VRIJEME ZA PROČIŠĆAVANJE

Bez velikih restrikcija: Uz ove namirnice dobit ćete zagarantiran detox nakon blagdana

Uskrs je za mnoge vrijeme uživanja i ako ste previše uživali u poslasticama ovih dana, zdrava detoksikacija može biti sljedeći korak. Jednostavno očistite organizam od štetnih tvari, a tijelo će vam biti zahvalno.

Naše tijelo svakodnevno se prirodno detoksificira, a ključ za pomoć tijelu u detoksikaciji je osigurati tijelu niz namirnica koje sadrže spojeve koji podržavaju procese detoksikacije.

Na prvom mjestu je voda jer se uvijek trebamo truditi piti dovoljno vode tijekom dana. Upravo je ona ključna za probavu i za stabiliziranje apetita. Redovito je pijuckajte, a ako vam je obična neukusna, dodajte joj malo svježih krastavaca, mente i jagoda.

Najvažnije je da se odmorite od alkohola i zamijenite ga zdravim alternativama kao što je kombucha ili gazirana voda sa svježim voćem i začinskim biljem. Kombucha je inače pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe koji se dobiva fermentacijom kvasca.

image

Gazirana voda sa svježim voćem uvijek je dobar izbor

PEXELS

Donosimo još korisnih savjeta kako biste detoksicirali organizam:

  1. Jedite zob za doručak, slatki krumpir za ručak, rižu za večeru
  2. Grickajte svježe voće, sjemenke konoplje i povrće s humusom
  3. Slanutak, leću, grah ili kuhano povrće ubacite u salate
image

Zobeni obrok odličan je izbor za detoksikaciju

PEXELS

Uključite u prehranu namirnice bogate prirodnim vlaknima, primjerice kiselo zelje, cikoriju, maslačak, radič, potočarku, rukolu, brokulu, prokulice, ciklu ili kurkumu.

  1. Od cikle možete napraviti salatu ili umak
  2. Pirjani kupus je odličan za detoksikaciju
  3. Cikoriju možete jesti i kuhanu
  4. Koristite kurkumu u smoothijima, preljevima za salatu i umacima
image

Obojite jelovnik u zeleno

PEXELS

Potrudite se da pri svakom obroku jedete namirnice s izvorom nemasnih bjelančevina jer ćete tako pomoći jetri da bolje obavlja svoj posao. Uobičajeni izvori proteina uključuju meso, jaja, mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke uključujući tofu od konoplje i mahunarke.

Linker
16. travanj 2024 08:05