Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Ljuta papričica upola smanjuje rizik za srčani udar

U istraživanju su koristili podatke 23 tisuće ispitanika tijekom osam godina, a sudionici istraživanja jeli su ljutu papriku barem četiri puta tjedno.

Ako ne jedete često ljute papričice, trebali biste. Talijanski znanstvenici s instituta Neuromed objavili su da ljuta paprika, ako se redovito jede, smanjuje mogućnost srčanog udara u prosjeku za 44 posto i moždanog udara za 61 posto.


Kolesterol

U istraživanju su koristili podatke 23 tisuće ispitanika tijekom osam godina, a sudionici istraživanja jeli su ljutu papriku barem četiri puta tjedno. Rezultate istraživanja objavio je stručni časopis Journal of the American College of Cardiology. Njihovo je istraživanje pokazalo korist za zdravlje koje imaju ljute papričice neovisno o načinu prehrane.

Najviše dobroga za srce i krvne žile dolazi od kapsaicina, fitotvari odgovorne za okus ljute paprike, koji pomaže u snižavanju kolesterola, a može blokirati i ekspresiju gena povezanog s rizikom za aterosklerozu.


ČITAJTE I: Šteta što ga tako rijetko koristimo: ublažava artritis, pomaže kod povišenog krvnog tlaka i masne jetre te smanjuje osjećaj gladi

Linker
17. travanj 2024 08:26