To se ne propušta

Posljednji koncert prije višegodišnje stanke: Martina Filjak s prijateljima priprema glazbenu ‘poslasticu‘ u HGZ-u

U petak 29. listopada održat će se posljednji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu prije zatvaranja zgrade zbog konstruktivne, a potom i cjelovite obnove koja će potrajati godinama. Ovim povijesnim koncertom pijanistica Martina Filjak i njeni gosti Caroline Haffner, Lana Kos, Monika Leskovar i Zagrebački solisti prikupljaju sredstva za obnovu i odaju počast nedavno preminulom Charlesu C. Tayloru, velikom donatoru HGZ-a.

Hrvatski glazbeni zavod zatvara svoja vrata i kreće u konstruktivnu, a potom i cjelovitu obnovu koja će trajati godinama. U najstarijoj i najljepšoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani u kojoj su tijekom njenih 145 godina postojanja nastupali nebrojeni glazbenici iz Hrvatske i svijeta, u petak 29. listopada održat će se posljednji koncert prije višegodišnje stanke.

image
Hrvatski glazbeni zavod
PRESS

Na povijesnom koncertu koji zatvara jedno poglavlje HGZ-a i najavljuje novo, nastupit će naša proslavljena pijanistica Martina Filjak i njeni ništa manje slavni prijatelji - američka pijanistica Caroline Haffner, sopranistica Lana Kos, violončelistica Monika Leskovar i Zagrebački solisti. Publika će uživati u dobro poznatim djelima J. S. Bacha, F. Liszta, G. Puccinija, F. Chopina, S. Rahmanjinova, B. Papandopula i L. van Bethoveena, a Hrvatska radiotelevizija izravno će prenositi ovaj vrhunski glazbeni događaj na HTV3 i svojem YouTube kanalu.

Posveta plemenitim donatorima

Prve skele u Zagrebu, već nekoliko tjedana nakon potresa, postavljene su upravo na zgradi HGZ-a i hitna sanacija obavljena je u nevjerojatno kratkom roku zahvaljujući donacijama iz Hrvatske i cijelog svijeta. Među donatorima su bili Samir Nikočević i Charles C. Taylor, a uz donaciju za obnovu zgrade, ovi plemeniti Amerikanci u prosincu prošle godine financirali su i kompleksnu obnovu klavira Steinway. Bila je to posljednja donacija Charlesa C. Taylora, velikog mecene umjetnosti koji je preminuo u siječnju ove godine i HGZ mu posvećuje ovaj koncert.

image
Caroline Haffner
PRESS

"Posvećujući koncert Charlesu C. Tayloru želimo iskazati našu zahvalnost svim donatorima bez kojih HGZ ne bi postojao i opstao gotovo dva stoljeća te danas ponosno bio jedna od najstarijih 'živućih' udruga građana u svijetu. Pred nama je još jedno teško razdoblje jer kada su naše dvorane zatvorene, udruga nema nikakvih prihoda, a brojni troškovi ostaju. Unatoč svemu, članovi HGZ-a i mi koji smo na čelu udruge, odlučno i strastveno koračamo prema ostvarenju naše vizije i stvaranju modernog, multimedijalnog kulturnog centra", kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Čitajte i: Vrijeme je za kino! Naučite nešto o češkoj filmografiji i pogledajte njihove ponajbolje filmove u Art-kinu u Rijeci

image
Monika Leskovar
PRESS

Koncert "Martina Filjak & friends za HGZ" održat će se u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda 29. listopada 2021. u 20 sati uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a ulaznice su dostupne na blagajni HGZ-a u srijedu, četvrtak i petak od 18 do 20 sati te online.

image
Lana Kos
PRESS
Linker
14. travanj 2024 22:01