Klice je najbolje jesti sirove jer su bez termičke obrade najkvalitetnije.
 Foto: iStock
Možete ih i sami uzgojiti

Obožavamo klice, a od danas ih sami i sijemo - na balkonu!

Ne tako davno mnogi su se iščuđavali kada bi netko spomenuo da jede klice, a danas ih služe uz mesna i riblja jela, postale su standardni sastojak sendviča, variva i, naravno, salata. Evo što još trebate znati o tim malim "podizačima" jela.

Klice su bile popularne još prije 5000 godina u Kini gdje su ih liječnici davali kao lijek za razne bolesti. Prepune su antioksidansa, vitamina C, enzima, bjelančevina i vlakana. Tu super hranu lako možete uzgojiti u svojoj kuhinji ili na balkonu.

Jedite ih sirove

Možete ih koristiti kao odličan dodatak salatama, sendvičima, ali i varivima. Klice je najbolje jesti sirove jer su takve nutritivno najkvalitetnije. Ako ih stavljate u kuhana jela činite to na samom kraju. Klice mahunarki ipak kratko prokuhajte. Klice graha kuhajte oko 15 minuta, a klice zelene leće oko 3 minute.

Vrlo su jeftine za uzgoj, treba vam samo dosta svjetla i teglica. Te sitne zelene biljke odlične su za jelo već tjedan dana nakon klijanja. Sjemenke kupujte u dućanima zdravom hranom ili poljoprivrednim apotekama. Bitno je da nisu tretirane, a poželjno je da imaju certifikat organskog uzgoja. Klice možete uzgojiti od žitarica, orašastih plodova, trava, povrća i mahunarki.

Ako volite pikantnije birajte sjeme luka ili rotkve

Beru se nedugo nakon što niknu. Biljčice režite škarama nekoliko centimetara iznad površine zemlje. Ako želite brati mlade listove pričekajte tjedan dana duže. Većina biljaka daje više od jedne berbe iz istih sjemenki.

Klice imaju različit okus. Ako volite pikantije birajte sjeme luka, kelja, rikule, rotkve. Ako pak preferirate zemljani okus zasadite sjeme špinata, zelene salate, suncokreta, leće, cikle, kupusa...

Foto: iStock
Kako biste ubrzali klijanje, sjemenke prije sadnje namačite do sedam sati u vodi. Pazite da je zemlja u lončanici uvijek vlažna i za dva tjedna vidjet ćete prve rezultate.

Jednostavna sadnja

Da ubrzate klijanje, sjemenke prije sadnje namačite do sedam sati u vodi. Što su sjemenke sitnije treba ih kraće namakati.

Postupak sadnje je jednostavan - tri četvrtine posude napunite vlažnom zemljom za lončanice. Sjemenke nakon namakanja isperite i rasporedite po zemlji te ih pokrijete tankim slojem zemlje. Sve opet zalijte i stavite posudu na toplo mjesto. Temperatura bi trebala biti između 19 i 25 stupnjeva Celzijusa. Svjetlo nije potrebno dok klice ne niknu, a onda posudu prebacite na mjesto izloženo sunčevoj svjetlosti. Zemlja bi uvijek trebala biti vlažna, ali ne natopljena vodom. Vrijeme klijanja ovisi o vrsti biljke, ali najduže im treba oko 14 dana.

Nije potrebno kupovati skupe posude

Označite sjeme u posudama da kasnije lakše odredite što je izniklo. Za to možete koristiti drvene štapiće od sladoleda.

Za uzgoj klica nije potrebno kupovati skupe posude. Biti će dobre i plastične posude svih veličina kojima sami napravite rupe za drenažu na dnu. Ne zaboravite staviti podloške za zadržavanje vode.

Foto: iStock
Klice, baš kao i povrće, žitarice, mahunarke i orašasti plodovi iz kojih izrastu, dolaze u različitim bojama i okusima.

Ljekovita svojstva klica:
  • Klice badema povećavaju vitalnost organizma
  • Klice brokule sprečavaju nastanak nekolikih vrsta karcinoma
  • Klice graška stabiliziraju razinu šećera u krvi
  • Klice leće jačaju srce i imunološki sustav
  • Klice pšenice potiču metabolizam
  • Klice zobi jačaju otpornost organizma
  • Klice rotkvice djeluju protuupalno i potiču cirkulaciju
  • Klice slanutka jačaju rad gušterače i želuca
  • Klice azuki graha sprečavaju osteoporozu i dobre su za živčani sustav
  • Klice bundeve jačaju imunološki sustav te pomažu kod bolesti prostate
  • Klice raži jačaju organizam i štite zube

Linker
11. travanj 2024 14:09