PREPORUKA

Zabava može početi: Ovo su karnevali koje vrijedi posjetiti

Veljača je mjesec u kojem je dopušteno ludirati se i, barem nakratko, postati što god poželite. A najluđi provodi pod maskama održavaju se u ovim gradovima...

SAMOBORSKI FAŠNIK

Cijeli Samobor do 21. veljače živi u znaku karnevala, koji se održava već 197. put, ove godine pod nazivom Hokus Pokus EUrekus. Tijekom Samoborskog fašnika vlast u ovom gradiću nadomak Zagreba preuzeli su Sraka, Princ Fašnik, Sudec i Štef Fiškal, a promijenjeni su i nazivi trgova na kojima se odvija zabava. Trg kralja Tomislava postao je Trg fašničkih velikana, Trg Matice hrvatske preimenovan je u Trg Srakinih mališana, a trg kod pošte u Džumbus plac. Uz šarolike maske i raskošne kostime, razne zabavne programe te nastupe domaćih glazbenih zvijezda, Samoborski fašnik pruža mnogo sadržaja posjetiteljima. U subotu će ih zabavljati Miroslav Škoro, u nedjelju Zvonko Bogdan, a zadnjeg dana fašnika, 21. veljače, Dražen Zečić. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim nedjeljnih koji su na rasporedu od 17 sati, a ulaz je slobodan.

image
EDIN TUZLAK
image
EDIN TUZLAK

SPLITSKI KARNEVAL

Središnji dio tradicionalnog Splitskog krnjevala održava se 21. veljače na Pjaci, na pozornici ispred Stare gradske vijećnice, gdje su za dnevni glazbeni program zaduženi DJ-evi radija KLFM. Od 16 sati tamo će se organizirati radionice face paintinga i izrade maski, a od 17 sati za djecu je organizirana predstava ‘Klaunske ludorije‘ te proglašenje najboljih dječjih maski.

image
ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Večernji program počinje u 20 sati nastupom bendova Justin‘s Johnson i Kuzma & Sjaka Zulu, uz proglašenje najbolje maske u 20.45. Mladi glumci s Umjetničke akademije u Splitu proglasit će u 22.15 šentencu Krnji, kojeg će se po gradu provesti u povorci i spaliti u 23 sata, označavajući tako simboličnu pobjedu nad zimom. Zabava se potom nastavlja u Klubu Kocka do kasnih sati.

DUBROVAČKI KARNEVO

Tradicionalni Dubrovački karnevo, dvadeset i četvrti po redu, održava se pod sloganom ‘Dođite svakako i svakakvi‘. Kao i uvijek, velik dio programa namijenjen je djeci i mladima, za koje se 18. veljače priprema Dječja maškarata na pozornici kod Kluba mladih Sveti Ivan Pavao II. u Mokošici. Istoga dana u Gradu se ispred Luže održava natjecanje u pripremi makarula - Maškarani kompeticijun u spravljanju šporkijeh makarula, a navečer se, s početkom u 20 sati, u Kazalištu Marina Držića održava Maškarani koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Zabava se iste večeri nastavlja uz živu glazbu na terasi ispred kazališta. U ponedjeljak, 20. veljače, od 10 sati počinje Maškarata dubrovačkih dječjih vrtića, s proglašenjem najboljih kostima na karnevalskoj pozornici ispred katedrale. Tijekom cijelog karnevala u izlozima Grada i atriju Kneževa dvora postavljena je izložba fotografija i kostima Dubrovačkih muzeja ‘Veljun kroz godišta‘.

image
ARHIVA TZGD

RIJEČKI KARNEVAL

Međunarodna karnevalska povorka, koja se održava 19. veljače, kruna karnevalskih svečanosti na Kvarneru. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola i tisuća maski, ne samo iz kvarnerskog kraja nego i drugih dijelova Hrvatske i drugih zemalja. Središnji dio povorke ide Korzom, a karnevalske zabave održavaju se i na Grobničkoj rivi, na Titovu trgu koji se 19. veljače pretvara u plesni podij s pozornicom, dok na Kontu te večeri nastupaju Pablo Panda i Aldo Morro, kojima će se pridružiti J. Popowitch, Bruns Lay i Recep. Osim glavnih programa, zabave pod maskama održavaju se i na drugim mjestima i lokalima u svim riječkim četvrtima, a posjetitelji karnevala sigurno će uživati i u bogatoj ponudi jela i pića u riječkim restoranima, barovima i slastičarnicama, poput Babushka Artisan Bakeryja u kojoj se nudi odličan doručak i brunch ili Kavane Grad gdje se može otići i na ručak ili večeru. Nebo by Deni Srdoč jedini je pak restoran u Rijeci s Michelinovom zvjezdicom, a od fine dining restorana tu je i San Servolo Delicatesse & Snack bar nadomak Korza te azijski restoran Koya, dok se u King‘s Food Pubu osim velikog izbora craft piva nude i jednostavna zasitna jela poput burgera, krumpirića i krilca.

image
WWW.VISITRIJEKA.HR
image
WWW.VISITRIJEKA.HR
Linker
18. travanj 2024 16:04