Moja destinacija

Tatjanin vodič kroz Skradin: Ljepote ovog kraja i insajderski savjeti naše voditeljice jamče vam nezaboravan odmor

Popularno televizijsko lice od mladosti ljetuje u kraju svog oca Ivana, Skradin i Nacionalni park Krka njezina su djedovina, za Gloria.hr napravila je vodič što vidjeti i kušati u tom kraju.

Jedna od omiljenih radijskih voditeljica, Tatjana Jurić, iz godine u godinu ponosno ističe ljepote svoje djedovine, a u rodno mjesto svog oca - Dubravice pored Skradina - često pobjegne od gradskog stresa. U šibenskom zaleđu u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Krka i ovog će ljeta provesti godišnji odmor. Tatjana je za čitatelje Gloria.hr sastavila popis preporuka, odnosno vlastiti vodič za Skradin.

Kako nam je otkrila, zbog poslovnih obaveza srpanj joj je tradicionalno prezaposlen, u televizijskoj produkciji radi se duplo da se pokriju slobodni dani za godišnji. "Odmor ide odmah početkom kolovoza, u obiteljskoj kući okuplja se cijela familija na mamin rođendan 5. 8., postala je to već tradicija", kazala je Tatjana.

image
Terasu tatine rodne kuće Tatjana obožava.
PRIVATNA ARHIVA

Njezinu obitelj u nadolazećem periodu čeka jedan poseban projekt, naime nedavno su kupili kuću koja se naslanja na rodnu kuću Tatjaninog tate. "Njeno uređenje slijedi, u znak sjećanja na pokojnu mamu, zovemo je Mamina kuća. Pa sad imamo i Ćaćinu i Maminu kuću. Jednu do druge", ispričala je. Tatjanine preporuke prožete su sjećanjima iz djetinjstva stoga nećete pogriješiti ako ih poslušate.

image
Terasa i zidić obavezne su lokacije za odmor Jurićima.
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Tatjana Jurić na mjestu gdje nije bila od mladosti: ‘To je porazno, jer mi je otac rođen u blizini‘

Gdje se kupati?

Iako Skradinjani imaju malu gradsku plažu Pionir, za koju nas vežu mnoge uspomene ove godine bez nje smo ostali jer se na tom mjestu gradi turističko pristanište za NP Krka. Ipak, samo par minuta od Pionira, lijepa je i uređena gradska plaža s prekrasnim pogledom na ulaz u Krku. Kao mala, kupala sam se sa svojima odmah ispod Skradinskog mosta i to mjesto me dan danas oduševljava. Priroda, pogled, miris Skradina... Zbog Krke i miješanja riječne i morske vode, nijedno drugo mjesto ne miriši tako lijepo kao Skradin. Ovdje ćete u toj tzv. “boćatoj vodi” sresti i jegulje, izgledaju kao zmije i mnogi se znaju preplašiti, ali nema mjesta strahu, to su samo naše pitome skradinske jegulje.

image
Na plaži Pionir s ocem i psićem.
Privatna arhiva

Izlet na koji obavezno treba otići

Nacionalni park Krku svakako treba posjetiti, upravo iz Skradina kreću turistički brodovi, posjetiti glavni slap, otočić Visovac, Roški slap... Priroda je ovdje božanstvena!!! Napraviti izlet do Šibenika koji je također propupao zadnjih par godina... sve je blizu!

image
Turisti na rijeci Krki na Skradinskom buku
NIKSA STIPANICEV/CROPIX
image
Mnogi turisti dolaze iz svih dijelova svijeta da vide NP Krka, kao recimo i Rod Stewart s obitelji.
NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV/CROPIX

Posebnosti u gradu koje treba vidjeti

Popeti se na staru Tvrđavu s koje puca prekrasan pogled, prošetati skradinskim uličicama koje su i dalje izvorno, netaknuto starodalmatinske... Zastati i pogledati predstavu navečer pod otvorenim nebom na malom trgiću odmah u centru ispred crkve. Dignuti pogled na novoobnovljeni crkveni toranj...

image
Pogled na Skradin
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX

Gdje se opustiti i počastiti

Preko puta Skradina tj. u samom srcu grada je marina, ovdje je prekrasan bar/restorančić Skippers kluba Arka, kod Pižića. Skradin je prepun sjajnih konoba i restorana. U koji god uđete, ne možete pogriješiti. U blizini je i vinarija Bibić, obavezno posjetiti, prekrasan ambijent, a možete svratiti i do nas Jurića u Dubravice, koje su također dio Skradina. ;)

image
Izlet u NP Krka
PRIVATNA ARHIVA

Specijalitet koji se u Skradinu mora probati

Skradinski rižoto i Skradinsku tortu! Nadaleko, sad već i svjetski poznati! To se u Skradinu jednostavno probati mora. Rižoto je i Anthonyja Bourdaina svojedobno oduševio!

image
Ako ne probate Skradinsku tortu, jeste li uopće bili tamo?
NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Preporuke za vlasnike pasa kad dođu u taj kraj

I sa strane na gradskoj plaži, blizu šaša, prema mom iskustvu, peseki su dobrodošli... Samo se treba paziti labudova... Jako su teritorijalni u našem Skradinu! :) I oni su naš zaštitni znak!

image
Jackie također obožava odmor u Skradinu
PRIVATNA ARHIVA
image
Labudovi vladaju i ACI Marinom Skradin
TOM DUBRAVEC/CROPIX
Linker
24. travanj 2024 08:49