CROPIX
FILOZOF I OSVAJAČ ŽENA

Tri propala braka iza Slavoja Žižeka: 'Nakon razvoda uvjeren sam da tu osobu nikad nisam ni volio'

Filozofska zvijezda Slavoj Žižek nije čuven samo po svojim intelektualnim debatama, nego i po osvajačkim vještinama - nakon dva propala braka, treću sreću je potražio u naručju 30 godina mlađe argentinske manekenke koju je dostojno zamijenila jednako mlada slovenska novinarka.

Premda je izgledom i manirama daleko od ideala muške ljepote i seksepila, osebujni slovenski filozof Slavoj Žižek (70) slovi kao veliki zavodnik kojem, navodno, svojedobno nije mogla odoljeti ni Pamela Anderson. Pripisivali su mu i ljubavnu aferu s pjevačicom Lady Gagom, što je osobno demantirao i za tu medijsku podvalu optužio grupu američkih anarhista, velikih protivnika njegovih ideja. Navodnu vezu s bujnom Pamelom Anderson nikad nije demantirao niti je suvislo objasnio u čemu je tajna njegova uspjeha kod žena.

THE PERVERT'S GUIDE TO IDEOLOGY, Slavoj Zizek, 2012., Image: 175979328, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett

Lijepe, pametne i znatno mlađe žene iza njegove zapuštene brade, nervozne gestikulacije i odjeće kao skrojene u sovjetskom tekstilnom kombinatu primjećuju neke čari što izmiču racionalnim objašnjenjima. Trenutačno je Slavoj Žižek u četvrtom braku, sa slovenskom novinarkom Jelom Krečič (40), koja, kao i njezin famozni suprug, ima doktorat iz filozofije. Vjenčali su se 2013. u Budvi, o čemu je slovensko Delo, gdje Jela prati kulturu, objavilo duhovito naslovljenu vijest: “Žižka vzela Jela z Dela”. Kako je jednom rekla mudroslovka Jela, s čim se slaže i njezin suprug, brak je relaksirajuća institucija jer partnere oslobađa konstantnog pritiska da jedno drugom dokazuju svoju ljubav. Drugim riječima, brak je poželjan i protivnicima građanskih konvencija zato što eutanazira nepotreban višak ljubavi.

Jela Krečič, novinarka, publicistka, filozofinja in avtorica romana Knjiga drugih, v Ljubljani, 31. maja 2018.
[Krečič Jela,knjige,književnost,avtorice,avtorji,pisatelji,poisateljice,Beletrina]
Uroš Hočevar
Jela Krečić, doktorica filozofije, udala se za Žižeka 2013. godine

S vremena na vrijeme supružnici zajedno nastupaju na tribinama, debatama i predavanjima pa iako mnoge zanima kako izgleda postmodernistički brak dvoje vrhunskih intelektualaca, primjerice, kako izgledaju njihove bračne svađe ili šaputanja na jastuku, Jela i Slavoj ignoriraju takva pitanja iz publike. Dr. Žižek o svojem privatnom životu obično govori isto kao što filozofira: anegdotalno, paradoksalno, cinično, provokativno, kontroverzno, šokantno, politički nekorektno ili posve nerazumljivo.

U jednom je intervjuu sam sebi polaskao da je neizlječivi romantičar, a odmah potom svoju je drugu bivšu suprugu Renatu Salecl (57), s kojom ima 19-godišnjeg sina Tima, grubo nazvao kujom te dodao kako žali što se s njom uopće vjenčao. Ako je to i bila šala, zasigurno se nije svidjela gospođi Salecl, članici Slovenske akademije znanosti, istraživačici pri Institutu za kriminologiju na Pravnom fakultetu u Ljubljani te gostujućoj profesorici na nekoliko uglednih inozemnih sveučilišta. Studirala je filozofiju, doktorirala sociologiju te objavila nekoliko zapaženih knjiga prevedenih na 15 jezika. Sve njezine službene biografije prešućuju činjenicu da je bila u braku sa Slavojem Žižekom, baš kao što on nikad javno ne spominje svoju prvu suprugu, s kojom se vjenčao sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća i dobio prvog sina. Nazvao ga je Kostja u počast svojem i Staljinovom omiljenom filmu “Pastir Kostja”, prvom sovjetskom mjuziklu. Sinu Kostji je 1991. posvetio knjigu “Užitak kao politički faktor”, što pokazuje da i nije tako loš otac kakvim se voli prikazivati. Jest da je vlastitom djetetu znao opsovati mater, ali bi pucao od očinskog ponosa kad bi mu dijete odbrusilo dosjetkom na istu temu.

16.11.2010 Ljubljana, Slovenija. Renata Salecl, filozofinja in sociologinja.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Jure Erzen
Renata Salecl je druga supruga Slavoja Žižeka i majka njegovog drugog sina Tima

Najviše publiciteta dobio je Žižekov treći brak, s 30 godina mlađom argentinskom ma­ nekenkom i studenticom psihologije Analijom Hounie, koju je upoznao 2003. na predavanju što ga je održao u Buenos Airesu. Analia je kći uglednih psihoanalitičara lakanovske provenijencije, a kako je i Slavoj bio đak Jacquesa Lacana, imali su o čemu razgovarati. Vjenčali su se 6. ožujka 2005. u Buenos Airesu, oboje u bijelom, okruženi argentinskom intelektualnom elitom. Žižek je osobno birao glazbu za vjenčanje i pritom se zafrkavao na sebi svojstven način. Kad su mladenci stupali pred matičara, svirao je drugi stavak Šostakovičeve 10. simfonije, poznat kao “Staljinov portret”, a kad su se zagrlili i poljubili, začuo se najpoznatiji Schubertov gudački kvartet - “Smrt i djevojka”.

S 30 godina mlađom argentinskom manekenkom Analijom Hounie vjenčao se 2005. godine

- Uživao sam u tome kao malo dijete - govorio je Žižek. - Inače mi je cijelo to vjenčanje bilo noćna mora. I na fotografijama se vidi da nisam bio sretan. Lijepa Analia i turbozvijezda filozofske estrade razveli su se nakon četiri godine braka. Pozivajući se na Marxa, Žižek razvod tumači kao retroaktivno etabliranje činjenice da to i nije bila prava ljubav.

- Nakon razvoda uvjeren sam ne samo da tu osobu više ne volim, već sam uvjeren da je nikad nisam ni volio - kaže slavni Slavoj, koji će 4. svibnja u Filozofskom teatru zagrebačkog HNK održati predavanje pod naslovom “Nered je pod nebesima... situacija je izvrsna”. Sudeći prema jagmi za ulaznicama, Žižekovo predavanje u Zagrebu bit će doživljaj za pamćenje, intelektualna zabava kakvu može pružiti samo Elvis Presley filozofske misli.

Slavoj Zizek 
in The Pervert's Guide to Ideology (2012) 
*Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 169217082, License: Rights-managed, Restrictions: *Filmstill - Editorial Use Only*, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills
Profimedia, Film Stills

Linker
13. ožujak 2024 08:00