Getty Images For Ermanno Scervin
Taman za kišu

Komad bez kojeg ni jedna jesen ne prođe: 12 balonera koje ćete poželjeti u svojem ormaru

Klasik bez kojeg ne možemo u prijelaznim razdobljima definitivno je baloner, koji može trajati godinama in ikad neće biti 'out'. Provjerili smo što se nudi u trgovinama i našli divne modele od 200 do 3500 kuna.

Neizostavan komad koji će svakoj ženi, ali i muškarcu, dobro doći za kišovita vremena, svakako je baloner. Ovaj bezvremenski kaput idealan je za prijelazno doba, iz ljeta u jesen te iz zime u proljeće, kada nije toliko toplo, a opet ni dovoljno hladno za deblju jaknu. Baš se svake godine u trgovinama nađu novi modeli koje bismo si rado priuštili jer nekako uvijek mislimo da nam još jedan definitivno neće biti previše.

New York, NY  - Victoria Beckham arrives at JFK airport looking fashionable as usual. Victoria looks great as she makes her way through the terminal.

Pictured: Victoria Beckham



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 375243886, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA

Povijest balonera seže na početak 20. stoljeća, kada su ga nosili britanski časnici u Prvom svjetskom ratu kako bi se zaštitili od kiše i vjetra, a 1914. počeli su se masovno proizvoditi. Jedan od najpoznatijih balonera svakako je onaj britanske modne kuće Burberry, a on je ujedno njihov zaštitni znak. Osnivač Burberryja, Thomas Burberry, krajem 19. stoljeća dizajnirao je prvi baloner i to od gabardena, vodonepropusnog materijala. Dodao im je remenje na ramenima i oko struka kako bi vojnici za njih mogli zakačiti opremu te veliki ovratnik sa stražnje strane s kojeg bi se cjedila kiša.

Audrey Hepburn,
Profimedia, Avalon Editorial

Iako je krajem 20. stoljeća Burberry upao u modnu krizu, izvukla ga je direktorica tvrtke Angela Ahrendts koja mu je vratila prvotni sjaj i ponovno se fokusirala na proizvodnju balonera. Ovaj izdržljiv i praktičan modni komad viđali smo na zvijezdama mnogih starih filmova i serija - od detektiva Columba, preko Humpreya Bogarta u filmu "Casablanca" do Audrey Hepburn u hitu "Doručak kod Tiffanyja" i "Charade". Popularnost balonera godinama ne jenjava te ga mnoga slavna lica ubrajaju u svojih top pet odjevnih predmeta koje svaka žena treba imati u ormaru.

New York, NY  - Model, Sara Sampaio, steps out in The Big Apple in a rich maroon trench coat and heads inside the Victoria Secret offices. The 2018 Victoria’s Secret Fashion Show tapes this week, and will air Sunday, December 2nd at 10pm ET on ABC

Pictured: Sara Sampaio



*UK Clients - Pictures Containing Children
Please Pixelate Face Prior To Publication*, Image: 394007634, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid USA
Profimedia, Backgrid USA

Iako su klasični komadi u sivoj, boji bijele kave i nešto tamnije smeđoj uvijek dobrodošli, baloner je tijekom godina dobio makeover pa možemo pronaći modele s raznim uzorcima poput kariranog i pepita, one izrađene od pvc-a, prave ili umjetne brušene kože, modele žarkih boja pa čak i one prozirne poput kabanica. U galeriji pogledajte što se nudi u popularnim high street trgovinama.

Linker
16. travanj 2024 15:04