Getty Images
Zdravlje kože u prvom planu

Od pripreme do završne njege: Vodič za sigurno sunčanje pomoći će vam postići najljepši preplanuli ten

Kako biste izbjegli opekline, prištiće, dehidraciju i ostale probleme na koži koji se javljaju uslijed izlaganja suncu, važno je kožu dobro pripremiti, pružiti joj adekvatnu zaštitu, kao i njegu tijekom i nakon sunčanja. Možda se čini komplicirano, ali uz naše savjete brončana put vam nije nedostižna!

Omiljena ljetna razonoda, osim kupanja, jest sunčanje, odnosno postizanje preplanulog tena. Kultura sunčanja postoji već dugo, ali prije žene i muškarci nisu toliko obraćali pažnju na zaštitu kože od štetnih UVA i UVB zraka kao što to čine danas. Da ne spominjemo kako su se redovito mazali maslinovim, orahovim i raznim drugim uljima i "pržili" se na suncu.

Koža, kao naš najveći organ, apsolutno sve pamti, čak i najkraće izlaganje suncu bez adekvatne zaštite pa time riskiramo ozbiljne posljedice.

Ovo nikako ne znači da trebate otpisati brončanu boju, ali prije samog sunčanja važno je slijediti savjete kako bi umanjili rizik od opeklina, isušivanja, prištića i stvaranja melanoma, ali i kako bi lakše postigli željeni efekt.

Priprema kože kao prvi korak

Prije nego odjenete najdraži badić i legnete ispod toplih sunčevih zraka, potrudite se dobro pripremiti kožu. Kako ljeti gubimo više vode, ne zaboravite ju nadoknaditi jer se manjak hidratacije jako vidi na koži - počne gubiti prirodni sjaj, umorna je, peruta se zbog dehidracije. Za bolji okus obične vode dodajte u nju kriške limuna ili krastavaca. Vrlo je osvježavajuće!

Cropped photo of a girl applying an exfoliating body gel
Getty Images/iStockphoto
Piling je važan korak u pripremi kože za sunčanje i ne bismo ga trebali izbjegavati.

Možda najvažniji korak u pripremi kože za sunčanje je dobri, stari piling.

Pilingom uklanjamo mrtve stanice kože, odnosno oslobađamo je "tereta" kako bi mogla ravnomjerno tamniti.

Osim kupovnih, piling možete napraviti i sami - pomiješajte malo šećera ili soli te par kapi prirodnog ulja i time lagano istrljajte cijelo tijelo.Nakon pilinga slijedi depilacija koju se preporučuje raditi nekoliko dana prije izlaganja suncu kako bi se koža stigla oporaviti.

Odgovarajuća zaštita od sunca

Kada ste kožu temeljito pripremili za sunce, došao je red na zaštitu. Iako pokrivala za glavu, svijetla odjeća i ostajanje u hladu imaju svoje prednosti, ništa ne može zamijeniti proizvode sa zaštitnim faktorom.

U moru raznih krema i losiona za zaštitu od sunca lako se izgubiti te često posegnemo za onim najdostupnijim i cjenovno prihvatljivim izborom. No, taj izbor ne mora biti i najbolji.

Afrodita SUN CARE mlijeko za zaštitu od sunca, 97,99 kuna

Ono na što bismo trebali obratiti pažnju, svakako je sastav proizvoda, ne samo stupanj zaštite. Teške kreme s hrpom štetnih sastojaka poput parabena, silikona i umjetnih mirisa mogu iritirati kožu, ali, srećom, na tržištu postoje i one koje su oslobođene ovih napasti. Afrodita SUN CARE mlijeko za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom 30 obogaćeno je aloe verom koja umiruje i vlaži, brzo se upija, vodootporno je i ne ostavlja mastan trag. Osim toga, vrlo je praktično jer dolazi s pumpicom pa je nanošenje brzo i lako!

Afrodita SUN CARE krema za zaštitu lica od sunca, 49,99 kuna

Mnoge žene još uvijek izbjegavaju nanositi zaštitne kreme na lice jer im one uzrokuju prištiće, no Kozmetika Afrodita je doskočila i ovom problemu. Njihova SUN CARE krema za zaštitu lica od sunca namijenjena je čak i osjetljivoj koži te nipošto neće napraviti dar-mar na licu. S faktorom 30 osigurava visoku zaštitu od sunca, a aloe vera i bisabol umiruju.

Najzabavniji dio - sunčanje

Nakon pripreme i zaštite kože, slijedi onaj najzabavniji dio - sunčanje. No, tu postoji caka. Neki od nas postignu preplanuli ten odmah nakon dan, dva izlaganja suncu, a neki bi se mogli sunčati punih tjedan dana bez ikakvog efekta. Zbog toga su posljednjih nekoliko sezona pravi hit suha ulja, pekmezi, odnosno marmelade za sunčanje uz koje je brončana put zagarantirana. I to vrlo brzo!

Elegant woman in bikini on sun-tanned slim and shapely body posing near swimming pool. Gorgeous young woman meditating in orange bikini sitting near the pool in the Lotus posture in the mirror-blue glasses
Getty Images/iStockphoto
Prvo zaštitni faktor, a onda marmelada. Na taj način spriječit ćete opekline!

Ipak, kod korištenja ovih proizvoda trebamo biti oprezni jer vrlo lako možemo izgorjeti ako prije nismo nanijeli kremu sa zaštitnim faktorom. Dakle, obavezno SPF krema pa potom marmelada.

Također, marmelade se ne koriste po najjačem suncu, čak ni one sa zaštitnim faktorom, jer je on obično nedostatan za izlaganje duže od 15 minuta.

Afrodita SUN CARE Tropical marmelada 66,29 kuna, SUN CARE NATURAL marmelada 84,99 kuna, SUN CARE MARMELADA 'classic' 57,79 kuna, SUN CARE MARMELADA suho ulje 57,79 kuna.

Prije nego krenete u potragu za marmeladom, budite sigurni da sadrži njegujuće sastojke. Afrodita SUN CARE TROPICAL marmelada sa zaštitnim faktorom 10 sadrži kokosovo ulje, karite i kakao maslac koji zajedno intenzivno njeguju i vlaže kožu tijekom sunčanja. Pružaju intenzivan preplanuli ten, baš kao i ostali proizvodi iz iste linije - NATURAL marmelada za osjetljivu kožu, MARMELADA "classic" sa 100 posto prirodnim uljima te MARMELADA suho ulje sa zlatnim česticama koje divno naglašavaju brončanu put.

Ne zaboravite na njegu tijekom i nakon sunčanja

Ako vam se nekada u životu dogodilo da ste vrlo brzo "izgubili boju", znate koliko to može biti frustrirajuće. No, jeste li se zapitali zašto se to dogodilo? Možda tijekom i nakon sunčanja koži niste pružili dovoljno vlage pa je u kombinaciji sa svim proizvodima, suncem, solju i znojem postala osjetljiva i perutava.

Da, njega kože nakon sunčanja jednako je važna kao i njezina priprema. Pa, što učiniti? Kao prvo, koži je intenzivno izlaganje suncu svojevrstan šok pa je treba dobro umiriti. Apsolutni pobjednik u ovoj kategoriji jest jedna simpatična biljčica - aloe vera.

Afrodita SUN CARE gel s aloe verom, 59,99 kuna.

Od davnina se njezin gel koristi za smirivanje opeklina, crvenila i ostalih kožnih problema, a može ga se i jesti te piti u raznim napitcima za poboljšanje imuniteta.

Zato bi vaša kozmetička torbica ili ormarić svakako trebala sadržavati proizvod s aloe verom, a jedan od onih kojeg je najlakše koristiti i koji ne masti kožu ima gelastu teksturu. Afrodita SUN CARE gel s aloe verom pruža dugotrajnu hidrataciju i sprječava ljuštenje kože. Uz to ugodno hladi pa je dobar i za smirivanje kože ako ste zaradili opekline, a može se koristiti i na licu. Pravi multipraktik!

Brzopotezni trik

I na kraju, nemojmo zaboraviti ni još jedan važan korak koji nam može itekako pomoći u cijelom procesu dobivanja privlačne preplanule puti. Iako na to često ne mislimo, nakon svakog kupanja bismo barem lice trebali isprati običnom vodom kako bismo maknuli sol zbog koje nas ono može zatezati. Taj osjećaj nije ugodan.

No, nekada se baš nađemo na plaži koja nema tuševe ili sa sobom nemamo dovoljno vode. Naravno, ovo se ne događa samo na plaži, već i u gradu kada je žega neizdrživa. U pomoć tada pristižu maglice za lice koje u trenu osvježavaju lice i tijelo.

Afrodita SUN CARE Coco joy maglica za lice i tijelo 59,99 kuna, SUN CARE Summer joy maglica za lice i tijelo 59,99 kuna.

Afrodita SUN CARE COCO JOY maglica sadrži kokosovu vodu i dragu nam aloe veru koji zajedno vlaže i umiruju kožu tijekom i nakon izlaganja suncu. Ako pak više volite miris marmelade, tu je i Afrodita SUN CARE SUMMER JOY maglica s prirodnom mineralnom vodom koja pomaže u prijenosu vlage u kožu i uz to divno miriše.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni i da ćete brzo i lako postići željenu boju. I zapamtite, izbjegavajte izlaganje jarkom suncu od 12 do 17 sati kao i predugo sunčanje. Ugodno ljeto!

Proizvodi SUN CARE na raspolaganju su u svim drogerijama i prodajnim mjestima diljem Hrvatske, u tri Afrodita shop & beauty centra u Zagrebu - Galleria Business Center Iblerov trg 10, Stara Vlaška 41, Frankopanska 7 te u webshopu.

Kozmetika Afrodita vas daruje! Ostanite zaštićeni i mirisni uz Afrodita ljetni paket koji možete osvojiti ako ispunite obrazac niže. Pravila nagradnog natječaja potražite ovdje.

Dobitnica Afrodita ljetnog paketa je Aleksandra Fehir Slukić. Čestitamo!

Sadržaj je kreiran u suradnji s Kozmetikom Afrodita.

Linker
19. travanj 2024 17:50