Nakon što jednom napravite svoj, više nećete posezati za kupovnim namazima...
 Snimila: Andrea Cukrov
Danas smo u kuhinji

Kako napraviti maslac i namaz od lješnjaka kod kuće?

Konačno je tu i recept za maslac i namaz od lješnjaka koji toliko dugo najavljujem po društvenim mrežama.

Zbilja mi je trebalo dosta vremena da ovaj recept "postavim na noge". Ne zato što je kompliciran ili zato što ima puno fotografija, nego zbog toga što sam za njega snimila i video. Bravo ja!
Već sam najavila da su video recepti moj ambiciozni plan za ovu godinu. Upustila sam se u to, kao i obično, potpuno stihijski i tek kad sam nasnimala određenu količinu materijala shvatila sam koliko me novog posla čeka. Godinama već savladavam sve tehničke cake oko bloganja, obrade fotografije i društvenih mreža, a sad sam pred sebe stavila još jedan izazov s kojim se doslovno hrvam. No dobro, važno je krenuti, jel’ tako!?

Ma nije tako teško

Maslac i namaz od lješnjaka jednostavni su recepti, a video sam snimila čisto da vam dočaram proceduru izrade maslaca od orašastih plodova. Video je tu i kako biste vidjeli njegovu konzistenciju i teksturu kojoj težimo.

Lješnjaci su inače moj najdraži orašasti plod i upravo od njih najčešće izrađujem maslac koji kasnije koristim na sve moguće načine. Mažem ga samog, koristim ga kao podlogu za namaze, koristim ga u kolačima… Ma zapravo za sve što mi padne na pamet.

Namaz s kakao maslacem i kokosom hit je u našoj maloj obitelji pa ga često radim.

Osim što obožavam lješnjake ja vam obožavam i one sve "zločeste" kupovne namaze (s lješnjacima u tragovima), posebno bijele. Povremeno se počastim s nekom manjom teglicom tih kupovnih napasti, ali nastojim ih što češće mijenjati ovakvim domaćim verzijama. Ova kombinacija je inspirirana onom bijelom verzijom Lina s kokosom. Neću vam lagati da je ovaj moj namaz sličan tom kupovnom, jer nije, i nemojte to očekivati, ali i dalje je jako ukusan. Posebno ako volite lješnjake i kokos kao što ih ja volim.

Jedini preduvjet

Ova moja verzija najzdravija je moguća varijanta, ali ako hoćete malo eksperimentirati pokušajte maslac od lješnjaka pomiješati s otopljenom bijelom ili crnom čokoladom. To će vas garantirano oduševiti.
Dakle, baza domaćeg namaza je maslac od lješnjaka. Za izradu maslaca (od lješnjaka ili bilo kojeg drugog orašida) treba vam samo dobar blender ili sjeckalica.

Ja nemam blender, ali sve poslove blendanja obavljam pomoću ove sjeckalice/miksera koji vidite na snimci. Njega sam dobila od mame prije desetak godina, a ona ga je prije toga imala sigurno još deset. Dakle on je nekih dvadeset godina u akciji, ali i dalje je odličan te melje sve. Panika me hvata od same pomisli da mu se nešto dogodi pa već neko vrijeme mu tražim zamjenu u vidu dobrog blendera ili slične sprave. Pri tom bi bilo dobro da zamjenski uređaj ne košta cijelu moju plaću pa ako imate kakvu preporuku slobodno mi javite.

A za kraj, pogledajte i kako ja to radim. I uživajte u svom namazu. Obećajem, svaki puta će biti sve bolji i bolji!

  • 150 g pečenih i oljuštenih lješnjaka
  • 50 g kakao maslaca, otopljenog
  • 2 žlice sitno naribanog kokosa
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 50 g meda ili agavina sirupa

Priprema:

  1. Pečene i oljuštene lješnjake ubacite u sjeckalicu te ih strpljivo meljite dok se ne pretvore u glatku tekućinu. Ovo može malo potrajati, ali budite uporni i po potrebi sve pomiješajte kako bi pokupili komadiće lješnjaka koje su se zalijepile za stjenke sjeckalice.
  2. Tako samljevenim lješnjacima dodajte otopljeni kakao maslac, kokos, kokosovo ulje te med ili agavin sirup po želji.
  3. Dobro sve pomiješajte i pospremite u male sterilne staklenke. Čuvajte u hladnjaku do 10 dana.

Linker
13. travanj 2024 20:25