Getty Images/iStockphoto
Za vas samo najbolje

Masne kreme za zaštitu od sunca su prošlost: Zamijenite ih laganim teksturama koje štite i hidratiziraju

Je li vam poznat onaj neugodan osjećaj na koži nakon nanošenja proizvoda za zaštitu od sunca? Da, zbog njega ih poželimo odmah isprati s kože. Srećom, na tržištu postoje lagane kreme i vodice koje će vam pružiti sve što vašoj koži treba - zaštitu, hidrataciju i ciljanu njegu.

Sigurno već znate od kolike je važnosti štititi kožu od štetnog utjecaja sunca. Naravno da bez njega ne možemo, ali UVA i UVB zrake nepovoljno djeluju na naše tijelo ako smo im predugo izloženi. Dermatolozi naglašavaju kako bismo kožu trebali štititi tijekom cijele godine, a ne samo ljeti, iako se mnogi od nas počnu mazati proizvodima sa SPF faktorom tek na ljeto, kada sunce pošteno zapeče, a koža već dobije dozu oštećenja.

I ne tako privlačne karakteristike SPF kremica i losiona, zbog koje ih neki i izbjegavaju u širokom luku, jesu mastan osjećaj na licu, neželjeni sjaj te nemogućnost nošenja make-upa, čak i onog najlaganijeg. Sigurno ste se barem jednom u životu namazali takvom kremom i osjećaj nije najugodniji, zar ne?

Cropped shot of a young woman posing with suntan lotion on her shoulder
Getty Images
Zaštita kože od sunca važna je tijekom cijele godine, a posebice ljeti.

Ako još k tome pridodamo činjenicu da mnogima od nas koža s godinama postaje osjetljivija, stanje lica nakon kombinacije takvih teških krema, znoja, soli i utjecaja sunca i nije baš najbolje.

Počinju se javljati prištići, diskoloracije, pjege, mrlje, a možemo primijetiti i da je koža dehidrirana, bore su vidljivije i nema onaj zdravi sjaj na koji smo navikli.

Svi ovi problemi mogu nam zadati puno muke i to baš onda kada se samo želimo opustiti na plaži, kupati, sunčati i ne misliti hoće li nam krema kojom smo se namazati skliznuti s lica čim uđemo u more i oko nas napraviti masnu mrlju.

Kako izabrati pravi proizvod za zaštitu od sunca?

Razumljivo je da smo pomalo zbunjeni velikom ponudom proizvoda sa zaštitnim faktorom u trgovinama pa zapravo ne znamo koje izabrati i često s police "ugrabimo" onu koja nam se na prvi pogled čini najprivlačnija i cjenovno prihvatljiva.

Ipak, da ne upadnemo u zamku i uzalud potrošimo novac, kod odabira kreme za zaštitu od sunca trebali bismo prvenstveno obratiti pozornost kakvoj je koži namijenjena, kakav joj je sastav i je li potencijalno komedogena, odnosno izaziva li prištiće i akne.

U moru svakakvih krema možemo pronaći i one koje neće napraviti nered na našem licu, ali i tijelu u obliku prištića, iritacija, začepljenja pora i sjaja, a pružit će nam zaštitu, bogatu hidrataciju, ujednačenost tena i spriječiti pojavu bora i neželjenih mrlja. Zvuči predobro da bi bilo istinito?

VICHY Capital Soleil Mattifying 3 u 1 njega

Možda, ali takvi proizvodi zaista postoje i dolaze u obliku fluida i vodica s laganim teksturama koji se na licu uopće ne osjete i zato su važan dio ljetne kozmetičke torbice. Riječ je o VICHY Capital Soleil matirajućoj 3 u 1 njezi sa zaštitnim faktorom 50+ koja pruža svakodnevnu zaštitu od štetnog učinka sunca i kontrolira masni sjaj kože. Zelena glina u sastavu apsorbira nečistoće i višak sebuma, koža ispod nje može disati i ono najvažnije - lagana je, brzo se upija i izvrsna je podloga za make-up jer ne ostavlja bijele tragove.

A što je s borama i mrljama?

Negativan učinak sunca podrazumijeva i stvaranje prijevremenih bora, pjega i mrlja zbog čega naša koža izgleda starija nego što zapravo jest. To se naziva fotostarenje i prvenstveno ovisi o stupnju izlaganja suncu i količini melanina u koži.

Bore se, dakako, ne mogu potpuno spriječiti, ali može ih se odgoditi pravilnom njegom lica, korištenjem odgovarajućih proizvoda i ne pretjerivanjem u izlaganju suncu.

Za stvaranje bora najodgovornije su UVA zrake koje prodiru u dublji sloj kože te za razliku od UVB zraka prolaze i kroz vodu, staklo i oblake, što znači da je nošenje proizvoda za zaštitu od sunca obavezno tijekom cijele godine.

Dakle, da biste koži osigurali zaštitu od pojavljivanja neželjenih borica i finih linija birajte proizvode s visokim SPF faktorom i anti-age učinkom poput VICHY Capital Soleil Anti-Aging 3 u 1 kreme čijim redovitim korištenjem bore postaju manje vidljive. Ova krema, baš kao i matirajuća, može se pohvaliti laganom teksturom te vraća blistavost umornoj, zreloj koži.

VICHY Capital Soleil Anti-Dark Spot 3 u 1 njega

U istoj liniji za njegu i zaštitu lica nalazi se i VICHY Capital Soleil Dark Spot 3 u 1 krema koja sprječava nastanak tamnih mrlja, ujednačuje i korigira ten jer sadrži lagan pigment pa je sjajna zamjena za puder ili BB kremu.

I koža tijela zaslužuje samo najbolje

U svemu tome nemojmo zaboraviti ni na kožu tijela. Iako je deblja i otpornija nego ona na licu, koža tijela također treba kvalitetnu zaštitu od sunca, ali onu koja je neće opterećivati, ostavljati bijele tragove i uništavati kupaće kostime.

Kao što lice može postati dehidrirano i upaljeno zbog neodgovarajućih krema, tako se i na tijelu mogu pojaviti mrlje te se koža počinje ljuštiti i postaje dehidrirana. To posebno primjećuju oni kojima je koža na ostatku tijela suha i dehidrirana tijekom cijele godine ili oni koji imaju problema s aknama i prištićima na leđima. Teške i masne kreme za zaštitu od sunca mogu samo pogoršati stanje, a mrlje od akni mogu biti izraženije.

Zato je Vichy osmislio vodice za zaštitu od sunca s mineraliziranom termalnom vodom. Brzo se i lako nanose, a pružaju jednako dobru zaštitu kao i klasične kreme ili losioni, samo bez osjećaja težine i masnog sjaja na koži.

VICHY Capital Soleil Antioxidant vodica za tijelo

VICHY Capital Soleil Antioxidant vodica sa zaštitnim faktorom 30 sadrži polifenole borovnice koji pružaju još bolju zaštitu od sunca te je otporna na znoj, što ju čini idealnim proizvodom za boravak na plaži. Borovnica je poznat antioksidans koji umanjuje oksidativni stres, odnosno usporava procese koji dovode do starenja kože.

Osim unošenja velikih količina vode tijekom vrućih dana, za spas protiv dehidracije tu je VICHY Capital Soleil Hydrating vodicu s hijaluronskom kiselinom. A za vas koji volite naglasiti preplanuli ten, tu je VICHY Capital Soleil Bronzing vodicu s beta karotenom koji potiče stvaranje melanina i pospješuje tamnjenje.

Dakle, prije nego se prepustite morskim radostima, pobrinite se da je vaša koža zaštićena, hidratizirana i njegovana, nosite šešir i ne provodite previše vremena na direktnom suncu!

Sadržaj je nastao u suradnji s brendom VICHY.

Linker
18. travanj 2024 21:42