Halima Aden
 Getty Images for Sherri Hill
Halima Aden

Još jednom ispisala povijest: Naslovnicu Sports Illustrateda krasi prva žena u burkiniju

Magazin Sports Illustrated naslovnicom za svibanj ove godine upisao se u povijest: 21-godišnja somalijsko-američka manekenka pozirala je za časopis čije su fotografije oduševile javnost.

Halima Aden tako je svojim fotografijama ispisala povijest i postala prva žena koja se za ovaj časopis fotografirala noseći hidžab i burkini, islamski bikini koji pokriva veći dio tijela - sve osim ruku, stopala i glave.

Fotograf Yu Tsai zaslužan je za fotografije koje su nastale na plaži u Keniji, a mlada manekenka pozirala je u šarenim burkinijima te u videu objavljenom na Instagramu kaže kako joj je mogućnost da postane 'burkini djevojkom' san koji se ovom naslovnicom ostvario.

"Ne mijenjajte sebe - promijenite pravila igre! Djevojke, sve je moguće. To što sam na naslovnici Sport Illustrateda je puno veće od mene. Šalje poruku svim ženama iz moje zajednice različitih izgleda, pozadina i profila da možemo stajati zajedno i biti slavljene", napisala je na Instagramu.

Aden je odrasla u kampu za izbjeglice u Keniji, prije nego što se sa sedam godina preselila u SAD gdje, kako kaže, nikada nije mogla vidjeti u časopisu djevojku koja nosi hidžab.

"Vjerujemo da ljepota ne poznaje granice, divim se Halimi, i smatram je inspirativnom osobom, osobito jer je odlučila iskoristiti kao svoju platformu i svoj rad s UNICEF-om kao ambasador. Ona je jedna od velikih ljepota našeg vremena, ne samo izvana, nego i iznutra", rekao je urednik Sports Illustrateda MJ Day.

"Odrasla sam tako što sam ostvarila američki san i sada sam se vratila u Keniju kako bih snimila naslovnicu za Sports Illustrated i prikazala sve ljepote ove zemlje. To nije priča koju netko može izmisliti", kazala je manekenka kojoj ovo nije prvi put da se upisala u povijest - to je napravila i 2016. godine kada je postala polufinalistica na izboru ljepote za Miss Minnesote. Tada je također izašla na pozornicu u burkiniju i hidžabu. Uz to, u ožujku ove godine krasila je naslovnicu arapskog Voguea s još dvije somalijske manekenke, dok je 2017. godine bila prva manekenka na naslovnici istog časopisa koja je nosila hidžab.

Fotografije za Sports Illustrated dočekane su s oduševljenjem, osobito kod njezinih kolegica poput Gigi Hadid i Winnie Harlow koje su na Twitteru podijelile naslovnicu.

Burkini je kreacija dizajnerice Ahede Zanetti iz 2016. godine, a u istom periodu se u Francuskoj povela rasprava nakon zabrane nošenja burkinija na nekim plažama. Mnoge Muslimanke tada su taj potez nazvale seksističkim i islamofobičnim.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 08:  Halima Aden walks the runway for the Sherri Hill Show during New York Fashion Week February 2019 on February 8, 2019 in New York City.  (Photo by JP Yim/Getty Images for Sherri Hill)
Getty Images for Sherri Hill
Halima Aden

Linker
19. travanj 2024 09:37