Dimitrije i Dante

Dimitrije Popović otvorio impresivnu izložbu: ‘Živimo za dan kad će na otvorenju moje izložbe biti i naš sin‘

Likovni umjetnik i književnik Dimitrije Popović otvorio je izložbu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Uz njega je bila supruga Jagoda, no sin Petar ni ovog puta nije stigao.

Premda je to silno želio, među brojnim uzvanicima na otvorenju izložbe "Dimitrije i Dante" likovnog umjetnika i književnika Dimitrija Popovića (70) ni ovaj put nije bilo njegovog sina Petra Popovića, izvanrednog profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. A Petrovi roditelji, Dimitrije i Jagoda, također likovna umjetnica, na to su se već navikli.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

- Kad god je otvorenje moje izložbe, Petar ima obaveze koje nikako ne može odgoditi. I to se ponavlja stalno, bez obzira je li izložba u zemlji ili inozemstvu. Bilo bi mi drago da je mogao doći jer ipak je riječ o događaju koji je dio obilježavanja 700 godina od smrti velikog talijanskog književnika i obilježava se u mnogim zemljama. Ali što je, tu je, sve što sam naslikao već je vidio, a i puno smo razgovarali o srednjem vijeku, odnosno vremenu i okolnostima te utjecaju Danteova stvaralaštva na književnost i kulturu u zapadnom svijetu – pojašnjavaju Dimitrije i Jagoda Popović, koji su se upoznali tijekom studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U braku su 45 godina, a Jagoda, koja nije propustila niti jedno otvorenje suprugovih izložbi, također slika, no svoje radove rijetko izlaže.

image
Snježana Dragojević Harapin, Katarina Milković Keka, Dimitrije Popović, Jura Gapšarac, Ivana Vilović i Janja Franko.
DARKO TOMAS/CROPIX
image
Dimitrije Popović i Saša Zalepugin
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Sve je lakše uz prijatelje! Severina u Dubrovniku blistala u društvu svog dugogodišnjeg, stasitog suradnika

Jagoda i Dimitrije u braku su 45 godina, likovna umjetnica ni jednu njegovu izložbu nije propustila

- Niti jedna tema ne može se iscrpiti, osobito kad vam je "tema" Dante Alighieri, slavni talijanski književnik i autor remek-djela "Božanstvena komedija". Već 40 godina on je moja velika inspiracija, kao i brojnim umjetnicima diljem svijeta. Radove inspirirane Danteom izlagao sam i u inozemstvu, a ova izložba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je najveća, sedamdesetak crteža, grafika, ulja na platnu i skulptura, nastalih tijekom četiri desetljeća. No, ovo nije kraj pa se i sam pitam koliko će radova biti na sljedećoj izložbi "Dimitrije i Dante". To je, kako današnja generacija voli reći, "work in progress" – kaže Dimitrije Popović, koji je tijekom života za svoj rad dobio brojne nagrade, ali ističe da je na ove za djela inspirirana Danteom osobito ponosan. Jer dobio ih je kao stranac, izlažući u Italiji, Danteovoj domovini.

image
Damir Eljuga, Katarina Milković Keka, Božo Biškupić i Jura Gapšarac.
DARKO TOMAS/CROPIX
image
Veljko Bulaić.


DARKO TOMAS/CROPIX

Tako je 1998. za skulpturu na izložbi XIII Biennale internazionale dantesca "La porta per la città di Dante: Paradiso", Ravenna dobio zlatnu medalju "Giacomo Manzù", koju mu je dodijelilo Ministro provinciale dei Frati Minori Conventuali, a četiri godine kasnije i Medalju za slikarstvo "Giotto e il suo tempo", za izložbu "Dimitrije e Dante" u Padovi.

image
DARKO TOMAS/CROPIX
image
DARKO TOMAS/CROPIX
image
DARKO TOMAS/CROPIX

Za govornicom su se izmjenjivali ravnateljica Knjižnice, prof.dr.sc. Ivanka Stričević, voditeljica Grafičke zbirke mr.sc. Tamara Ilić-Olujić, povjesničarka umjetnosti dr.sc. Mikica Maštrović i dorektor Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Luca Borghese. Izložba otvorena 14. rujna, na dan kada je preminuo Alighieri, može se razgledati do 29. rujna 2021.

image
DARKO TOMAS/CROPIX
Linker
12. travanj 2024 01:58