U Tallinnu

Tihana Lazović neobičnom haljinom uzela svu pozornost na svjetskoj premijeri novog filma Dalibora Matanića

Domaća glumica je u glavni grad Estonije došla u ime cijele filmske ekipe, a poznati filmski festival Black Nights održao se pod jakim epidemiološkim mjerama.

Glumica Tihana Lazović nije mogla ostati nezamijećena na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu, gdje je održana svjetska premijera novog filma redatelja Dalibora Matanića "Zora".

Tihana je za ovu prigodu odabrala kratku haljinu sa sjajnim fliterima koja ima dva lica, ovisno u kojem smjeru prođete rukom preko "šljokica". Simpatičnu dimenziju dali su joj i dugački rukavi kakvi su obično bili na haljinama u srednjem vijeku. Plava boja haljine radila je odličan kontrast s Tihaninom bojom kose, ali i crvenim salonkama kojima je zaokružila look.

image
Tihana Lazović.
BRANKO KNEZ

Inače, Tihana u filmu glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma.

„Neobično mi je zadovoljstvo da sam uspjela svladati sve prepreke i doći na Black Nights, na svjetsku premijeru drugog filma iz Dadine 'Trilogije sunca'. Festival se održava pod jakim epidemiološkim mjerama, ali se ipak održava u kino dvoranama. Ne damo se mi filmaši samo tako“, izjavila je Tihana Lazović nakon premijere, dodavši: „Iskustvo snimanja 'Zore' je poput onog u 'Zvizdanu', iskustvo koje glumci najviše vole - kada ti redatelj daje slobodu i prostor za razvijanje uloge.“

Trilogija protiv fašizma

Radnja filma "Zora", koju nakon svjetske čeka hrvatska premijera, smještena je u mračan društveni kontekst bliske budućnosti. Ona je drugi dio Matanićeve filmske "Trilogije Sunca" (Zvizdan, Zora, Sumrak) ̶ trilogije protiv fašizma. Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju. Tihana Lazović glumi njegovu suprugu Iku, dok djecu utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

image
Scena iz filma 'Zora' Dalibora Matanića.
SCREENSHOT YOUTUBE

Nakon svjetske premijere, prve kritike Zore objavili su Screendaily i Cineuropa. Wendy Ide u Screendailyju, uspoređujući Zvizdan i Zoru, kaže: "Premda oba filma kao inspiraciju imaju podjele proizašle iz sukoba na Balkanu, pristup je u 'Zori' zagonetniji. Iako film možda zahtijeva više promišljanja i analize kako bi njegova poruka u cijelosti bila shvaćena, režijsko je umijeće neupitno", prognozirajući filmu dobar festivalski život.

Cineuropa, također uspoređujući prvi i drugi film 'Trilogije sunca', ističe: „Suprotno jasnom kodiranju 'nas' i 'njih' po etničkoj osnovi u 'Zvizdanu', Matanić se ovdje zalaže za složenije i apstraktnije podjele, ispunjavajući film nabijenom atmosferom i snažnom simbolikom.“ Autor Marko Stojiljković posebno hvali glumačke izvedbe te montažu, zaključujući kako je "Zora izvanredno filmsko djelo".

Linker
17. travanj 2024 22:40