Glumia Petra Kurtela izrađuje svoja eterična ulja
 Sara Moritz / Hanza Media
Kućni wellness liječi dušu i tijelo

Tajne moći ulja! Petra Kurtela odbacila sve kemikalije i uzda se isključivo u snagu prirode

Eterična ulja su čudesna - kako njima odagnati negativne emocije i blaže zdravstvene tegobe te obaviti svakodnevnu njegu lica i tijela, otkrivaju zagrebačka glumica Petra Kurtela i fitoaromaterapeutkinja Dragana Klarić.

Već tjednima su zatvoreni frizerski, kozmetički i svi drugi saloni ljepote, ne ide se na jogu, u teretanu i ni na kakvu grupnu aktivnost koja inače, u svakodnevnom životu, pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Istina, mala je to žrtva u odnosu na cilj koji se time želi postići - a to je sprečavanje širenja koronavirusa - no zarobljeni u svojim domovima, iščekujući kraj rata s nevidljivim neprijateljem, mnogi osjećaju strah, neizvjesnost i anksioznost. Onima pak koji rade od kuće, a nisu na to navikli, teško je ostati fokusiran i koncentriran. Ipak, nije to najgore što nam se moglo dogoditi, štoviše, iz ove situacije možemo izvući najbolje pomoću aromaterapije u svom malom kućnom wellnessu.

Važno je samo znati da kod pripravljanja kozmetike treba uzeti 100 % čista ulja dobivena od samoniklih ili ekološki uzgojenih biljaka, jer samo takva imaju terapeutsko djelovanje.

"Mirisi eteričnih ulja poput geranija, ruže, naranče, mandarinke, cedra, tamjana ili cvijeta lavande pružaju osjećaj sigurnosti, popravljaju raspoloženje te ublažavaju tjeskobu i stres. Mogu se koristiti u difuzorima i aroma-lampicama, ali i u pripravcima za njegu lica i tijela", objašnjava Dragana Klarić, fitoaromaterapeutkinja i formulatorica prirodne kozmetike, dodajući da se mnogo toga može napraviti od namirnica koje imamo kod kuće ili, pak, od ulja dostupnih putem web shopova.

Gloria
Fitoaromaterapeutkinja Dragana Klarić dodaje da se eterična ulja mogu raditi i od namirnica koje imamo kod kuće

Eterična ulja osnova su zdravlja i ljepote Petre Kurtele

Zagrebačkoj glumici Petri Kurteli korištenje ulja nije alternativa u ovim izvanrednim uvjetima, nego već otprije način života. Ona je industrijsku kozmetiku, ali i mnoge druge proizvode, poput deterdženata i omekšivača, prije nekoliko godina izbacila iz upotrebe jer je shvatila da su puna potencijalno štetnih kemikalija. Eterična ulja koristi za sve tegobe i za svakodnevnu njegu. "Od potresa se u mojoj evakuacijskoj torbi, za slučaj neke nove nevolje, nalaze sva moja ulja. Koristim ih u terapeutske svrhe, ali i za izradu gela za pranje rublja, omekšivača, dezodoransa, kreme za dječju kožu, seruma, kreme za lice i još mnogočega", govori Petra, koja svakodnevicu upotpunjuje aroma-ritualima. Svako jutro sebi i trogodišnjem sinu Relji nanese duž kralježnice razrijeđenu kombinaciju ulja za podršku imunitetu.

Sebi preko grudi nanosi kombinaciju ulja za podršku emocijama, a preko reproduktivnih organa - za hormonalni balans. "Ovih dana, kako me ukliještilo u leđima, mnogo koristim ulje zimzelena, koje ublažava napetost - objašnjava Petra Kurtela, koja u svom arsenalu ima i ultrazvučni difuzor - aparatić namijenjen raspršivanju eteričnih ulja u prostor. Izlaze u obliku sitnih kapljica, toliko sitnih da prodiru do alveola u plućima, ispunjavajući svoju ljekovitu zadaću. Udišući u večernjim satima mješavinu eteričnih ulja tamjana i lavande, kaže Petra, utone u san kao beba.

Eucalyptus leaves and white mortar, pestle. Ingredients for alternative medicine and natural cosmetics. Beauty, spa concept.
Getty Images/iStockphoto
Eukaliptus pomaže u pročišćavanju zraka prostorija u kojima se nalazimo i spriječava opasnosti širenja infekcija

Ulja smanjuju mogćnost infekcije i pročišćavaju zrak prostora u kojem boravimo

Dragana Klarić, pak, za opuštanje i bolji san preporučuje tri kapi ulja muškatne kadulje, tri kapi slatkog mažurana, dvije kapi lavande i pet kapi slatke naranče. "Količinu ulja koja se koriste u difuzoru treba prilagoditi veličini prostorije te ih izbjegavati ondje gdje borave bebe. A mješavine za pročišćavanje i dezinfekciju zraka neka budu aktivne 30 minuta, nakon toga prostoriju treba prozračiti", objašnjava Dragana, dodajući da neke kombinacije ulja imaju i antivirusno djelovanje. Zasad nema znanstvenih studija koje bi potvrdile da djeluju na koronavirus, ali mnoge - eukaliptus globulus, klinčićevac pupoljak, kora cimeta, limun, manuka, matičnjak, paprena metvica i ostali darovi prirode u obliku eteričnih ulja - u aromaterapiji se koriste da bi se smanjila mogućnost infekcije i pročistio zrak.

Čitajte i:

Naučite se opustiti pomoću mirisa

Svi ga hvale, sad znam i zašto: Odbijala sam ga koristiti ujutro, ali kada sam popustila, dogodila se najbolja stvar ikad

Sunce, sol i znoj rade kaos na licu: Svježinu i vlagu vratit će vam ovih sedam moćnih ulja

Bili smo na beauty tretmanu s Andreom Andrassy: Bilo je vrijeme da se ozbiljno posvetim svome tijelu

Aromaterapija stopala

Linker
19. travanj 2024 00:49