Gastro

Karmela Vukov Colić podijelila je recept za najfiniju zimsku tortu: Idealna je za nenadani posjet gostiju

Dugogodišnja TV voditeljica za svoju prvu kuharicu prikupila je više od 120 recepata, a jedno jelo pripremio je i njezin sin Noa, koji joj je uz kćer Reu najveća pomoć u spravljanju obiteljskih delicija.

Svaka obitelj ima bilježnice s receptima koji se prenose s generacije na generaciju. Svaka od njih doda još pokoji svoj pa nastaju jela kojima se volimo vraćati i uz koja nas vežu obiteljske uspomene. Tako je i bivša TV voditeljica Karmela Vukov Colić (52) ukoričila više od 120 obiteljskih recepata u svoju prvu kuharicu koja izlazi početkom prosinca.

Nazvala ju je “Kuhinja života” i podijelila je u pet dijelova, koji se odnose na Zagreb, Dalmaciju i Moslavinu, tu je i sve što se čuva u smočnici, slijede jela koja je kušala na brojnim putovanjima po svijetu, a šećer na kraju su blagdanski recepti. Svaki dio prati i kratka priča sjećanja s nekoliko fotografija.

O kakvim je receptima riječ?

- Neki su kompliciraniji, a neki sasvim obični: primjerice kako napraviti dobru sarmu, punjenu papriku, krafne ili rezance za juhu, tako da je u knjizi i mala škola kuhanja.

Sjećate li se prvog jela koje ste skuhali?

- Kao mala često sam bila kod bake i djeda u Moslavini, gdje sam imala potpunu slobodu, pa sam s pet godina od jaja i brašna mijesila keksiće koji su bili tvrdi i neukusni, ali djed ih je ipak pojeo da ne rastuži unučicu. Sa sedam sam po receptu iz jednog dječjeg zabavnika skuhala teleće medaljone u umaku od bijelog luka i vrhnja. I stvarno je bilo dobro.

Pomažu li vam sin i kći u kuhanju?

- Noa baš voli kuhati i u kuharici je biftek Wellington koji je prema receptu Gordona Ramsayja napravio kad je imao 14 godina. Rea ne jede crveno meso pa je više zadužena za piletinu, ali također jako fino kuha.

image
Torta Caprese.
ANA MIHALIĆ/CROPIX

Torta Caprese

SASTOJCI:

  • 20 dag očišćenih badema
  • 4 jaja
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun
  • 15 dag maslaca
  • 0,3 dl limoncella
  • 7 dag krumpirovog škroba


PRIPRAVA:

Bjelanca sa solju ulupati u snijeg, u drugoj posudi umutiti žumanca, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Kad se smjesa zapjeni, dodati mlaki otopljeni maslac i limoncello, a na kraju i škrob.

Lopaticom u tu smjesu lagano umiješati snijeg, a zatim i mljevene bademe te smjesu uliti u maslacem premazan kalup za tortu. Peći 45 minuta u pećnici na 180 stupnjeva. Ohlađenu tortu ukrasiti komadićima limuna ili mandarinki te posuti šećerom u prahu.

A što najradije kuha, kako izgleda njezin blagdanski stol i u kakvim jelima nije vješta saznajte u novoj Gloriji koja vas čeka na kioscima!

image
Uz novu Gloriju štedite dvostruko!

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

Bilo je loše, sada je još i gore: ‘Kruna’ produbila razdor među kraljevskom braćom

GORAN BOGDAN Drastična preobrazba zbog uloge

IVANA MARKOVIĆ, ANA-MARIJA PETIN, JASENKA AUGUŠTAN-PENTEK Dosta nam je virtualnih nasilnika

GLORIA OSOBNO Biljana Borzan, Areta Ćurković, Mia Dimšić: Kad Slavonke zakuhaju...

TINO PROSENIK I VJEKOSLAV BUDANEC Vrtlarenje bez motike

SMILJAN RADIĆ Svestrani umjetnik hrvatskih korijena

PUTOVANJE: RONALD BRAUS Trst: mjesto protkano uspomenama iz djetinjstva

FELJTON: HUGH GRANT Glumački preporod u zrelim godinama

Linker
21. travanj 2024 03:43