Nova saznanja o dijabetesu tipa 2 govore nam kako je uravnotežena prehrana najbolji izbor.
 Foto: iStock
Mitovi i istine

Razjasnimo jednom i zauvijek - što dijabetičari smiju, a što ne smiju jesti

Jedna od bolesti koja je najviše povezana s hranom je dijabetes. No, pretjerano bi bilo reći da je za dijabetes kriva samo loša prehrana, prazni ugljikohidrati i šećer u hrani i piću. Dijabetes je mnogo više, to je bolest stila života i za uspješnu regulaciju šećera u krvi treba usvojiti zdrave životne stilove. To nikako ne znači odricanje, gladovanje i jednoličnu prehranu.

Piše: Darja Lovšin, autorica popularnih kuharica za dijabetičare i suosnivačica Zavoda za dijabetes u Sloveniji


Kada čovjek dobije dijagnozu dijabetesa tipa 2, to ne znači da više ne smije jesti šećer - to bi bilo prelako. To u prvom redu znači da bi morao promijeniti način života ako želi obuzdati šećer u krvi - kaže Darja Lovšin, suosnivačica Zavoda za dijabetes u Sloveniji i autorica niza knjiga iz područja dijabetesa, među njima i nekoliko u Hrvatskoj vrlo popularnih dijabetičkih kuharica koje su preporučljive za sve koji se žele pravilno i uravnoteženo hraniti, a ne samo za oboljele od šećerne bolesti.

1. NAJPROBLEMATIČNIJA SU SLATKA JELA

Suprotno uvriježenom mišljenju da je za oboljele od šećerne bolesti najproblematičnija namirnica šećer, u središtu stručne javnosti ipak su masti. Unos manjih količina masti nego što smo navikli za dijabetičare je na prvom mjestu jer većina ima prekomjernu tjelesnu masu, a masti imaju najviše kalorija od svih prehrambenih sastojaka.

2. VOĆE JE ZABRANJENO

Voće podiže razinu šećera u krvi i osobe sa šećernom bolesti tipa 2 trebaju birati manje slatko i ne previše zrelo voće. Malo voća svaki dan je zdravo. Radije češće jedite štapiće od krastavaca, paprike, mrkve ili celera.

3. NE SMIJU JESTI ŠEĆER

Uz uravnoteženu prehranu moguće je konzumirati manju količinu šećera (npr. u dijabetičarskom muffinu), vodeći računa da tako dobivena energija ne prelazi 10 posto ukupne energetske vrijednosti hrane, odnosno 50 grama šećera dnevno. Ipak, ne preporučuje se saharozom sladiti pića ili kavu jer će odmah podići šećer u krvi. Radije odaberite prirodni niskokalorični nadomjestak (steviju).

4. TREBA KONZUMIRATI ŠTO VIŠE MASLINOVA ULJA

To je samo djelomično točno, jer su i druga ulja po svom sastavu prikladna za zdravu prehranu. Određena ulja zaista sadrže nešto postotaka više zdravih nezasićenih i monozasićenih masnih kiselina, uključujući i maslinovo, no važnije je znati da su sva ulja bolja od čvrstih masti poput svinjske masti i maslaca.

5. JESTI ŠTO MANJE JAJA

Jaja ne povisuju šećer u krvi i nemaju mnogo kalorija. Sadrže malo zasićenih masti, koje su najopasnije za podizanje razine šećera u krvi. Nekoć ih se zabranjivalo jer se smatralo da kolesterol, koji se nalazi u žutanjku, podiže kolesterol u krvi (sva hrana životinjskog podrijetla sadrži kolesterol), no danas znamo da ga diže u manjoj mjeri te da su zasićene masti opasnije.

6. DIJABETIČARI TREBAJU IZBJEGAVATI SVINJETINU

Svinjetina danas ne sadrži ništa više štetnih masti od govedine, a neki su dijelovi čak i manje masni. Mnogo su veći problem mesne prerađevine (kobasice, salame, hrenovke, paštete) koje sadrže zasićene masti i mnogo soli. Nedavno je istraživanje pokazalo da je konzumacija suhomesnatih proizvoda usko povezana s pretilošću, koja je prvi uzrok mnogih kroničnih bolesti, posebno šećerne bolesti tipa 2. Crveno meso iz organskog uzgoja je sasvim prihvatljivo.

Foto: iStock
Sa škrobnim namirnicama svakako treba biti umjeren.

7. OBOLJELI OD ŠEĆERNE BOLESTI MORAJU JESTI POSEBNU HRANU

Zdrav način prehrane dijabetičara uglavnom je jednak kao i zdrava prehrana za sve: malo masti, posebno zasićenih i transmasnih kiselina, umjereno sa soli i šećerom, obroci neka se temelje na integralnim namirnicama, povrću i voću, neka budu manji i ravnomjerno raspoređeni tijekom dana. Dijabetičarske i "dijetalne" namirnice u pravilu nemaju nikakvih posebnih koristi.

8. PAŽLJIVO SA ŠKROBNIM NAMIRNICAMA

To je istina, no ne znači da ih morate izbaciti iz svoje prehrane. Škrobne namirnice dio su zdrave prehrane, problematična je samo količina. Integralni kruh, žitarice, tjestenina, riža i škrobno povrće kao što je krumpir mogu biti dio obroka i međuobroka. Ključ je u malim porcijama i kombiniranju s namirnicama koje sadrže mnogo vlakana. Cjelovite škrobne namirnice dobar su izvor vlakana, koja povoljno utječu na zdravlje probavnog trakta.

9. UKISELJENO POVRĆE JE BEZVRIJEDNO

Upravo suprotno. Nove studije su dokazale da kisela hrana u želucu usporava metabolizam ugljikohidrata, što znači da se oni sporije pretvaraju u šećer u krvi. Kiseli krastavci, paprike, gljive, artičoke i sve što se može ukiseliti trebalo bi biti obavezan dio vaših obroka. Vlakna koja sadrži ukiseljeno povrće korisna su za metabolizam i usporavaju podizanje šećera u krvi nakon obroka.

10. ŠEĆER PODIŽE RAZINU ŠEĆERA U KRVI

Od običnog bijelog šećera za naš šećer u krvi opasniji je škrob, koji sadrže osnovne namirnice u našoj prehrani: kruh, krumpir, riža, kukuruz, tjestenina. Glikemijski indeks bijelog šećera niži je od GI-ja kruha, pečenog krumpira ili kukuruznih pahuljica. Postoji još čitav niz namirnica koje su slađe od bijelog šećera: kuhana mrkva, svijetli med, marelice, prosena kaša. To neka bude ishodište prilikom pripreme dijabetičarskih slastica, gdje je potrebno zamijeniti bijelo brašno.

11. OBOLJELI OD ŠEĆERNE BOLESTI MORAJU JAKO PAZITI ŠTO JEDU

Razina šećera u prosjeku će se sniziti za 50 posto, a čak i normalizirati kod trećine oboljelih ako izgube deset kilograma. Treba paziti na pojedine količine. Oboljeli od šećerne bolesti mogu jesti gotovo sve, no treba obratiti pozornost na količinu.

12. DIJABETES TIPA 2 JE NEIZLJEČIVA BOLEST

Po Međunarodnoj klasifikaciji bolesti šećerna bolest tipa 2 je klasificiran kao kronična nezarazna bolest, a za njih je specifično da su doživotne. Studije pokazuju da se dovoljnim gubitkom tjelesne težine može izliječiti dijabetes tipa 2, što znači da ta bolest nije neizlječiva niti je problem u tome što nema odgovarajućih lijekova, već je problem u tome što većina bolesnika nije dovoljno motivirana za promjenu načina života. Za razliku od dijabetesa tipa 2, dijabetes tipa 1 je neizlječiv.

Foto: iStock
Svaki dijabetolog reći će vam da alkohol izbjegavate, pogotovo kad je riječ o slatkim alkoholnim pićima.

A što piti?

VODA JE NAJZDRAVIJA

Oboljeli od šećerne bolesti trebali bi izbjegavati koncentrirane šećere i zaslađene napitke. Najbolji su izbor voda, svježi voćni sokovi, čaj, kava ili kakao bez dodataka šećera.

Voda - najzdravije je piće koje se preporučuje svima, ne samo osobama sa šećernom bolesti. Obogatite je limunom, ribanim đumbirom, mentom, kriškom jabuke.

Mineralna voda - dobar je izbor, no onu s povećanim količinama natrija treba piti umjereno ako oboljeli od šećerne bolesti ima i visoki krvni tlak.

Svježe cijeđeni sok - voćni i povrtni sokovi dobar su izbor, ali i njih treba piti umjereno i vodeći računa o tome da sadrže kalorije, ugljikohidrate i soli. Svježe cijeđeni sok uvijek razblažite s malo vode. Limunada, sok naranče, grejpa ili rajčice odličan je izbor kada ste u restoranu.

Kava - omiljeni je napitak u svim dijelovima svijeta. Sto grama kave ima oko 300 kcal, a jedna šalica 10-15 kcal. Oboljeli od šećerne bolesti mogu piti srednje jaku tursku kavu bez zaslađivanja (ako želite slađu, koristite umjetni zaslađivač). Dvije šalice na dan mogu se popiti, no izbjegavajte je piti u večernjim satima. Ako pijete bijelu kavu, uračunajte hranjivu vrijednost mlijeka.

Kavovina (Divka, Kneipp) - nadomjestak za kavu koji nastaje prženjem ili ekstrahiranjem različitih plodova i jestivih biljaka, najčešći sastojak kavovine je korijen cikorije (ali prži se i korijen ječma, ječmenog slada i raži).

Kakao - uz malu količinu kakao praha energetska vrijednost nije velika. Sto grama kakaa ima oko 312 kcal, a jedna šalica 20 kcal.

Čaj - upotreba čaja je široko rasprostranjena i kao osvježavajućeg i kao ljekovitog napitka. Uz kofein (najviše ga ima u crnom, ruskom i indijskom čaju) sadrži i tvari (tanin, teofilin, teobromin) koje, kao i kofein, djeluju stimulativno na centralni živčani sustav. U korištenju blagih voćnih i biljnih čajeva nema ograničenja, jake čajeve (crni, indijski) ograničite na dvije šalice dnevno.

Preporučeni čajevi za oboljele od šećerne bolesti su: zeleni čaj, čaj od koprive, stolisnika, kamilice, maslačka, mente. Ne nasjedajte na reklame o čudotvornim čajevima koji liječe šećernu bolest. Ona se može liječiti samo uz promjenu stila života, uravnotežen način prehrane i fizičku aktivnost, a ako to ne da rezultate, propisuju se tablete ili inzulin.

Alkohol - izbjegavati! Alkohol ima visoki kalorijski učinak i treba ga izbjegavati zbog mogućih hipoglikemijskih reakcija ako se popije čašica previše ili pogoršanja komplikacija kod onih koji već dugo imaju šećernu bolest. Alkohol se ne preporučuje ni zdravim osobama, a samo vrlo rijetko i u malim količinama neće štetiti.

Linker
05. ožujak 2024 20:52