GASTRO

Trenerica iz ‘Života na vagi‘ otkriva kako se riješiti suvišnih kilograma nakon blagdana

Kineziologinja Sanja Žuljević u svojoj je prvoj knjizi skupila 110 recepata za zdrava jela koja će dovesti um i tijelo u ravnotežu.

Za blagdane mnogi pretjeruju s hranom pa se u prvim danima nove godine hvataju za glavu nakon što stanu na vagu. Takvima bi od koristi mogla biti prva knjiga naše poznate kineziologinje Sanje Žuljević "J**š vagu - U potrazi za izgubljenom ravnotežom". Rođenu Puljanku, koja je više od dva desetljeća živjela u Zagrebu pa se prije godinu i pol preselila u Split, javnost je upoznala kao trenericu i voditeljicu RTL-ovog showa "Život na vagi". U njezinoj knjizi su brojni savjeti o zdravoj prehrani i stilu života te 110 recepata u čijem su joj sastavljanju pomogli Petar Tucman, nekadašnji sudionik "Života na vagi" koji se nedavno natjecao u "Masterchefu", te nutricionistica Martina Linarić.

"Ako ste pretjerali s hranom za blagdane, najvažnije je osvijestiti činjenicu da nije dobro tako nastaviti. Ako ste pogriješili danas, ne treba nastaviti sutra, jer sutra je novi dan. Počnite sa svjesnim jedenjem - jedite polako, žvačite dugo, uživajte u okusu, mirisu i teksturi hrane. Najvažnije je dovesti tijelo u ravnotežu, a ljudi tu rade veliku pogrešku. Misle da se treba fokusirati na oduzimanje, da treba prestati jesti ugljikohidrate te početi žestoko vježbati, čak gladovati... Zapravo se treba posvetiti onome što tijelu nedostaje i ono će samo odbaciti višak jer teži ravnoteži. To znači da ako ste osoba koja inače ne doručkuje - počnete doručkovati. Ako za ručak ne jedete salatu, sada je pojedite, i to na početku obroka. Kad vas uhvati glad, uzmite nešto zdravo - voćku, proteinsku pločicu, šaku oraha, kefir, kuhano jaje... Pomoći će i to da vodite dnevnik prehrane u kojem ćete zapisivati sve što ste pojeli, bez varanja", savjetuje Sanja Žuljević.

image

Sanja Žuljević ide u duge šetnje sa svojom kujicom Bali

SASA BURIC/CROPIX

U svojoj knjizi razbija još jedan mit - da onaj tko želi zdravo živjeti, obavezno treba vježbati. Umjesto toga, svatko treba pronaći neku fizičku aktivnost koja ga usrećuje, a to ne mora biti znojenje u teretani. Otkako je prestala voditi fitness treninge i fokusirala se na rad na svojoj holističkoj platformi za zdrav život Sweatthat, Sanju usrećuju jahanje, joga, tečaj hip hop i house plesa te trčanje u prirodi. Često ide u duge šetnje sa svojom ljubimicom, mješankom Bali, zbog koje je prije tri godine postala peskarijanka - što znači da ne jede meso, ali jede ribu.

"U mojoj prehrani je puno voća, povrća i ribe. Velika sam gurmanka i bitno mi je da hrana, osim što je zdrava, bude ukusna. Pritom se ne odričem onog što volim, poput čaše vina i zdravog deserta iza ručka. Bitno je samo osvijestiti omjere u obroku, danu ili tjednu. Zato recepti u mojoj knjizi imaju idealne omjere ugljikohidrata, proteina i zdravih masti. Nema praznih kalorija, a velika je prednost što su gotovi za maksimalno 30 minuta", kaže Sanja Žuljević.

Salata vitaminski hit

image
PRIVATNI ALBUM

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

1 jaje, 400 g ljubičastog kupusa, 2 naranče, 3 - 4 mrkve, ½ šipka, 2 - 3 sirove cikle, 4 žlice sušenih brusnica, 2 šake oraha, 4 jaja, 100 g feta sira, 1 žlica meda, limunov sok, malo maslinovog ulja, svježi peršin ili korijandar, klice, prstohvat soli, papra i cimeta

PRIPREMA

Naribati ili nasjeckati kupus, ciklu i mrkvu. Filetirati naranču (odvojiti kriške od gorke bijele membrane) i narezati na kockice. Dodati brusnice, šipak, usitnjeni peršin ili korijandar te klice. Sve začiniti i dobro promiješati. Na kraju na vrh namrviti feta sir i posuti cimetom. Skuhati jaje i poslužiti ga uz salatu.

Čistač krvi

image
PRIVATNI ALBUM

SASTOJCI ZA JEDNU ČAŠU

1 jabuka, 1 komad đumbira veličine palca, 1 velika cikla, sirova i oguljena, 1 šaka špinata, 1 šaka šipka, 1 šaka smrznutih borovnica, 1 žlica chia sjemenki, voda po želji

PRIPREMA

Jabuku narezati na manje komade, đumbir usitniti posebno ili u sjeckalici, šipak očistiti te sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati.

MIjenjamo navike

ZAČINITE ŽIVOT! Sol nije jedini začin na svijetu! Umjesto da istresete soljenku na jelo prije nego što ste ga uopće okusili, poigrajte se začinima i doživite eksploziju okusa!

SALATA UVIJEK PRVA! Salatu, svježu ili ukiseljenu, uvijek pojedite prije ostatka obroka i prije juhe.

SVJEŽE, NE PRŽENO! Umjesto da pržite u dva prsta ulja, ispecite na tavi ili u pećnici s minimalno masti, a onda jelo prelijte svježim maslinovim uljem.

NE BUDITE KANTA ZA SMEĆE! Ne morate pojesti sve što vam je netko stavio na tanjur. Možete sačuvati i pojesti ostatak kasnije, dati kućnim ljubimcima ili pretvoriti u novo jelo za sutra.

ZABRANJENO VOĆE JE NAJSLAĐE! Ne uskraćujte si ništa! Uskraćivanje je kontraproduktivno. Samo ćete više željeti ono što ne možete imati.

KOGA VARAMO! Ne treba vam dan kad ćete varati sami sebe, treba vam balans: 80 % vremena jedite ono što hrani vaše stanice, 20 % vremena ono što hrani vaše srce.

Linker
25. travanj 2024 08:48