Hitovi iz videoteke

Najdivnijih 10: Božićni filmovi uz koje ćete se nasmijati i zaplakati, prema preporuci profesionalnog filmofila

U danima koji su pred nama mnogi će u toplini svog doma uživati u filmovima i blagdanskom ugođaju pa vam stoga donosimo deset najboljih tematskih filmova prema izboru stručnjaka iz videoteke. Među odabranim naslovima ima ponešto za svačiji ukus.

Stiglo je to najdivnije doba godine kada ćemo u toplini svojih domova, s ili bez najmilijih, provesti Badnjak, Božić i ostale neradne dane. Iako nam je ova godina prepuna restrikcija i ne možemo proslaviti blagdane onako kako smo navikli ili bismo to htjeli - to ne znači da ne možemo uživati u pravom božićnom duhu.

U tome nam uvelike mogu pomoći Božićni filmovi, bilo da se radi o komedijama, dramama, fantazijama, animiranim filmovima ili klasicima. Upravo zato za pomoć smo se obratili Marku Jantolu, vlasniku jedne od posljednjih videoteka - "Pauk" iz Zagreba. Marko je za Gloria.hr složio popis filmova koje, ako još niste, svakako morate pogledati. A ako jeste, složit ćete se da je pravo vrijeme da ih se pogleda opet.

I u videoteci vlada pravi Božićni ugođaj, a filmovi s tom tematikom najtraženiji su već neko vrijeme. Zato mu i nije bio problem iz bogatog fundusa izdvojiti njih nezaobilaznih i najpopularnijih - deset.

Divan život (It‘s a Wonderful life, 1964.)

Fantastična drama koja već gotovo 60 godina uspješno rasplače gledatelje koji je obično gledaju u Božićno vrijeme, bazira se na kratkoj priči "The Greatest Gift" (Najveći dar) iz 1943. James Stewart glumi Georgea Baileya, čovjeka koji se odrekao svojih snova da bi pomagao drugima, a zbog očaja u kojem se našao odluči izvršiti samoubojstvo na Badnjak. Tu dolazi do intervencije njegova anđela čuvara Clarencea Odbodyja , kojeg glumi Henry Travers. Clarence pokaže Georgeu kako bi drastično drugačije izgledao život njegovih najmilijih i zajednice u Bedford Fallsu, da se on nije rodio.

Pogledajte video

Božićna pustolovina (The Nightmare Before Christmas, 1993.)

Film koji je s vremenom postao klasik, snimljen je stop-motion tehnikom, a stvorili su ga ujedinjeni umovi Tima Burtona i Henryja Selicka. Radnja je smještena u krajnje fiktivan svijet snova u kojem najznačajniju ulogu igra Jack Skellington, podjednako elegantan, zgodan i inteligentan kralj grada Halloween. Nakon što Jack slučajno naiđe na grad Božića, oduševljen odlučuje umjesto Halloweena održati Božić, a sebe učiniti Djedom Mrazom.

Pogledajte video

Vilenjak (Elf, 2003.)

Komedija donosi priču o čovjeku kojeg su Djedovi Božićnjaci udomili, nakon što im se zabunom uvukao u torbu kao beba. Odgajan kao vilenjak, Buddy (Will Ferrell) naposljetku ipak odrasta u čovjeka tri puta većeg i od najvećeg vilenjaka te uviđa kako se nikada neće uklopiti u život na Sjevernom polu.

Pogledajte video

Bijeli Božić (White Christmas, 1954.)

Otkako se ovaj klasik počeo prikazivati, postao je najuspješnijim filmom godine. Glavne uloge tumače Bing Crosby i Danny Kaye, a u filmu je izvedena i naslovna pjesma "White Christmas". Priča se temelji na prijateljstvu dva američka vojnika iz Drugog svjetskog rata od kojih je jedan bivši zabavljač s Broadwaya, a drugi bi želio to postati. Radnja filma počinje na Badnjak 1944. negdje u Europi.

Pogledajte video

Kolo sreće (Trading places, 1983.)

Komedija u kojoj glavne uloge tumače Dan Aykroyd i Eddie Murphy. Film priča priču o veoma uspješnom trgovačkom posredniku i beskućnoj skitnici, čiji se životi zamijene nakon što nesvjesno postanu dio pomno razrađene oklade. Film je zaradio i epitet moderne verzije novele "Kraljević i prosjak" američkog pisca Marka Twaina.

Pogledajte video

Gremlini (Gremlins, 1984.)

Priča prati mladića koji kao kućnog ljubimca primi čudno stvorenje mogwai, kojeg nazove Gizmo. Gizmo je dobroćudan, mazan i jednostavan za održavanje, sve dok ga se drži podalje od vode, jarkog svjetla i, najvažnije, ako ga se ne hrani nakon ponoći. Nakon nezgode i prekršenja tih pravila grad preplave druga bića koja se transformiraju u mala, destruktivna, zla čudovišta koja na Badnjak čine pustoš u cijelom gradu.

Pogledajte video
Pogledajte video

Zapravo ljubav, (Love actually, 2003.)

Otkako se ova britanska romantična komedija pojavila dospjela je među omiljene filmove božićne i ljubavne tematike mnogih. Film prikazuje nekoliko ljubavnih priča, čiji se glavni likovi tijekom filma međusobno isprepliću. Devet priča i duplo više nositelja radnje dožive sreću ili razočaranje, a svi se povežu na aerodromu.

Pogledajte video

Last Christmas (Last Christmas, 2019.)

Romantični komični film baziran na istoimenoj pjesmi Georgea Michaela. Emilia Clarke glumi Kate, pjevačica je u usponu, ali zapela kao prodavačica u dućanu božićne opreme. Iako ju je svaka nada za boljim životom napustila, započinje vezu s tajanstvenim muškarcem kojeg glumi Henry Golding te se počinje zaljubljivati u njega.

Pogledajte video

Kako je Grinch ukrao Božić (How the Grinch stole Christmas, 2000.)

Božićni fantastični film, temeljen na istoimenoj knjizi dr. Seussa iz 1957. godine, to je prva knjiga dr. Seussa koja je adaptirana u cjelovečernji igrani film. Stanovnici gradića Who odbacili su Grincha (J. Carrey) dok je bio dijete zbog njegove ružnoće i zlobe. Nakon toga, on se povukao u spilju izvan mjesta i zamrzio ljude, što osobito dolazi do izražaja u vrijeme blagdana.

Pogledajte video

Čudesni Božić (Santa Clause, 1994.)

Prvi film u filmskoj seriji Djeda Mraza, u kojem glumi Tim Allen kao marketinški stručnjak Scott Calvin, običan čovjek koji slučajno uzrokuje da Djed Božićnjak padne s krova na Badnjak. Kada stigne na Sjeverni pol, Scott shvati da ne može odustati od posla - on je postao novi Djed Mraz! Scott se vraća kući, gdje se pomalo pretvara u debeljuškastog, sijedog starca kojeg djeca obožavaju.

Pogledajte video
Linker
19. travanj 2024 13:42