Možda će vam to pasti na pamet, ali ovo nije tekst iz rubrike "vjerovali ili ne"...
 Instagram
IMA TU I DOBRIH IDEJA

Od sirovog povrća do buđenja 'mršavih' gena - otkrivamo dijete poznatih svjetskih zvijezda

Prehrambena rješenja iz svijeta celebrityja često su nutritivno manjkava, u najblažu ruku čudna, pa i bizarna. No, ima tu i dobrih ideja i promišljenih planova prehrane koji bi se mogli preporučiti.

Ideje za postizanje idealne tjelesne težine koje padaju na pamet poznatim osobama iz svijeta filma, glazbe i estrade ponekad se mogu svrstati u rubriku "Vjerovali ili ne". Od izbacivanja sve kuhane hrane, preko konzumiranja isključivo dječjih kašica, do unošenja gline ili samo povrća određenih boja. Za pomoć posežu za raznim diureticima i strogim detoksikacijama, sve kako ljepota ne bi nestala.

Svi mi koji gledamo njihova zategnuta, mršava tijela koja nam s naslovnica nabijaju komplekse, jer ne izgledamo tako savršeno, ipak moramo biti svjesni da je takav izgled plod popriličnih odricanja (a i photoshop čini svoje).

Osim sati i sati provedenih na treninzima, tu su i nemilosrdno ograničeni režimi prehrane kakvi lako mogu izluditi onoga tko ih se pridržava. Ipak, moramo im oprostiti takve ispade, jer za razliku od"običnih" ljudi, oni žive od svoga izgleda. Ako nisu dovoljno zgodni (i mršavi), neće dobiti angažman. Toga su svjesni, pa stoga ponekad idu i na štetu vlastita zdravlja. No, svi oni uza se imaju liječnike i nutricioniste koji ih savjetuju. Nisu svi njihovi načini održavanja dobre linije promašaj, naprotiv, ima i dobrih ideja. Pogledajmo na koje sve načine slavni dolaze do idealne tjelesne težine, kako je održavaju, jesu li njihove dijete suviše rigorozne i što stručnjaci misle o tome.


Beyoncé Knowles

LIMUNOV SOK I KAJENSKA PAPRIKA

Premda glazbena diva nimalo ne izgleda kao da se ičega odriče, ipak se podvrgava strogim dijetama kad se želi stesati u kratkom roku. Njezin izbor je dijeta s limunadom ili "Master Cleanse" dijeta u kojoj se obroci zamjenjuju mješavinom limunovog soka, vode, javorovog sirupa i kajenske paprike. Stručnjaci su skeptični i smatraju da to i ne funkcionira previše. Naprotiv, navode da ova dijeta neće rezultirati trajnim gubitkom težine, odnosno čim nastavite s normalnom prehranom, težina će se vratiti. Osim toga, ugrožava metabolizam zbog nedovoljnog unosa proteina, a postoji i rizik dovođenja u stanje pothranjenosti.


Megan Fox

SAMO SIROVO

Pobornica dijete sa sirovom hranom je popularna glumica Megan Fox. Ovakva prehrana dosta je popularna među slavnima koji su vegetarijanci. Izbjegavaju, dakle, sve životinjske proizvode, a one biljne jedu isključivo sirove jer smatraju da su termički neobrađeni proizvodi zdraviji od kuhanih. Djelomično su u pravu, kažu nutricionisti, jer dio namirnica jest nutritivno bogatiji u sirovom obliku, ali to ne vrijedi za sve. No, i ova dijeta nosi određene rizike jer njome tijelu dajete premalo kalcija, željez, vitamina B12 i vitamina D.


Gisele Bündchen i Tom Brady

IZBACILI MESO, A I PUNO POVRĆA

Manekenka i sportaš odlučili su da neće jesti meso, odrekli su se alkohola i kave te povrća poput krumpira, rajčice, patlidžana. Misle da izbacivanje tog povrća nije pogrešno, no stručnjaci se ne slažu s tim. U Centru za prehranu i kontrolu tjelesne težine u Bostonu kažu da je to velika greška. Namirnice koje su izbacili bogate su hranjivim tvarima, a rajčica i paprika organizmu daju i važne antioksidanse. Gisele i Tom učestalo piju čaj za detoksikaciju. Stručnjaci kažu da je detoksikacija tijela prirodni proces koji normalno obavljaju bubrezi, tako da ništa što jedemo i pijemo ne utječe previše na to. Kao izuzetak spominju organsko povrće, jer što unosimo manje pesticida, manje trebamo detoks.


Gwyneth Paltrow

SVAKO JUTRO ZELENI SMOOTHIE

I ova zvijezda koja sve manje glumi bila je pobornica čajeva za detoksikaciju i sokova za čišćenje organizma. Problem s detoksikacijom jest i u tome što se dnevno unosi vrlo malo kalorija, a težina izgubljena tijekom čišćenja zapravo je posljedica gubitka tekućine iz tijela. Kada se nastavi normalan unos tekućine i energije, izgubljena voda brzo će se vratiti. Detoksikacijski protokoli mogu uzrokovati dehidrataciju, disbalans elektrolita i poremećaj funkcije crijeva, što nipošto ne treba zanemariti. Gwyneth Paltrow sada ima i svoj brend koji je izgrađen na wellnessu i zdravoj prehrani, tako da ne čudi što njezine razne kuharice funkcioniraju i kao dijeta i kao plan prehrane. Poseban režim koji se spominje u njezinoj knjizi "Sve dobro" je sedmodnevna detoks dijeta. Svako jutro počinje zelenim smoothiejem, a slijedi uglavnom riba.


Hillary Clinton

SAMO ZDRAVE MASNOĆE

Premda ne pripada estradnom svijetu, Hillary Clinton pazi na prehranu, zdravlje i dobar izgled. Upućeni kažu da slijedi dijetu koju je osmislio dr. Mark Hyman s klinike Cleveland i autor najprodavanije knjige New York Timesa "Eat Fat, Get Thin" ("Jedi masno i mršavi"). Dr. Hyman smatra da trebate jesti puno masnoće kako biste izgubili masnoću. Ali jedu se samo zdrave masti - tako da možete zaboraviti na šećer, gluten, žitarice, mliječne proizvode i većinu voća. Dakle, Hillaryn plan prehrane je u osnovi jelovnik sastavljen od avokada i salate.


Mariah Carey

LJUBIČASTA DIJETA

Američka pjevačica je, osim po svojoj glazbi, poznata i po promjenama izgleda - nema stabilnu kilažu, pa je još maštovitija u izboru prikladne prehrane, tako da obožava "ljubičastu dijetu". To podrazumijeva konzumiranje povrća u toj boji. Takav pristup i nije toliko pogrešan, potvrđuju nutricionisti, koji kažu da hrana u toj boji ima visok sadržaj antocijanina, biljnog pigmenta koji ima bezbroj pogodnosti za zdravlje. No, ne treba se zadržavati samo na jednoj boji, puno je bolje jesti povrće svih boja. Samo ćete tako dobiti sve potrebne sastojke, lutein iz rajčice i lubenice, karoten iz mrkve itd. Zaključak je da slobodno možete jesti ljubičasto povrće i voće, ali nemojte isključiti druge vrste ili, u ovom slučaju, boje.


Miranda Kerr

ČISTA PREHRANA

Ako niste čuli za "čistu prehranu", sada je prilika. Njezina je pobornica model Miranda Kerr. Što znači čisto se hraniti? To bi značilo da izbacite sve obrađene namirnice iz svog života i jedete samo svježe voće, povrće, zrna i posno meso. To samo po sebi zvuči dobro, no i u takvom pristupu postoji nešto što šteti zdravlju. Naime, ovakav način razmišljanja šteti našem odnosu prema hrani i dovodi do loših prehrambenih navika. Pobornicima ovakvog pristupa duboko je usađena misao da je hrana za kojom ponekad žude, uza svoj zdrav način prehrane, "loša". Takva želja, kao i konzumiranje "zabranjenih" namirnica, izaziva im osjećaj krivnje i sramote. Dakle, i kada se hranite zdravo, možete si tu i tamo priuštiti izlet na masniji i slađi teren.


Pippa Middleton

S MESA NA POLIFENOLE

Kad se ova članica visokog britanskog društva spremala za vjenčanje starije sestre Kate, sada supruge britanskog princa Williama i vojvotkinje od Cambridgea, slijedila je Dukanovu dijetu, program prehrane koji se temelji na unosu puno proteina i najsličniji je Atkinsovoj dijeti, a stručnjaci za njega ne nalaze puno riječi hvale. No, za vlastito je vjenčanje Pippa promijenila ploču i podvrgnula se dijeti SirtFood. Taj je program izuzetno restriktivan i usredotočen na hranu koja sadrži polifenole - mikronutrijente iz biljne hrane - koji navodno pomažu u aktiviranju čovjekovih "mršavih" gena.


Rihanna

BEZ OGRANIČENJA

Zvjezdana pjevačica Rihanna radi što želi kad je riječ o hrani. Ponekad jede u tradicionalnim talijanskim restoranima, ponekad angažira kuhara koji kuha samo za nju, a ponekad joj je temelj prehrane pivo. Ali kad se želi malo disciplinirati i dovesti u red, ide na dijetu pet faktora. Osnova je prilično jednostavna: jedite pet obroka dnevno i pobrinite se da svaki od tih obroka sadrži pet "osnovnih" sastojaka. To su proteini, složeni ugljikohidrati, vlakna, masti i tekućina.


Shailene Woodley

ČIŠĆENJE GLINOM

Glumica koja je zasad najviše došla do izražaja u hvaljenoj seriji "Male laži" ide nekoliko koraka predaleko i jede glinu u svom detoksikacijskom stilu života. Mnogi će se složiti da je to poprilično čudno, a prema stručnjacima i štetno. Problem kod jedenja gline, iako se ona upotrebljava za pročišćavanje organizma, u tome je što je potencijalno štetna jer može sadržavati visoke količine arsena i olova, zbog čega se nikako ne bi smjela jesti. Sigurnom za konzumaciju smatra se samo zelena glina.


Kate Hudson

ALKALNA DIJETA

Poznata glumica i ljepotica drži alkalnu dijetu koja kaže strogo "ne" kiseloj hrani i tako se trudi uravnotežiti pH u svome tijelu. Međutim, iako je "zakiseljenost" organizma zdravstveno opasna, ni potpuno uskraćivanje kisele hrane organizmu nije dobar izbor i može izazvati više štete nego koristi. Ova dijeta sastoji se od konzumiranja voćnih plodova, povrća, mahuna i oraha, što svakako jest zdrav izbor. Međutim, ova dijeta zabranjuje unošenje hrane koja "zakiseljuje" organizam poput mlijeka i mesa, a znamo da i takve namirnice imaju mnogo dobrih strana. Ograničavanje hrane koja potječe od životinja može dovesti do nedostatka raznovrsnosti u prehrani, pa tako i do manjkavog unosa vitamina B12, što može dovesti do anemije, umora, poremećaja raspoloženja i ubrzanog starenja mozga.


Madonna

NA MORSKOM POVRĆU

Glazbena megazvijezda i jedna od najvažnijih trendseterica posljednjih desetljeća slijedi strogu makrobiotičku prehranu iz koje su eliminirani meso, mliječni proizvodi, pšenica i jaja. Tako se hrani svaki dan osim vikendom, kad si dopušta malo više slobode. Glavna "zvijezda" ovog plana prehrane je "morsko povrće", odnosno morske alge, bogate mineralima i dijetalnim vlaknima. Među ostale namirnice koje su ovdje važne ubrajaju se, primjerice, tofu i kiseli kupus.


Oprah Winfrey

ONA ZNA KAKO TREBA

Vjerojatno nema kilaže koju slavna voditeljica nije imala, ali ni dijete koju nije probala. O svemu je, dakako, uvijek obavještavala svoje gledatelje, dovodila u emisiju stručnjake, da bi na kraju napravila i svoj dnevnik prehrane. Nakon mnogih pokušaja definitivno se prebacila na zdravu prehranu, a obroke slaže tako da ne budu dosadni, kako zbog monotone prehrane na kraju ne bi odustala. Dnevno unosi oko 1700 dobro izbalansiranih kalorija, a njezina prehrana obuhvaća oko 20 posto bjelančevina, 30 posto masti (posebno je bogata zdravim mastima) i 50 posto ugljikohidrata (ali “dobrih”, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća). Zahvaljujući sojinom mlijeku obogaćenim jogurtom i kalcijem dobiva u prosjeku oko 1100 mg kalcija dnevno, a preporučene razine natrija također nastoji održati svježe pripremljenom hranom. Nutricionisti njezin pristup prehrani smatraju ispravnim.

Linker
18. travanj 2024 05:58