Vremeplov sjećanja

Raskošan pregled karijere duge 60 godina: ‘Ako je netko to zaslužio onda je to ona‘

Uz opsežnu knjigu u izdanju Naklade Ljevak, revalorizaciji bogatog opusa Gabi Novak pridonosi i box set s ukupno 12 kompakt diskova, u izdanju Croatia Recordsa.

Doomaćim glazbenicima napisano je mnogo knjiga, ali nijedna o Gabi Novak (84), jedinoj i danas aktivnoj pjevačici koja je sudjelovala u samim počecima hrvatske pop-glazbe. ‘Ako je to netko zaslužio, onda je to ona’, kaže Siniša Škarica koji je u ‘Knjizi o Gabi’ sustavno predstavio njezin opus.

image
Pjevačica kao srednjoškolka 1954.
PRIVATNA ARHIVA

Uz opsežnu knjigu u izdanju Naklade Ljevak, revalorizaciji bogatog opusa Gabi Novak pridonosi i box set s ukupno 12 kompakt diskova, u izdanju Croatia Recordsa. Na njima je sabrana većina pjesama koje je snimila tijekom glazbene karijere duge već više od 60 godina.

image
'Knjiga o Gabi', uz knjigu će biti objavljen i dvostruki box set s 12 kompakt diskova.
PROMO

Soundtrack naših života

- Ovo je, zapravo, jedna skrivena biografija Gabi Novak. Kroz priče o pjesmama otkriva se njezin život, ali i odnos prema životu - govori Škarica, ističući da knjiga s pravom ima podnaslov ‘Soundtrack naših života’. Naime, kroz priču o Gabi, koja je prvi nastup održala 1957., knjiga opisuje i povijest glazbenih festivala i diskografske industrije u Hrvatskoj i Jugoslaviji od kraja 1950-ih do danas.

image
Gabi Novak na svojem prvom nastupu 1957.
PRIVATNA ARHIVA

Čak i najbolje poznavatelje lika i djela Gabi Novak iznenadit će detalji otkriveni u knjizi. Najbolji primjer za to je sama Gabi, koja je priznala da je na neke pjesme zaboravila. - Iznenadila se vidjevši da u knjizi pišem o njenom singlu koji je 1962. na njemačkom jeziku snimila za jednu tvrtku iz Zapadne Njemačke. Knjiga je zbog toga i za nju kao vremeplov koji budi razna sjećanja - kaže Škarica.

Linker
15. travanj 2024 06:35