Nils Jorgensen/REX/Shutterstock
ŽIVOTNA PRIČA

Goldie Hawn: Dosta joj je ljenčarenja

Američka glumica, kojoj je za status seks simbola nedostajalo samo bujnije poprsje, nakon 15 godina stanke snimila je novi film, no i dalje ignorira holivudske zabave i estetske operacije jer su joj za sreću dovoljna djeca i partner Kurt Russell.

Nakon punih petnaest godina Goldie Hawn (71) vraća se na velika platna ulogom u komediji “Plavuše u džungli”, koja se počinje prikazivati u svibnju. U filmu glumi histeričnu majku koju ucviljena kći - igra je trenutačno najpopularnija američka komičarka Amy Schumer - umjesto odbjeglog zaručnika povede sa sobom na egzotično putovanje u džunglu gdje sve krene po zlu. Posljednji film prije ovog, “Divlje sestre”, Goldie Hawn je snimila 2002., nakon čega se očito zasitila glume. Nove uloge nije prihvaćala nego se posvetila obitelji, no ljenčarenje joj je očito dosadilo pa je sve češće razmišljala o tome da se vrati pred kamere i samo je čekala ponudu koja će je zaintrigirati. Dočekala ju je lani kad ju je nazvala Amy Schumer i predložila joj da glumi s njom u filmu za koji je sama napisala scenarij. Goldie ga je pročitala, oduševila se - i prihvatila ulogu. Dvije glumice na setu su se brzo sprijateljile, a nedavno su zajedno nastupila kao komičarke na filmskom skupu u Las Vegasu.

USA. Goldie Hawn in a scene from the ©Twentieth Century Fox new movie: Snatched (2017).
Plot:  After her boyfriend dumps her on the eve of their exotic vacation, impetuous dreamer Emily Middleton persuades her ultra-cautious mother, Linda to travel with her to paradise. 
Captioned : 27th February 2017., Image: 322883630, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark
U akcijskoj komediji ‘Plavuše u džungli’ s Amy Schumer

Iako je snimila samo trideset filmova, Goldie Hawn desetljećima je bila jedna od najtraženijih holivudskih zvijezda. Na početku karijere producenti su bili uvjereni da će dugonoga krhka plavuša lijepih očiju postati nova Marilyn Monroe, a iako se to nije dogodilo, od 1969., kada se proslavila ulogom u filmu “Kaktusov cvijet”, za koji je nagrađena Oscarom za sporednu ulogu, snimala je film za filmom. Nije bila samo sjajna glumica, nego je i odlično plesala i pjevala - sedamdesetih je snimila country-album - ali joj je za status seks-simbola nedostajala jedna sitnica: bujno poprsje.

PRIVATE BENJAMIN, Goldie Hawn, 1980, (c) Warner Brothers/courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett C
U komediji ‘Vojnikinja Benjamin’, 1980

No, nije joj padalo na pamet povećati grudi. Na početku karijere je, osim toga, imala i drugih problema - holivudska slava zatekla ju je nespremnom, zbog čega je postala anksiozna i nesigurna u sebe sve dok se uz pomoć psihoterapije i meditacije nije naučila nositi s velikom popularnošću. Otkako zna za sebe Goldie Hawn je, kaže, sanjala jedino o skladnom obiteljskom životu u kući s bijelom ogradom, a to je i dočekala u vezi sa šest godina mlađim glumcem Kurtom Russellom s ko jim je, nakon dva propala braka, prohodala na setu filma “Swing Shift” 1983. A nakon 34 godine veze mogu se pohvaliti da su najdugovječniji nevjenčani holivudski par.

SWING SHIFT, from left, Kurt Russell, Goldie Hawn, 1984, ©Warner Brothers/courtesy Everett Collection
©Warner Bros/Courtesy Everett C
Kurta Russella upoznala je na snimanju filma ‘Swing Shift’

Hawn i Russell, doduše, ne posjeduju samo jednu kuću s bijelom ogradom, nego se mogu po hvaliti impresivnim luksuznim nekretninama: osim imanja u Palm Desertu s privatnim igralištem za golf imaju i ranč u Coloradu, vinograd u Santa Barbari, penthouse na Manhattanu te veliku kuću u Malibuu, s pet spavaćih soba, bazenom, saunom, dvoranom za fitness i paviljonom za meditaciju - koju sada prodaju za 6,9 milijuna dolara.

THE SUGARLAND EXPRESS, from left, Michael Sacks, William Atheron, Goldie Hawn, 1974
Courtesy Everett Collection
U prvom Spielbergovom filmu ‘Teksas Ekspres’ s Michaelom Sacksom i Williamom Athertonom

No mnogo više od svih profesionalnih uspjeha i stečenog imetka glumici znače sreća i mir u privatnom životu, a najponosnija je što je sve četvero djece koje je odgajala s Kurtom Russellom - ona iz drugog braka ima sina i kćer, on iz svog prvog braka sina, a i skupa su dobili sina - ostalo normalno usprkos tome što su odrastali u nenormalnim holivudskim uvjetima.

FIRST WIVES CLUB, Diane Keaton, Goldie Hawn, Bette Midler, 1996
©Paramount/Courtesy Everett Col
S Diane Keaton i Bette Midler u filmu ‘Klub prvih supruga’, 1996.

EVERYONE SAYS I LOVE YOU, Woody Allen, Goldie Hawn, Alan Alda, 1996. ©Miramax / courtesy Everett Collection
©Miramax/courtesy Everett / Eve
Iste godine glumila je u mjuziklu ‘Svi kažu volim te’ s Woodyjem Allenom i Alanom Aldom

- Hollywood je zapravo sajam taštine, jedno od najokrutnijih mjesta na svijetu, u kojem se ne cijene nikakve ljudske vrijednosti. Svaki socijalni kontakt, pa i odlazak u krevet s nekim, podređen je osobnom interesu i profitu pa se ni u koga ne možete pouzdati: osoba koja vam se smješka zabit će vam nož u leđa čim se okrenete. Zbog toga Kurta i mene nikad nećete vidjeti na holivudskim zabavama - kaže glumica koja se za razliku od svojih kolegica, opterećenih idealom vječne mladosti, ne trudi sakriti znakove starenja. Dapače, uvjerena je kako je svaka takva borba unaprijed osuđena na propast i frustraciju, dok je sreća moguća jedino uz prihvaćanje svih promjena koje život sa sobom nosi.

BIRD ON A WIRE, from left, Mel Gibson, Goldie Hawn, 1990, ©Universal/courtesy Everett Collection
©Universal/Courtesy Everett Col
Mel Gibson bio joj je partner u ‘Ptici na žici’, 1990.

- Starost je jedna od mnogih faza s kojom se u životu moramo suočiti - ako smo imali sreću dočekati je. Umjesto da budemo sretni što smo još na našem prekrasnom planetu i posvetimo se sebi, prijateljima i unucima, trošimo snagu, novac i vrijeme na besmislenu borbu s vjetrenjačama - govori.

Goldie Jeanne Hawn rođena je 21. studenog 1945. u Washingtonu kao drugo dijete glazbenika Edwarda Rutledgea Hawna i instruktorice plesa i vlasnice plesne škole Laure Hawn. Njezin otac bio je violinist, klarinetist i saksofonist, a vodio je i svoj orkestar. Iako je tvrdio da je izravni potomak najmlađeg potpisnika američke Deklaracije o nezavisnosti iz 1776., to se naknadnim provjerama pokazalo netočnim, ali mu je 50-ih priskrbilo ugled u Bijeloj kući pa je svirao na inauguracijama nekolicine američkih predsjednika.

BUTTERFLIES ARE FREE, Goldie Hawn, 1972
Courtesy Everett Collection
1972.

Roditelji su mlađoj kćeri dali ime po pokojnoj Laurinoj teti koja joj se, dok je bila u visokoj trudnoći, u snu prikazala kao djetetov anđeo čuvar. Još kao trogodišnjakinju majka ju je počela podučavati baletu i stepu, a prvu baletnu ulogu u “Orašaru” otplesala je kao 10-godišnjakinja. Ples ju je zanimao mnogo više od škole jer se zbog svoje živahnosti, problema s disleksijom i nemogućnosti koncentracije mučila s gradivom. U glumu se zaljubila kao gimnazijalka, kad je sa svojom dramskom grupom izvela Shakespeareovu ljubavnu dramu “Romeo i Julija”, u kojoj je odigrala glavnu ulogu. Ipak, nije dugo izdržala niti na studiju glume i dramske umjetnosti u Washingtonu, nego se preselila u New York gdje je zarađivala danju držeći satove plesa, a noću plešući u klubovima.

At the piano with her father, musician and bandleader Edward Rutledge Hawn, American teenager and future dancer and actress Goldie Hawn looks over sheet music for 'As Long As He Needs Me' in their home, Takoma Park, Maryland, 1960. (Photo by Joseph Klipple/Getty Images)
Getty Images
Pod tatinim nadzorom: otac Edward podučavao ju je sviranju klavira

- Prije odlaska u New York otac mi je dao dva savjeta: oslonjen na stari cadillac pred našom kućom rekao mi je da budem oprezna i ne vjerujem nikome jer je svijet show businessa pun laži, te da ne dižem glavu kako bih gledala nebodere dok hodam po gradu jer će svi na prvi pogled znati da sam pridošlica. I na kraju je dodao kako su mi vrata obiteljske kuće uvijek otvorena ako se poželim vratiti - opisala je svoj odlazak u autobiografiji “Lotusov cvijet raste iz blata” iz 2005.

Tri godine trebale su joj da se makne iz malih podstanarskih stanova punih žohara u opasnim četvrtima, kakve si je jedino mogla priuštiti, sve dok nije dobila prve bolje plaćene poslove na televiziji. U tada popularnim komičnim serijalima redom je glumila stereotipne glupkaste plavuše, no i u tako limitiranim uvjetima uspjela se nametnuti. Malo teksta kojeg je imala izgovarala je namjerno zamuckujući i prevrćući očima, što je oduševljavalo gledatelje i donijelo joj prve filmske ponude.

American dancer and dance instructor, and future actress, Goldie Hawn poses with three of her young ballet students, Washington DC, 1964. (Photo by Joseph Klipple/Getty Images)
Getty Images
U tinejdžerskim godinama radila je kao učiteljica baleta

Izlazak iz anonimnosti presudio je njezinom braku s osam godina starijim njujorškim plesačem Gusom Trikonisom, s kojim se nakon četiri godine veze vjenčala u svibnju 1969. na plaži u Honoluluu na Havajima. Trikonis je, naime, teško mogao prihvatiti da mu je bolja polovica uspješnija i da zarađuje više od njega. Njihova je bračna kriza dosegnula vrhunac kad je za ulogu medicinske sestre Toni Simmons, koja se u filmu “Kaktusov cvijet” upušta u aferu sa svojim šefom, nominirana za Oscara.

Steven Spielberg and Goldie Hawn roller-skating during a party at
Getty Images
Na zabavi poslije premijere filma ‘Teksas Ekspres’ s redateljem Stevenom Spielbergom, 1974.

- Nisam otišla na dodjelu jer sam snimala novi film u Engleskoj. Iskreno, kao debitantica nisam se uopće nadala da bih mogla osvojiti zlatni kipić - izjavila je Goldie Hawn koja je zbog sedam sati vremenske razlike između Londona i Los Angelesa zaspala pred televizorom prateći dodjelu. Da je dobila Oscara, saznala je tek kad su je producenti nazvali i probudili iz dubokog sna.

Najvažnija filmska nagrada donijela joj je popularnost, pregršt ponuda i velik novac. Njezini agenti istog trenutka raskinuli su sve njezine postojeće ugovore i ispregovarali nove uvjete pa je umjesto dvadesetak tisuća dolara po filmu zarađivala dvadeset puta više, a pripao joj je i postotak od prodaje kinoulaznica i prava na televizijsko prikazivanje. Sedamdesetih je radila bez prestanka: snimila je “Teksaški Ekspres” redatelja Stevena Spielberga, “Holivudski frizer” u kojem su joj partneri bili Warren Beatty i Julie Christie te “Djevojku iz Petrovke”, romantičnu komediju o ljubavi ruske balerine i američkog dopisnika iz Moskve, koju agenti sovjetske tajne službe nastoje na svaki način onemogućiti.

Premda je vezu s Gusom Trikonisom prekinula početkom 1973. te u međuvremenu hodala s kaskaderom Tedom Grossmanom te švedskim glumcem Brunom Wintzellom, kojeg je upoznala na setu “Djevojke iz Petrovke”, brakorazvodni zahtjev podnijela je tek kad ju je u prvoj klasi zrakoplova, na letu između New Yorka i Los Angelesa na Staru godinu 1975., osvojio glazbenik Bill Hudson, član tada popularnog američkog pop-benda Hudson Brothers. Da što brže dobije Trikonisovu suglasnost, pristala mu je isplatiti 75 tisuća dolara u gotovini i ostavila mu je stan u New Yorku koji su kupili njenim novcem. Tako je samo dva tjedna nakon razvoda ponovno bila u braku, a ovaj je potrajao još kraće - pet i pol godina.

American actress Goldie Hawn and her second husband musician and television variety show host Bill Hudson arrive at the premiere of 'Taxi Driver,' February 8, 1976. (Photo by Frank Edwards/Fotos International/Getty Images)
Getty Images
U braku s glazbenikom Billom Hudsonom bila je od 1976. do 1980.

Zbog trudnoće sa sinom Oliverom, rođenim 7. rujna 1976., prvi put je na dulje - dvije godine - prekinula karijeru, a to je učinila i kad je tri godine kasnije rodila kćer Kate. Oboje su danas uspješni glumci i podarili su joj ukupno petero unučadi. U autobiografiji je supruga Billa Hudsona opisala kao lošeg oca koji se nikad nije brinuo za djecu, a kao glavni razlog za raspad i tog braka navela je “genetsku predisponiranost muškaraca da šire svoje sjeme i budu nevjerni”. Dodala je i da bi mu to i mogla oprostiti da je pritom malo više mario za obitelj - i tim stavom zgrozila feministice s kojima se nekoliko puta javno posvađala u TV emisijama.

Gus Trikonis, Goldie Hawn, 1971
Courtesy Everett Collection
Prvi se put udala 1969., za plesača Gusa Trikonisa

139038, Kate Hudson's brother Oliver calls out estranged biological father Bill Hudson with an Instagram pic captioned 'Happy abandonment day' on Father's Day. Following their parents' divorce in 1980, Kate and Oliver were raised by mother Goldie Hawn and longtime boyfriend Kurt Russell, whom they consider to be their dad. Kate even shared a photo of her and Russell wishing him a happy Father's Day and telling him 'I love you to the moon and back'. Malibu, California - Monday June 22, 2015. ORIGINAL CAPTION: ORLANDO, FLORIDA - Tuesday September 27, 2011. FILE PICTURE DATED 1984: FILE: The father of actress Kate Hudson claims her mother Goldie Hawn had several affairs while they were married - including with Hollywood star Warren Beatty. Bill Hudson makes the allegations in his explosive new memoir 'Two Versions: The Other Side of Fame and Family' in which he also labels his A-list daughter a 'spoiled brat'. The former musician divorced the actress when Kate and her brother Oliver were children and has not been in contact with them for years. Kate, 32, has said she sees her mother's long-time partner Kurt Russell as her father. Bill claimed Goldie, 65, once admitted cheating on him with Warren, her co-star from the 1975 comedy Shampoo. He also claimed she owned up to another affair with French actor Yves Renier, and begged him for an open relationship, which he refused. Bill also recounts an apparent conversation where Goldie told him she was seeing a Swedish man called Bruno. Bill also slated his daughter in an interview as he promoted the book. He alleged Kate, who recently gave birth to her second child, neglected her elderly grandmother, his mother, who has Alzheimer's disease. Bill said: ''She is a spoiled brat in my eyes and at the end of the day Kate doesn't have to talk to me and she doesn't have to give her a dime or her millions. All I want is for her to call and say, 'Hi grandma', before it's too late.'' ORIGINAL CAPTION: Oliver and Kate,, Image: 250683452
Profimedia, Pacific coast news
S njim je dobila sina Olivera i kćer Kate

Nakon kćerina rođenja i drugog razvoda na scenu se 1982. vratila u velikom stilu - glavnom ulogom u ljubavnoj komediji “Najbolji prijatelji”. Partner joj je bio Burt Reynolds, a Goldie Hawn je za tu ulogu nominirana za Zlatni globus. Iduće godine dobila je glavnu ulogu u ljubavnoj drami “Swing Shift” za koju su joj producenti predložili da si sama na audiciji izabere svog filmskog partnera.

- Bilo je kasno poslijepodne i taj sam dan obavila već tridesetak razgovora pa sam jedva čekala da odem kući k djeci. I tada je u prostoriju ušao Kurt Russell. Sa sobom je donio neopisivo dobre vibracije i odjednom su sav stres, umor i nervoza nestali, kao vjetrom odneseni - prisjetila se poslije tog susreta. Kurt Russell ju je u razgovoru pokušao podsjetiti da su se već upoznali na snimanju filma “Jedan jedini, nepatvoreni obiteljski bend”, u kojem je on glumio, a ona imala malu plesnu ulogu, što je ona odavno izbrisala iz sjećanja. A zločesti dečko američke kinematografije - koji se proslavio filmovima “Bijeg iz New Yorka”, “Velika gužva u Kineskoj četvrti” i “Stvor”, dok privatno obožava oružje i Elvisa Presleyja - na izlasku joj je rekao da bi se želio naći s njom na piću, čak i ako mu ne ponudi ulogu.

Premda film nije postigao uspjeh - ni u kinima, niti kod kritičara - to im nije bilo uopće važno, jer da nije bilo njega, tko zna bi li se Goldie i Kurt ponovno sreli, zaljubili i zajedno proveli ostatak života. Zajednički su odgojili njezinu kćer Kate, uspješnu glumicu, i sina Olivera, također glumca, poznatog po ulozi u serijalu “Škola za parove”, kao i njegovog sina Bostona Russella (37) iz braka s glumicom Season Hubley. A dobili su i sina Wyatta Russella (31), koji je morao odustati od hokejaške karijere zbog teške ozljede koljena pa je i sam postao glumac.

BEVERLY HILLS, CA - MAY 06:  Actors Oliver Hudson, Kurt Russell, Goldie Hawn, Wyatt Russell and Kate Hudson with kids Ryder Robinson, Wilder Hudson, Bodhi Hudson, Rio Hudson and Bingham Bellamy attend Annual Goldie's Love In For Kids hosted by Goldie Hawn at Ron Burkle's Green Acres Estate on May 6, 2016 in Beverly Hills, Californi  (Photo by Todd Williamson/Getty Images)
Getty Images
Velika sretna obitelj: sa sinom Oliverom, Kurtom Russellom, sinom Wyattom, kćeri Kate i unucima Ryderom, Wilderom, Bodhijem, Binghamom i Riom 2016.

Da je njihova moderna obitelj funkcionirala itekako skladno, pokazala je Kate Hudson izborom imena za svog prvog sina Rydera Russella Robinsona, iz braka s frontmenom rock-benda The Black Crowes. Srednje ime odabrala mu je kao posvetu poočimu, za kojeg govori da je njezin pravi otac.

Premda su u vezi već 34 godine, samo jednom im je, nakon deset godina veze, palo na pamet da bi se vjenčati. No, kada su svoju djecu upitali za mišljenje, svi su se usprotivili.

- Oba moja braka u početku su se činila savršenima, ali su vrlo kratko trajala. A onda se dogodilo čudo, u moj život je ušao Kurt i oko svih nas nacrtao čarobni krug unutar kojeg nas sve drži zaštićenima. I što bi mi onda trebao značiti još jedan vjenčani list, papir koji sam već dvaput držala u rukama. Da smo se kojim slučajem vjenčali, sigurna sam da da nas više ne bismo bili zajedno - govori Goldie Hawn, koja je s Kurtom Russellom izgradila odnos pun povjerenja i prihvaćanja različitosti. A njen recept za skladnu vezu stane u jednu rečenicu - “slažemo se da se oko svega ne slažemo, niti se us prkos ljubavi koja nas veže možemo oko svega slagati”.

Linker
19. travanj 2024 15:20