poput starog adventa

Na Zrinjevac i Tomislavac vraćaju se kućice, Advent se širi i izvan centra Zagreba

Kako će sve u konačnici izgledati prilično je upitno jer su obrtnici ogorčeni. Kako kažu, ulazak u nadmetanje minimalno iznosi tri tisuće kuna.

Ako vas prošlogodišnji Advent nije pretjerano oduševio, ove godine stižu dobre vijesti iz Grada Zagreba. Vraćaju se kućice na Zrinjevac i Tomislavov trg, a Advent se širi i u gradske četvrti.

Natječaj za Advent raspisan je ljetos, a HRT javlja da će se za neke lokacije morati ponoviti zbog neispunjavanja traženih uvjeta. Od 32 lokacije, zasad je nadmetanjem zakupljeno njih 25, a za preostale slijedi novi krug natječaja.

"Budući da ponude koje su došle za te lokacije nisu odgovarale. Ni jedna nije odgovarala formalnim uvjetima natječaja kad govorimo o prigodnoj prodaji i ugostiteljstvu u takozvanom biding modelu aukcija", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

image

Advent na Tomislavcu prije dvije godine

BORIS KOVACEV/CROPIX

Kako će sve u konačnici izgledati prilično je upitno jer su obrtnici ogorčeni. Kako kažu, ulazak u nadmetanje minimalno iznosi tri tisuće kuna. No to nije ni blizu jamstvu da će se kućica i zakupiti. Da bi ozbiljno konkurirali, cijena se penje i do 20 tisuća kuna, što je za većinu obrtnika previše.

image

Advent na Zrinjevcu prije dvije godine

BORIS KOVACEV/CROPIX

"To je čisti natječaj gdje nismo imali nikakvo pravo prvenstva nego to je jednostavno bilo otvoreno za sve, i kolege su morali ponuditi dosta i velike cijene da bi jednostavno došli od tih svojih pozicija na kojima su godinama gdje smo postali prepoznatljivi", rekao je Antun Trojnar, potpredsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Ugostitelji pozdravljaju povratak kućica na Zrinjevac, kao i na Tomislavov trg. Kažu da je to smjer u kojem Grad treba ići.

"Kad se organizirao Advent on je nosio gotovo jednu petinu ukupnog prometa koji se ostvarivao u ugostiteljstvu u toj godini", istaknuo je Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Linker
19. travanj 2024 08:10