NERASKIDIVA VEZA

Dom Mani Gotovac: Stan pun uspomena u centru Zagreba u koji su došli Kirk Douglas i Bo Derek

Tavanski stan u centru Zagreba, koji je molekularna biologinja Katja Gotovac naslijedila od majke, mjesto je puno sjećanja na sretno djetinjstvo, obiteljsku povijest i presjek života jednog posebnog umjetničkog para, koji je ostavio duboki trag u vremenu - pokojnu Mani Gotovac i njezinog tadašnjeg supruga Željka Senečića.

Karizmatična zagrebačka dramaturginja, teatrologinja i književnica Mani Gotovac već godinu i pol nije među nama, no stan u kojem je provela veliki dio života - potkrovlje od 150 četvornih metara u centru metropole - još uvijek izgleda kao da je tu.

Na crnom drvenom podestu koji je njezin pokojni suprug, scenograf, slikar, pisac i redatelj Željko Senečić zamislio kao kućnu pozornicu, nalazi se Manin netaknuti radni kutak, u kojim je napisala sve svoje knjige. Stan je i danas pun njihovih stvari i slika, jer je Manina kći, doktorica prirodnih znanosti Katja Gotovac koja danas živi u stanu, obiteljska čuvarica uspomena.

image

Stara dalmatinska škrinja naslijeđena od Katjine bake Marije Danire

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Njezina jedina kći iz braka s Perom Gotovcem, sinom skladatelja Jakova Gotovca, u stan u Medulićevoj uselila je kao sedmogodišnjakinja i u njemu živi već 45 godina, a s Katjom je trenutačno 13-godišnja Nia, najmlađe od njezino troje djece.

image

Kutak sa starinskom pisaćom mašinom Continental i slikama Željka Senečića izgleda kao dio filmske scenografije

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

"Mani je zadnje godine života provela u domu jer se više nije mogla penjati na treći kat u stan. Nakon njezine smrti sakupila sam sve s raznih mjesta gdje je živjela i dopremila ovamo. Ono što sam vratila u potpunosti kako je bilo kad sam ovdje živjela s njom je njezin radni prostor. Tu je pisaći stol koji je naslijedila od majke, a koristi ga već treća generacija žena naše obitelji. Zatim njezine knjige i nagrade, mala slika sv. Lucije i lampa koju su ona i moj tata kupili za jednog putovanja u Italiju. Dio Manine ogromne biblioteke preuzela je moja kći Brina, koja studira filozofiju i komparativnu književnost pa joj te knjige dobro dođu. Ništa nisam bacila osim dotrajalih stvari koje više nisu mogle služiti svrsi. I danas kuham rožatu u istom modlu u kojem ga je pripremala moja baka Marija Danira. No ljepota ovog stana je i u tome što ga stalno možete mijenjati, seliti stvari iz jedne u drugu prostoriju i mijenjati im namijene. U ovih 45 godina doslovno nema prostorije u stanu u koja jednom nije bila moja soba", kaže Katja Gotovac.

image

Vitrina iz 18. stoljeća s prabakinim porculanom

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Kad su 1975. uselila u stan, bilo joj je sedam godina, a za uređenje je uglavnom bio zaslužan Željko Senečić. On je zamislio otvoreni prostor s crnim gredama i brodskim podom te dizajnirao galeriju na kojoj su bile spavaće sobe. Mani je bila zadužena za završni ‘touch‘ - razmještaj detalja i ukrasa.

image

Na ulazu u stan je velika Picassova fotografija i mramorni ormarić koji je Senečić donio sa snimanja filma ‘Glembajevi’, na kojem je bio scenograf

VEDRAN PETEH/CROPIX

Tijekom vremena, kako se obitelj širila, stan se mijenjao, a Senečić je Katji usadio ljubav prema uređenju prostora. Ona je u njega unijela nježnije boje i puno zelenila, jer obožava biljke i prostore pune svjetla. Zato danas stan ima više prozora, a u njemu je raspoređeno čak tridesetak lampi. Pokušala je, kaže, spojiti udobnost i praktičnost dnevnog života s ljepotom prostora.

image

Radni stol Mani Gotovac nekoć je koristila njezina majka Marija Danira, a danas kći Katja

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Na žalost, stan je dosta stradao u potresu, jer se nalazi u zgradi iz 1890. pa su mu popucali svi zidovi i razbilo se dosta staklovine. Katja je obnovila sedamdesetak kvadrata i kaže da je zadovoljna jer je uspjela očuvati sve što su Mani i Seneka utkali u njega.

image

Spavaći dio je od dnevne sobe odijeljen samo jednostavnim paravanom i mnoštvom biljaka, koje su Katjina strast

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

"Jako sam emotivno vezana za ovaj stan. Ovdje je sačuvana povijest jednog posebnog umjetničkog para koji je ostavio duboki trag u svom vremenu. Tu je naslijeđeni antikni namještaj i posuđe koji se i danas koristi za Božić, obiteljski portreti, grb, predmeti koji su bili dijelovi Senekinih scenografija u raznim filmovima, njegove slike. U velikoj staklenoj vitrini iz 18. stoljeća nalazi se nalivpero mog djeda Jakova Gotovca kojim je napisao "Eru s onog svijeta" i bakin porculanski set za 36 osoba (u međuvremenu se dvije trećine polupalo). Tu je nedavno objavljena zbirka tatinih pjesama "Modro oko", knjiga o Gotovcima, knjiga o obitelji Tartaglia iz koje dolazi moja baka Marija Danira. Sve što je ovdje, htjela ne htjela, sam na neki način ja. Koji god predmet odaberete, iza njega stoji neka priča", priča Katja Gotovac, koja ima bezbroj zanimljivih sjećanja na djetinjstvo u Medulićevoj.

image

Nalivpero kojim je Katjin djed Jakov Gotovac napisao operu ‘Ero s onoga svijeta’

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Naime, u stanu su se okupljali brojni intelektualci, koje Mani spominje u svojoj zadnjoj knjizi "Rastanci". Dolazili su i stranci s kojima je Seneka radio filmove u Jadranfilmu. Katja se sjeća da im je jednom u goste došao legendarni američki glumac Kirk Douglas, a najveće iznenađenje joj je bila seks bomba Bo Derek, koja je uživo izgledala poput djevojčice iz susjedstva. Manin i Senečićev stan bio je mjesto u kojem se uvijek mogla sresti nekog zanimljivog, a razgovori su, uz česte žestoke rasprave, često trajali do dugo u noć. Danas se u stanu više ne okuplja intelektualna krema nego Katjina djeca.

image

Senečićeva slika na kojoj su on i Mani i danas krasi dnevnu sobu

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

"Nia živi sa mnom, a Jakov i Brina su se osamostalili. Oni su odrasli mladi ljudi, izrazito slobodni, odgovorni i samostalni. Obavezno smo zajedno na Badnjak i rođendane, a Medulićeva je prostor u koji uvijek mogu doći tulumariti s društvom i slaviti rođendane", kaže Katja, koja ima iznimno blizak i topao odnos s djecom.

image

Grb obitelji Tartaglia, iz koje potječe Katjina baka Marija Danira

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

Jedna od najdražih novijih stvari u stanu joj je slika majke s djetetom koju je Nia naslikala za nju. A koliko je Katja bila bliska sa svojom majkom, najbolje se vidi u knjizi "Dubrovačke mišolovke", koju je Mani posvetila kćeri.

image

Željko Senečić osmislio je galeriju od crnih greda na kojoj su nekoć bile spavaće sobe i njegov atelje

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX

"Nas dvije slične smo po posvećenosti, predanosti i unutarnjoj energiji koja se potpuno različito manifestirala kod nje i mene. Ona je bila vedra, energična, duhovita, brza, odlučna, hrabra, ponekad zadrta. Ja sam sve suprotno. Ludila je od moje sporosti i preciznosti, mog reda, temeljitosti, upornosti u radu na detaljima, perfekcionizma, samozatajnosti. A opet, uvijek smo o svemu raspravljale, tražila je savjete i vjerovala mojoj prizemljenosti, realnosti i miru. Ona je bila škorpija, a ja sam bik. Savršeno smo se nadopunjavale! I danas osjećam majčinu prisutnost u stanu, a ona nije ograničena na jednu prostoriju niti na jedan kutak. Ona je tamo gdje sam ja", kaže Katja Gotovac.

image

Mani je naslijeđeni bidermajer sekretar dala u potpunosti restaurirati

VEDRAN PETEH/CROPIX CROPIX
Linker
18. travanj 2024 05:32