Brojimo sitno

Dora Ruždjak Podolski o velikom gubitku i novim Igrama: ‘Žena u meni cvijeta kao nikad prije‘

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara najavljuje bogati program u kojem će nastupiti više od osamsto umjetnika, a posedno se raduje poroslavi svog rođendana koji pada uoči samog kraja tog ljetnog festivala.

Od svečanog otvorenja 73. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno zakazanih za 10. srpanj broje se sati, a ekipa koja vodi Igre već slaže program za sljedeću sezonu. Intendantica Igara, svestrana Dora Ruždjak Podolski, nagrađivana redateljica i profesorica na čak dvije Akademije, koja ovaj tradicionalni kazališni i glazbeno-scenski festival sigurnom rukom vodi već pet godina, kaže kako nema mjesta odmoru i veseli se što su se stvari nakon pandemije vratile na kolosijek. Igre kreću u punom sjaju, s bogatim programom u bajkovitim ambijentalnim prostorima koje ovaj festival čine jedinstvenim, uključivši i otok Lokrum, a prva premijera bit će "Ljubovnici", komedija nepoznatog autora iz 17. stoljeća koju režira Aleksandar Švabića. U 47 dana, koliko traju Dubrovačke ljetne igre, posjetitelje očekuje uistinu raznoliki program od dramskih predstava, koncerata, književnih večer, baletnih predstava, izložbi, predstava za djecu…, a nastupit će više od osamsto umjetnika.

image

Presica Dubrovačkih ljetnih igara: gradonačelnik Mato Franković, Žaklina Marević, Dora Ruždjak Podolski i Paulina Njirić

PRESS DBLJI

Doru Ruždjak Podolski posebno veseli povratak na staro i puna gledališta pa s nestrpljenjem očekuje početak Igara i svečano otvorenje koje ove godine režira Aida Bukvić. Tim povodom porazgovarali smo Dorom Ruždjak Podolski koja je za Igre i Dubrovnik vezana od mladosti, a posebno ju je pogodila nedavna smrt velikog redatelj Ivice Kunčevića koji je za dubrovačko ‘‘Kazalište Marina Držića‘‘ i Igre vezan od svojih profesionalnih početaka.

"Jako me pogodila vijest o iznenadnom odlasku gospara Ivice Kunčevića. Od njega sam jako puno naučila o ambijentalnom teatru za koji je bio pravi ekspert, možda jedini na ovim prostorima. Prije petnaest godina kada je bio ravnatelj dramskog programa na Igrama, dao mi je priliku kao mladoj redateljici da režiram Shakespeareov klasik "San ljetne noći" i na tome mu hvala. Žao mi je da neće biti s nama i dočekati 73. Igre.

A što publika može očekivati od ovogodišnjih Igara?

Ova je godina po mnogo čemu posebna - vraćamo se na staro, budžet Igara je povećan u odnosu na prošlu godinu, a epidemiološka situacija dopušta nam pune kapacitete gledališta. Veliki je to izazov i odgovornost.

Što biste nekom putniku namjerniku posebno preporučili?

Cory Henryja, jednog od najzanimljivijeg jazz glazbenika današnjice, predstave Hamlet, Ljubovnike, Maru i Katu, Glavu lava, Čudesnu šumu, Krvavu svadbu, nastupe glazbenika Miloša Karadaglića, Nadine Sierra i Filipa Filipovića… Jednom riječju- sve.

S obzirom na to da još nismo u potpunosti izašli iz pandemije je li vam bilo teško osmisliti program?

Zapravo i nije. Godina 2020. bila je toliko izazovna da nas je pripremila za sve moguće peripetije. Sve u usporedbi s tom pandemijskom godinom je prava sitnica. Već naveliko planiramo sljedeću sezonu. Tako vam je to s festivalom, nikad niste u trenutku.

image

Dora Ruždjak Podolski s nestrpljenjem očekuje svečanost otvorenja Igara

MARKO ERCEGOVIć

Što za vas znači Dubrovnik i Igre?

Mjesto susreta, treniranja izdržljivosti i osvještavanja koliko je sve relativno.

Prije nekoliko godina izjavili ste da ste zbog karijere zatomili ženu u sebi. Da li još uvijek tako razmišljate?

Ma kakvi. Žena u meni cvijeta kao nikad prije.

Kako uspijevati biti profesorica na ADU, na Muzičkoj akademiji, režirati diljem Hrvatske i regije i još biti na čelu Dubrovačkih ljetnih igara?

Upala sam u kotao s čarobnim napitkom kad sam bila mala.

Kada ste posljednji put bili na pravom, dugom odmoru?

Čini mi se 2017.

Koje je vaše omiljeno mjesto u Gradu kada želite pobjeći od ljudi i posla?

Ne smijem vam reći, svi će pohrliti tamo.

Stignete li se uopće okupati i uživati u nekoj od plaža?

Pa to je obaveza. To se mora. To je lijek.

Koju promjenu u Gradu i među njegovim stanovnicima najviše uočavate u odnosu na prošlo ili pretprošlo desetljeće?

Ne znam, mijenjam se i ja zajedno s njima. Jedino mijena je stalna.

S obzirom na to da ste rođeni 24. kolovoza, dan uoči zatvaranja Igara, slavite li rođendan sa svojom dubrovačkom ekipom ili vam na kraju od umora nije ni do slavlja?

Pitajte to ravnateljicu Igara Ivanu Medo koja uživa na porodiljnom sa svojim kćerkicama Leom i Lucijom. Ona tvrdi da ne poznaje osobu koja se više veseli proslavi svoga rođendana od mene. I u pravu je, vjerojatno. Uistinu uživam u tim slavljima - možda i zato što nadoknađujem sve otužne rođendane iz djetinjstva kada mi je ekipa bila još na moru.

Linker
17. travanj 2024 19:22