Nova TV
TURSKA GLUMICA

Zvijezda serije 'Azra': 'Nisam osoba koja slama srca i ponižava druge, više sam emotivka'

Od uloge Hazal u ‘Tuđem životu’ do Azre u istoimenoj novoj seriji, turska glumica Alina Boz doživjela je potpunu preobrazbu i ostvarila sve što je poželjela - jedino još mora dobro naučiti engleski i pronaći pravog muškarca s kojim će zasnovati obitelj.

Hrvatski gledatelji upoznali su je kao iritantnu tinejdžericu Hazal, koju je uvjerljivo tumačila u turskoj seriji “Tuđi život”, no da je sve bila samo dobra gluma i da je Alina Boz (21) jedna od najtalentiranijih mladih zvijezda turskih produkcija - svjedoči njena preobrazba u novoj seriji “Azra”. Prvi put u glavnoj ulozi, Alina pokazuje koliko je sazrela - i kao glumica, i kao osoba. Tome je pridonio studij glume na istanbulskome sveučilištu Kadir Has, koji je upisala jer joj je uspjeh u “Tuđem životu” dao vjetar u leđa. Inače, turske produkcije vole takve europske fizionomije, a ona ima svijetlu put i zelene oči zahvaljujući slavenskim korijenima. Otac joj je Turčin, ali mama Olga je plavokosa Ruskinja visokih jagodica, koje je naslijedila i Alina. Kako je odrastala pred kamerama, jer se s 11 godina počela baviti manekenstvom, a nakon toga i glumom, brzo je naučila kako se nositi sa statusom “javne osobe” pa informacije o privatnom životu daje “na kapaljku” - zna se samo da je u vezi s pjevačem Mithatom Canom Özerom (38). Međutim, dok sa svojim znatno starijim dečkom izbjegava fotografe, rado pozira s partnerom iz “Azre”, Alpom Navruzom (29), koji je poznat po ulozi u seriji “Fazilet i njezine kćeri”.

Je li vama i vašem karakteru bliskija Hazal ili Azra?

- Definitivno Azra, velika emotivka koja ne podnosi nepravdu i otvoreno to pokazuje. Sa zločestom i bezosjećajnom Hazal nisam imala baš ništa zajedničko - ja zasigurno nisam osoba koja slama srca i ponižava druge.

A kakva ste osoba, što vas usrećuje?

- Najvažniji su mi zdravlje i sreća moje obitelji. Želja mi je i naći životnog partnera i s njim zasnovati obitelj, ali to je kismet. A ako govorimo o poslu, voljela bih jednoga dana pisati scenarije.

Nova TV
U ‘Azri’ glumi uz Alpa Navruza, a turski mediji navijaju da i privatno postanu par

Kako se nosite sa slavom i medijskim pritiskom?

- Slava je došla uz posao, nisam je željela pa nisam ni dopustila da utječe na moj život. I dalje volim provoditi vrijeme kod kuće, ne volim intervjue jer uvijek završavaju s pitanjima o privatnom životu.

Čega se sjećate iz Rusije, u kojoj ste živjeli do sedme godine?

- Rođena sam u malome mjestu pored Moskve, gdje su baka i djed imali kuću s golemim dvorištem. Tamo sam upisala osnovnu školu, no nakon prvog razreda smo se preselili u Istanbul gdje je moj otac, inače pripadnik turske manjine iz Bugarske, dobio posao. Moj se život s preseljenjem nije puno promijenio: opet smo živjeli u predgrađu, u naselju Avcilar, škola je bila blizu naše zgrade ispred koje smo se često igrali i vozili bicikle do kasno u noć.

Jeste li znali turski?

- Ni riječ! Zbog toga sam morala ponovno upisati prvi razred, a prva rečenica koju sam naučila bila je “ne znam turski”. Na sreću, nije mi trebalo dugo da ga naučim jer sam bila društveno dijete. I bavila sam se svime i svačime - od jahanja, klizanja i plesa do košarke, sviranja gitare i glume.

Kao 17-godišnjakinja u ‘Tuđem životu’ - uz Nurgul Yesilcay, Erkana Petekkaya, Ebru Ozcan i Leylu Tanlar

Kako ste počeli glumiti?

- S osam godina su me roditelji upisali u dječje kazalište u Istanbulu. Djetinjstvo mi je tako prošlo u trčanju između škole i raznih glumačkih audicija. Položila sam prijemni za srednju glumačku školu, ali je bila tako daleko da je na kraju nisam pohađala.

I umjesto toga upisali - srednju zrakoplovnu...

- Po horoskopu sam Blizanac, što znači spremna na sve da ostvarim snove, ali i - prevrtljiva. Otac jedne moje prijateljice otvorio je privatnu zrakoplovnu školu i odlučila sam da ću postati vojni pilot. Mjesec dana nakon početka nastave dobila sam ulogu u komičnoj seriji “Hrabra bolničarka” i to je bio kraj mojih pilotskih snova.

Da možete birati, koju biste ulogu sada odabrali?

- Kad zatvorim oči, vidim se u ulozi koju je tumačila Julia Roberts u filmu “Jedi, moli, voli”. U slobodnome svijetu, ispunjenom ljubavlju i razumijevanjem, u kojem se živi u skladu s prirodom.

Po kome ste dobili ime?

- Mama me htjela nazvati Arina, po Puškinovoj dadilji, ali sam na kraju dobila ime Alina, omiljeno ime u Rusiji koje na turskome znači “najljepša noć”.

S mamom Olgom, Ruskinjom od koje je naslijedila svijetle oči i put

Rano ste počeli glumiti u serijama, kako je okruženje odraslih ljudi djelovalo na vas?

- Jako mi se sviđalo biti na setu sa svim tim zrelim ljudima od kojih sam mogla mnogo naučiti. U toj sam sredini odrasla brže od svojih vršnjaka i naučila sam se poslovnom ponašanju. Moja je menadžerica Ece i moja najbolja prijateljica, iako je između nas velika razlika u godinama. Cijeli sam život u društvu ozbiljnih, mudrih ljudi.

Kako provodite slobodne dane?

- Vikendom ne radim ništa, a radnim danima idem na tečaj engleskog jezika, koji sam već odavno trebala naučiti. Večeri provodim kod kuće, odmarajući se.

Vaše idealno putovanje?

- Volim ležati na plaži i ne raditi ništa, ali i otkrivati nova mjesta. Nezaboravno mi je bilo putovanje na Bali, kamo bih voljela ponovno otići. Uskoro ću vjerojatno u Francusku, a želja mi je jednoga dana s ruksakom na leđima otputiti se nekamo sama.

Linker
19. travanj 2024 07:38