh, samo je odmahnuo rukom. Desetog dana u Karlovcu je, primjerice, dobila besplatno šišanje kod najboljeg gradskog frizera i to zato što joj je jedna prolaznica, kad ju je prepoznala, ustupila svoj termin. A u Labinu su je njezini domaćini tako fino hranili da se poželjela k njima useliti, ali je svoj put teška srca nastavila držeći se one narodne - “svakog gosta dva dana dosta”.

- Zapravo mi se dosad nije dogodilo ništa loše, a jedina stvar koja mi stvara nelagodu su kamioni koji mi prilikom pretjecanja prođu preblizu. No i na to se čovjek mora naviknuti - pogotovo kad sam kao biciklistica najnezaštićenija sudionica u prometu - nastavlja Mima, o čijoj sigurnosti i zdravlju najviše brinu njezini najbliži. Svojoj supruzi Marti u Berlinu mora dva puta dnevno podnositi detaljne izvještaje, a ona njoj šalje fotografije njihovih mačaka da se uvjeri kako je s njima sve u redu. Mimin otac, atletičar veteran, brine se hoće li mu kćeri ponestati kondicije i snage, dok je majci, psihijatrici, najvažnije kćerino psihičko stanje. Njoj samoj pak neobjašnjivo je da, uz tolike tjelesne napore kakvima se izlaže, ne gubi na težini, nego je od početka putovanja čak nabacila dva i pol kilograma.

privatna fotografija
Sa svojom životnom partnericom, germanisticom i skandinavisticom Martom Šušak, vjenčala se u ljeto 2016. u Las Vegasu

- Sigurno zato što ne odbijam nijednu priliku kad mi ponude jelo: sve si mislim, trebat će mi rezerve, a onda sve te silne kalorije ne stignem potrošiti - priznaje Mima, koja na svojoj Facebook stranici vodi dnevnik putovanja, a fotografije objavljuje i na Instagramu. Biciklistički maraton, kaže, samo je početak njezine političke borbe. Na svojem se putovanju, naime, definitivno uvjerila kako je Hrvatska zemlja plemenitih, solidarnih, vrijednih i zahvalnih ljudi, čije su je priče i sudbine dotaknule i pomogle joj da zacrta vlastiti politički pravac - bez obzira na rezultat izbora za Europski parlament.

Linker
26. travanj 2024 01:28