LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Kralj čudaka

Christopher Walken: ‘Nisam dovoljno zgodan za glavne uloge i pozitivce‘

Kultni sporedni glumac koji ove godine obilježava 70 godina u zabavljačkoj industriji, zvijezda je serije ‘Outlaws‘ a svoj lik, prevaranta Franka, opisuje kao lažljivog lopovskog, sebičnog starog gad kojem nikada ne može vjerovati

Kultni sporedni glumac koji ove godine obilježava 70 godina u zabavljačkoj industriji, zvijezda je serije ‘Outlaws‘ a svoj lik, prevaranta Franka, opisuje kao lažljivog lopovskog, sebičnog starog gad kojem nikada ne može vjerovati

Američki glumac Christopher Walken vjerojatno je jedini dobitnik Oscara kojem redatelj mora pozvoniti na kućna vrata želi li ga u svom projektu. Odbija koristiti računalo i nema mobitel, stoga je engleski komičar Stephen Merchant morao otputovati u gradić Wilton, Connecticut, gdje Walken živi i zamoliti ga da glumi u seriji "Outlaws" čiji je redatelj. Riječ je o dogodovštinama kriminalaca osuđenih na društveno koristan rad u engleskom gradu Bristolu, a on tumači ulogu prevaranta Franka koji je, kako je nedavno pojasnio za Vanity Fair, "lažljivi lopovski, sebični stari gad kojem se nikada ne može vjerovati". Serija se emitira na Apple TV+, a snimljena i druga sezona koja će biti dostupna do kraja ove godine.

image

'Nemam računalo ali znam tko se njime služi: moj agent i moja supruga.'

MIKE/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Kad glumac s karijerom dugom 70 godina - debitirao je na televiziji 1952. u skeču komičarskog tandema Deana Martina i Jerryja Lewisa - tim riječima opisuje svoj lik, treba mu vjerovati jer je desetljećima tumačio uloge sociopata, ubojica i mafijaša. Međutim, u taj fah nije uskočio zbog hladnih plavih očiju i boji glasa koja nalikuje na prijeteći šapat.

Nema računalo

"U mlađim danima bio sam preružan za glavne uloge i pozitivce, pa sam se specijalizirao za ono što se nudilo", tvrdi glumac koji se proslavio ulogama u filmovima "Lovac na jelene" ( za sporednu ulogu u tom filmu 1979. je dobio Oscara), "Pakleni šund", "Stepfordske supruge", "Mafijaši starog kova", "Stara ekipa, novi plan".

image

U seriji "Outlaws" o dogodovštinama kriminalaca osuđenih na društveno koristan rad u Bristolu.

MIKE/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Mnogima je neshvatljivo kako može funkcionirati bez laptopa i pametnog telefona, no netipična holivudska zvijezda koja je 31. ožujka proslavila 79. rođendan, ima spremno objašnjenje: "Imati kompjuter za mene je kao nositi ručni sat, koji nemam. Kad mi treba točno vrijeme, pitam one koji ga imaju. Isto je i s kompjuterima. Nemam računalo ali znam tko se njime služi: moj agent i moja supruga. Ako nešto trebam, pitam njih".

Čitajte i: Teška dijagnoza... Bruce Willis bi zbog bolesti uskoro mogao okončati karijeru

Nerado otkriva da s godinu dana mlađom suprugom Georgianne Thon, bivšom casting redateljicom, ne živi pod istim krovom preko tjedna jer ona radije boravi u njihovom stanu u New Yorku, dok on nerado napušta svoj "momački" dom u Wiltonu. Čini se da njihov recept funkcionira jer su u braku već 53 godine. Djecu nemaju vlastitom odlukom.

image

Plesna vještina pomogla mu je dobiti uloge u mjuziklima.

SUPPLIED BY LMK/IPA/IPA/PROFIMEDIA

"Posao glumca ne funcionira s roditeljskim obavezama. Poznajući sebe, sumnjam da bih uspio u oba zadatka, pa sam odabrao karijeru. Mnogi su mi govorili da ću požaliti zbog te odluke u zrelijoj dobi, ali nisam. To vjerojatno znači da još uvijek nisam zašao u zrelu dob", kaže Walken.

Mrzio je glumu

Odrastao je u njujorškoj četvrti Astoria kao Ronald Walken, najstariji od troje djece nesuđene glumice i plesačice Rosalie Russell i pekara Paula Walkena. Ime je promijenio početkom 60-ih jer mu je zvijezda burleske Monique van Vooren, čiji je bio plesni partner u jednom njujorškom noćnom klubu, objasnila mu je da mu treba pamtljivo ime, nešto poput Christophera. Što se njega tiče, to je bilo to: ime je službeno promijenio 1964., jedanaest godina nakon što je kao desetogodišnjak debitirao u tv-seriji "Wonderful John Acton". Razlog zbog kojeg je postao glumac njegova je majka. Nemilosrdno ga je prijavljivala na svaku audiciju za dječje glumce ili za televizijske reklame u New Yorku premda je mrzio glumu. To je potrajalo sve dok 1966. nije dobio ulogu kralja Filipa u off-Broadway predstavi "Zima jednog lava".

Čitajte i: Povratak holivudske zvijezde koja je profućkala više od 150 milijuna dolara

image

Odrastao je u njujorškoj četvrti Astoria kao Ronald Walken.

LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"Televizija je bila zabavno iskustvo, ali strast prema glumi osjetio sam tek kad sam u mraku kazališta nazirao obrise gledatelja koji su tu i zbog mene. Taj osjećaj vas potpuno ponese", rekao je glumac koji je formalnu naobrazbu na studiju glume i plesa na njujorškom sveučilištu Hofstra napustio već na prvoj godini nadajući se da će, nakon uloge u poznatoj predstavi na off-Broadwayju, birati angažmane. No, preračunao se pa je zbog besparice morao prihvatiti svakojake poslove: među ostalim, dva mjeseca je radio kao krotitelj lavova u cirkusu. Izvodio je točku sa starom, bezubom lavicom Shebom koja je, kako je rekao u jednom intervjuu, bila potpuno bezopasna. Čekajući angažman kojom će se proslaviti na Broadwayu, upisao je tečaj plesa u poznatoj školi Washington Dance Studio. Pokazalo se da je sjajan na plesnom podiju, a zavidnu plesačku formu u zrelim godinama pokazao je 2001. u spotu pjevača Fatboy Slima "Weapon of choice".

Čitajte i: Najveći pregled ovogodišnjih Oscara: Sva iznenađenja, nagrade i modne kreacije

image
MIKE/SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Plesna vještina pomogla mu je dobiti uloge u mjuziklima na off- Broadwayu: ondje ga je zapazio redatelj Sidney Lumet i 1971. ponudio mu ulogu u filmu "The Anderson Tapes" uz Seana Conneryja, tada već slavnog Jamesa Bonda. Sredinom 70-ih tumačio je ulogu suicidalnog brata glavne junakinje u filmu Woodyja Allena "Annie Hall" i ponesen tim uspjehom, ponadao se ulozi Hana Sola u filmu Georgea Lucasa "Ratovi zvijezda". Međutim, odbili su ga uz riječi da nije dovoljno zgodan za tu ulogu. Odlazeći zdvojno s audicije, čuo je da se traže glumci za film "Lovac na jelene". Otišao je na tu audiciju i dobio ulogu vijetnamskog veterana Nikonara Chevotarevicha koja mu je donijela nagradu Američke filmske akademije i otvorila vrata Hollywooda. Od tada do danas snimio je preko stotinu filmova i postao kultni sporedni glumac.

Premda su se mnogi njegovi kolege okušali i iza kamere, on je 2001. režirao samo jedan (neuspješan) kratki film "Popcorn Shrimp". Zašto je film osebujnog naziva propao i zbog čega više ne želi režirati, pojasnio je na samo njemu svojstven način.

"Redatelji su vam poput spasioca na plažama. Puštaju kupače, odnosno glumce, da se zabavljaju u moru i rade što ih veseli do trenutka kada prijeđu granicu. Tada ih vraćaju na obalu. Da sam režiser, svi bi se moji "kupači" utopili“, tvrdi Christopher Walken.

Linker
25. travanj 2024 23:43