NJEMU U ČAST

Otkrili spomenik u čast makedonskom slavuju: Toše Proeski 14 godina od smrti ima kip sa svojim likom u Novoj Gradiški

Makedonski glazbenik koji je bio popularan diljem regije poginuo je u automobilskoj nesreći na autocesti kraj Nove Gradiške. Njemu u čast sada su tamo podignuli spomenik.

U Novoj Gradiški otkriven je spomenik prerano preminulom glazbeniku Toši Proeskom. Makedonski slavuj na autocesti kraj grada u Brodsko-posavskoj županiji, prije 14 godiina, 16. listopada 2007. godine, izgubio je život u automobilskoj nesreći.

Kip je izradio Slavko Bunić, a na svečanom otkrivanju bili su gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, veleposlanik Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, ali i gradonačelnik Kruševa, Tošinog rodnog grada, Tome Hristovski.

image
Prisustvovali su veleposlanik Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i gradonačelnik grada Kruševo Tome Hristovski.
NENAD OPACAK/CROPIX

Toše Proeski u nasljeđe nam je ostavio neizbrisivi trag, bez obzira na to pričamo li o njegovim ljudskim ili glazbenim vrijednostima, a posebice u listopadu, svatko ga se prisjeća na svoj način.

Njegove riječi, "ne želim da mi skidate kapu, samo želim da se ponosite mnom", ostat će zauvijek urezane u srcima svih koji su imali privilegiju osobno ga poznavati ili ga pratiti putem njegovog bogatog humanitarnog i glazbenog djelovanja.

image
Spomenik Toši Proeskom
NENAD OPACAK/CROPIX

Čitajte i: Sjećanja još žive: Uskoro je 14 dugih godina otkako nas je napustio Toše Proeski

Za vrijeme svoje karijere izdao je desetak albuma, no često je govorio da mu nagrade nisu važne, već samo ono što ostaje iza njega - pjesme. Posljednji album na kojem je radio bio je "Igra bez granica" s istoimenom pjesmom koja izaziva duboke emocije i neodoljivo nas podsjeća na Tošu.

image
Spomenik glazbeniku u Novoj Gradiški
FOTOGRAFIJE: NENAD OPACAK/CROPIX
Linker
15. ožujak 2024 22:40