Moderna kirurgija

Veće grudi žena može dobiti i pri punoj svijesti, nije uvijek nužna opća anestezija

Ženama koje zaziru od opće anestezije, a htjele bi povećati poprsje, plastični kirurzi dr. Mladen Mešter i dr. Mladen Vukić s Poliklinike Aesthete izvode zahvat u lokalnoj anesteziji: u tih 60 do 90 minuta pacijentica može razgovarati s liječnicima i pritom odabrati implantat kakav joj najbolje pristaje.

Odlučili ste povećati grudi, razmislili ste o tome kakvu veličinu košarica želite i što će vam veće grudi značiti u životu, raspitali se o zahvatu, oporavku, anesteziji... No, jeste li znali da za povećanje grudi nije uvijek nužna opća anestezija? Takvu mogućnost nudi zagrebačka Poliklinika Aesthete, čiji stručnjaci već tri godine obavljaju taj zahvat u lokalnoj anesteziji - samo uz blagu sedaciju.

"Lokalna anestezija uz sedaciju kod augmentacije grudi razvila se kao opcija u radu s određenim tipom implantata s kakvima smo radili jedini u regiji. Lakša je za pacijentice, s obzirom na to da ne moraju proći sve pripreme kao za punu anesteziju, pa dolaze opuštenije na zahvat", kaže suosnivač Poliklinike dr. Mladen Mešter, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

image

Velika je prednost ako se zahvat može obaviti pod lokalnom anestezijom, kažu kirurzi dr. Mladen Mešter i dr. Mladen Vukić

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Razgovor ili drijemanje

Opća anestezija potrebna je kako bi se tijelo opustilo do te razine da ne reagira prilikom rezanja, paljenja i drugih radnji koje su nekad nužne kako bi se uspješno izveo zahvat. Pacijent je tijekom operacije bez svijesti, što se postiže različitim kombinacijama lijekova, a nakon operacije njihovo djelovanje postupno slabi te polako počinje buđenje. Stoga je velika prednost ako se zahvat može obaviti pod lokalnom anestezijom - ponajprije, nema dugotrajnijeg kemijskog sna i ležernije se pristupa zahvatu. Potom, oporavak od anestezije gotovo i ne postoji, glava je odmah bistra i jedino treba slijediti ograničenja koja kirurg daje u vezi s oporavkom od operacije, u ovom slučaju povećanja grudi.

"Rizici su, dakle, minimalni jer se anestetik koji se pritom koristi ne razlikuje od onoga kod uklanjanja madeža", kaže dr. Mešter.

image

Tijekom zahvata pacijentica može sudjelovati u odabiru implantata, ističe dr. Mladen Mešter

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Pacijentice, ako to žele, mogu cijelo vrijeme zahvata razgovarati s liječnikom, a mogu i drijemati ili spavati. Treba naglasiti, ističe dr. Mladen Vukić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, suosnivač Poliklinike, da se mogućnost lokalne anestezije i blage sedacije odnosi samo na povećanje grudi.

"Ostale zahvate na dojkama, poput smanjenja i podizanja, zbog duljeg trajanja radimo samo u punoj anesteziji, i to u poliklinici u Zadru", kaže. "Uz svu potrebnu opremu i liječničke timove tamo imamo i mogućnost boravka u bolnici preko noći te posebne skrbi, ako je potrebno".

Izbor idealnih implantata

Zahvat uz lokalnu anesteziju u startu zvuči lakše, no to ne znači da se bilo što prepušta slučaju. Prvi su korak besplatne konzultacije na koje pacijentica dolazi kako bi je liječnici upoznali, vidjeli što želi i procijenili mogu li joj to omogućiti. Desetak dana uoči zahvata pacijentica obavlja pretrage krvi i urina. Ako je sve u redu, pristupa se operaciji koja obično traje sat do sat i pol. Kako liječnici unaprijed znaju koje moguće veličine implantata dolaze u obzir, nakon što pripreme "džep" za njegovo umetanje, isprobaju oblik, visinu te definiranost implantata.

"To radimo pomoću posebnih implantata koje zovemo ‘probe‘. Kada odaberemo idealnu ‘probu‘, uzimamo upravo takav implantat koji se potom sterilno otvara i stavlja na pripremljeno mjesto. Time omogućujemo odabir idealnog implantata za svaku pacijenticu, budući da kompjutorske simulacije još uvijek ne daju realnu sliku", objašnjava dr. Mešter.

image

Ovakav tip zahvata uglavnom biraju mlađe žene koje žele izgledati najbolje moguće, kaže dr. Mladen Vukić

MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Prvi izlazak s novim grudima

Pacijentice koje žele biti budne tijekom zahvata i sudjeluju u tom odabiru pa povremeno pitaju mogu li pogledati fotografiju grudi s "probama" za konačnu odluku. Druge radije spavaju da im vrijeme brže prođe, bude se odmorne, bez bolova i spremne za prvi izlazak s novim grudima. Nakon zahvata postavlja se postoperacijski grudnjak i pacijentica može ići kući. Prvi postoperativni pregled je sutradan. Ovakav tip zahvata, kaže dr. Vukić, uglavnom biraju mlađe žene koje žele izgledati najbolje moguće ili pak žene koje su rodile ili im se tijelo promijenilo s godinama...

Oporavak nakon povećanja grudi implantatima u pravilu ima tri faze. Prva traje nekoliko dana, kad bi pacijentica trebala biti u blizini svojih liječnika kako bi mogli intervenirati u slučaju bilo kakve rane postoperativne komplikacije. Druga faza traje mjesec dana, a pacijentica tada ne bi trebala vježbati niti se naprezati, a treba nositi postoperativni steznik. Četiri tjedna nakon zahvata može se početi s vježbanjem donjeg dijela tijela, a šest tjedana poslije i gornjeg. Treća faza traje četiri do šest mjeseci, koliko je potrebno da se implantat smjesti i da dojka dobije konačni oblik.

Uz zahvate na grudima, u Poliklinici Aesthete obavljaju sve estetske i funkcijske zahvate koji se izvode u njihovoj struci, poput abdominoplastike, liposukcije, brahioplastike, facelifta, ginekomastije, blefaroplastike i otoplastike, uključujući rekonstrukcije - ali i filere, botoks, mezoterapiju... Na zagrebačkoj lokaciji okrenuti su više zahvatima s minimalnim oporavkom i u lokalnoj anesteziji.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Aesthete.

Tema je dio sadržaja magazina GLORIA GLOW koji se može kupiti po cijeni od 35 kn na kioscima do 7. prosinca uz magazin Gloria i dar iznenađenja.

image
PRODUKCIJA GLORIA
Linker
23. travanj 2024 12:35