grafike

Ljetna umjetnička poslastica: Izložba kipara Ivana Kožarića u Westgate Shopping Cityju

Akademik Ivan Kožarić, jedan od najvećih hrvatskih kipara i suvremenih umjetnika bio je i ostao velika inspiracija i ličnost. Westgate Shopping City je u počast 100 godina umjetnikova rođenja otvorio izložbu njegovih odabranih djela.

Od 5. srpnja umjetnička galerija kvART u Westgateu na mjesec dana postaje dom djelima suvremenog umjetnika Ivana Kožarića. Izložba će biti otvorena radnim danom od 16 do 20 sati te vikendom od 11 do 20 sati i besplatna je za sve posjetitelje.

„Zadovoljstvo nam je što možemo ovom izložbom obilježiti stoti rođendan uistinu velikog umjetnika. Također, puno hvala Luciji Kožarić, koja u ime obitelji Kožarić uveličala ovo svečano otvorenje. Divna djela su stigla u naš kvART i želimo svim posjetiteljima da uživaju u ovim umjetničkim radovima i umjetnosti“- rekao je povodom otvorenja Marko Župa.

U okviru izložbe Ivan Kožarić – Grafike, posjetitelji mogu razgledati djela iz grafičkih mapa Torza (2004.), Proljeće (2013.), Ramzes (2012.) i Razbijte okvire (2013.).

Grafičku mapu Razbijte okvire čine prikazi izdvojenih i osamljenih likova.

Vertikalno izduženi pojednostavljeni likovi prikazani su i u mapi Ramzes. Kožarić, kao i na slici, sigurnim potezom ostvaruje umjetničku poruku te dobiva prikaz tijela i pokreta.

Interes za ljudsko tijelo moguće je vidjeti i u grafičkoj mapi Torza gdje na zanimljiv način reže kadar i prikazuje lik.

Grafička mapa Proljeće vedrim i jarkim bojama sugerira buđenje prirode. Motiv stabla, sunca, cvijeća i životinja iz ove mape te njihovo ostvarivanje u različitim medijima možemo pratiti kroz čitav umjetnikov opus.

Ivan Kožarić jedna je od vodećih figura hrvatske suvremene umjetnosti. Rođen je u Petrinji 10. lipnja 1921. godine. U Zagrebu je pohađao Državnu obrtničku školu, a od 1943. do 1949. godine studira kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1959. kao stipendist Fonda Moša Pijade boravi u Parizu, ali ubrzo odbacuje potencijalnu popularnost i vraća se u Zagreb. Godine 1961. pridružuje se zagrebačkoj umjetničkoj grupi Gorgona. Iako je Kožarić prije svega kipar njegov opus je okarakteriziran velikom produkcijom djela u različitim medijima, od skulptura, slika, crteža i grafika do radova na tekstilu.

Izložbu Ivan Kožarić – Grafike možete pogledati do 1. kolovoza 2021. u umjetničkoj galeriji kvART.

Izloženi radovi dio su privatne kolekcije Domagoja Škrtića.

Linker
20. travanj 2024 06:26