Moja preporuka

Knjiga, film i glazba po izboru Vedrane Rudan

Književnica koja je nedavno objavila roman ‘doživotna robija’ otkriva svoje favorite iz svijeta pop-kulture.

Uvijek smo u potrazi za dobrim kulturnim sadržajem, a ovoga puta je Vedrana Rudan dala nekoliko preporuka iz svijeta knjige, filma i kazališta.

KNJIGA

Monica Isakstuen, norveška spisateljica, u knjizi ‘Bijes’ fantastično je opisala koliko se majke male djece jezivo lome između bijesa i očaja. Meni je poručila da nisam bila totalno luda kad sam mislila da jesam. Bila sam samo umorna mama nedorasla zadatku koji je trebalo obavljati deset ljudi, ne jedna sirotica masne kose.

FILM

Preporučujem ‘Stranputicu’ s Paulom Giamattijem, Thomasom Hadenom i Sandrom Oh. Za sve ljude dobre volje, koji vole vrhunska vina, seks, fenomenalne kalifornijske pejzaže, odličnu priču, fantastičnu glumu. Ovaj film, sad već klasik, depresivce će vratiti u život, a zaljubljenike života baciti u euforiju. Ne znam koliko sam ga puta gledala. Danas ću opet. Film veći od života.

GLAZBA

Bora Čorba, naravno, pjesme iz njegove ranije faze koje me uvijek dižu. Fantastični tekstovi, fenomenalna glazba, njegov napukli, mamurni glas… Veliki umjetnik, veliki muzičar, veliki, veliki, veliki pjesnik. Volim i Vicu Vukova. Kad je u Hrvatskoj bio zabranjen, ja sam ga prva pustila na Radio Rijeci. Bilo je to prije negoli je u Hrvatsku provalila demokracija.

Linker
16. travanj 2024 09:49