Boris Kovačev / Hanza media
nije lako

Zoran Ferić: 'Online nastava iziskuje više energije i rada od one normalne'

Poznati književnik Zoran Ferić radi na romanu ‘Putujuće kazalište’, koji sam već trebao predati, ali roman je, kaže, ćudljiva životinja i završi se kad on hoće...

Moj život u karanteni bio je pun promjena raspoloženja - od pritajene depresije do kratkih uzleta euforije. Za kišnih dana karantenu sam podnosio teže, jer su se tada nesloboda i zatvorenost više osjećali nego za lijepog dana. Još mi fale odlazak na posao, kretanje, prisna druženja s prijateljima u vrtu i gableci s kolegama, kino...

Veseli me što se ponovno otvaraju galerije i muzeji, jer nije isto gledati slike i kipove na ekranu i u stvarnosti.

Osim toga, ne promatram samo umjetnine, nego pratim i reakcije drugih posjetitelja. Moje iskustvo gimnazijskog profesora s online nastavom je da to iziskuje više energije i rada od normalne nastave. Ali, snalazim se nekako. Kao i djeca, uostalom.

Nakon početnog šoka, posebno nakon potresa, kada se nisam mogao ničeg suvislo prihvatiti, počeo sam ponovno pisati i čitati, što je odlična kombinacija. Trenutačno radim na romanu ‘Putujuće kazalište’, koji sam već trebao predati, ali roman je ćudljiva životinja i završi se kad on hoće, a ne kad se to urednik i autor dogovore na kavi.

Redovito štivo su mi tekstovi kolega na web-stranici Hrvatskog društva pisaca pod zajedničkim naslovom Dnevnik iz karantene. Uz mnoge otkazane književne manifestacije ove godine neće biti ni Festivala europske kratke priče, čiji se početak preklapa s mojim rođendanom, početkom lipnja. Proteklih su se godina u našem vrtu okupljali prijatelji i kolege iz cijelog svijeta: to u ovim okolnostima mogu samo intenzivno zamišljati - s nostalgijom, pa čak i tugom.


Zagreb 180512.
Spisatelj Zoran Feric snimljen u svom omiljenom citalackom ambijentu - vlastitom stanu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza media

Knjige za preporučiti:

Anatomija štakora
Martina Vidaić

promo

Sjajan poetski roman zadarske autorice nastaje na marginama anatomskog atlasa studentice medicine, koja sa starcem Ratkom razvija netipičan odnos.

Nadohvat
Ena Katarina Haler

promo

Kompleksan roman autorice koja snagom pripovijedanja i ljudskom porukom nadilazi sve naše političke korektnosti i zapitanosti.

Fotografije kraja
Senko Karuza

promo

Zbirka kratkih priča oduševila me još u rukopisu. Priče govore o otoku, a fascinira autorova sposobnost da u nekoliko redaka zgusne čitav život.

Za vožnju sobnog bicikla kojim održavam kondiciju najpoticajnije su mi pjesme "Bella ciao" Gorana Bregovića, "Vanja" Rade Šerbedžije i "Ay Carmela" Darka Rundeka. Gledajući kriminalističke serije spremam se za pisanje svog scenarija pa ponekad probdijem noć uz "Most", "Na dužnosti", "Cardinal", "Twin Peaks", "Život na sjeveru" i maštam o putovanju na more, u Rijeku ili na Rab...

koncert Goran Bregovic i Zagrebacka filharmonija ”Tri pisma iz Sarajeva” / Tomislavov trg / Zagreb 29.06.2017. / foto: Maja Jurovic / Goran Bregovic


Čitajte i:

5 knjiga za vruće ljeto!

Zoran Ferić: Andrea me osvojila ljepotom i izravnošću

Linker
20. travanj 2024 08:37