CROPIX
Ljubav se ljubavlju vraća

Udomljavanje je 'in': Tko je od poznatih spasio psa i ne sluteći što će mu to donijeti

Skloništa za životinje 'pucaju po šavovima' jer je napuštenih pasa i mačaka sve više, a sredstava i mjesta za njihovo zbrinjavanje nema dovoljno. Umjesto da kupujete životinje s pedigreom, posjetite azile jer vas tamo sigurno čeka malo biće koje će vas osvojiti na prvi pogled i kojem ćete spasiti život, baš kao što su to napravile neke domaće zvijezde. Svi su oni priznali da su im psići u život unijeli veliko veselje.

Odbačenih, napuštenih pasa u skloništima za životinje diljem Hrvatske svakim danom ima sve više i više, gdje mjesecima čekaju da se nekom svide i da ih prihvate u svoju obitelj. Zato se razne udruge za zaštitu životinja trude svim silama podignuti svjesnost o plemenitom činu udomljavanja kako psi, mačke i ostale životinje ne bi završile na ulici.

U tome im puno pomažu i naše poznate zvijezde poput Domagoja Jakopovića Ribafisha, Blanke Vlašić i Ivane Brkljačić koji su i sami nedavno udomili štence. Ribafish je u kolovozu s djevojkom Kasandrom Draganić posjetio azil u zagrebačkom Dumovcu kako bi upoznao imenjakinju Ribu, križanku staforda.

Nije ni pomišljao da će mu taj posjet promijeniti život, no u Dumovcu je upoznao mnogo pasa među kojima mu je jedan posebno zapeo za oko.Kući je odveo štenca, mješanca goniča kojemu je nadjenuo ime Dživo, inspirirano projektom RokOtok, jer mu se jako svidjelo upravo to ime koje nosi mnogo ljudi na jednom hrvatskom otoku. Dživo se vrlo brzo zbližio s ukućanima, a Ribafish ga često vodi sa sobom na putovanja.

Poznata hrvatska sportašica i bivša dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić početkom rujna udomila je kujicu Rozu koju je spasio HGSS iz jame u mjestu Dobrinče u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Kako je rekla Zakladi za zaštitu životinja Split, Roza ju je osvojila na prvi pogled i odmah je s njom osjetila povezanost.

Na odluku da je udomi dodatno ju je potaknulo kada je saznala da je spašena iz jame te je poželjela da se Rozi upravo u njezinom domu izliječe te traume. Blanka i Roza sada su nerazdvojne, iako je kujica još uvijek nepovjerljiva prema ljudima. "Nije ju bilo teško zavoljeti i sad svakim danom to sve više i više raste, kao i u svakom odnosu. Meni je ovo prvi pas i svakim danom učim nešto novo. Ona me natjerala da izađem iz svoje sebičnosti i dam više", rekla je Blanka.

Iako je alergična na pseću dlaku, nekadašnja atletičarka, rekorderka u bacanju kladiva Ivana Brkljačić privremeno je udomila crnog mješanca Teslu kada je vidjela koliko je Dumovec pretrpan. Nije ga planirala zadržati, ali njezina alergija je bila pod kontrolom pa je Tesla dobio svoj zauvijek dom. "Bio je čak i u mojem uredu, a vodit ću ga na svako putovanje na koje bude mogao ići sa mnom. Kada ne bude tako, pričuvat će ga moji roditelji koji znaju sa psima", rekla je Ivana za Gloriju.

Kako smatra da je obuka potrebna svakom psu, Teslu je upisala u školu za pse. "S obzirom na to da će biti velik pas, morat ću uskoro promijeniti automobil", dodala je Ivana koja je Teslu odabrala jer je bio najmirniji od svih pasa iz Dumovca, ali se pokazalo da je pravi zvrk. Barem joj uz njega neće biti dosadno i pružit će mu puno ljubavi koju i zaslužuje.

Linker
19. travanj 2024 21:51