veliki vodič

Najjači regionalni influenceri: Prate ih stotine tisuća mladih, neki su zaradili i za Porsche

Tinejdžerske ikone i uzori više nisu samo glumci i sportaši, sada se mladi ugledaju na influencere koje prate na Instagramu i YouTubeu.

Vaši klinci su ludi za zvijezdama koje imaju ogroman utjecaj na društvenim mrežama, a vi nemate pojma tko su oni? Čuli ste za Baku Praseta, Čodu, djevojku koju zovu po voću, ali i dalje vam ništa nije jasno? Nema problema, na pravom ste mjestu jer donosimo sve odgovore.

Možda ste još uvijek zbunjeni jer pripadate generaciji kada se na malim ekranima prikazivala Spasilačka služba i Beverly Hills, a sada se već osjećate kao da vas je vrijeme pregazilo? Nema mjesta panici jer niste jedini kojima ponekad nedostaje vrijeme kada smo stajali u redovima videoteka dok su se teen filmovi iznajmljivali na nekoliko dana, a u slučaju da zakasnite samo jedan dan plaćate zakasninu. Čini se da je sve to palo u zaborav preko noći, nove generacije su zahvaljujući tehnologiji i internetu preskočile takva iskustva, zvijezde koje prate su isključivo na društvenim mrežama, a filmovi se gledaju na popularnim online platformama kao što je Netflix.

image

Voyage

JOSKO SUPIC/CROPIX

Generacija Z, kolokvijalno poznata kao zoomers, polako ali sigurno preuzima svijet. Naslijedili su milenijalce i prethode generaciji Alpha. Istraživači i popularni mediji koriste sredinu do kasnih 1990-ih kao početne godine rođenja, a rane 2010-e kao završne godine rođenja. Zoomersi provode više vremena gledajući video zapise na YouTubeu nego na Netflixu, a Instagram im je najčešća aplikacija — iako im je Snapchat i dalje drag.

image

Baka Prase

MARKO TODOROV/CROPIX

Izdvojili smo deset omiljenih regionalnih zvijezda koje tinejdžeri masovno prate na Instagramu, YouTubeu i Tik Toku:

1. Voyage i Breskvica

Mihajlo Veruović Voyage srpski je glazbenik koji je osvojio simpatije tinejdžera diljem regije hitovima koji su u vrlo kratkom roku poharali ljestvice. Vjerojatno ne postoji tinejdžer koji nije čuo za Voyagea i Breskvicu, glazbeni par koji je skupa započeo karijeru, a nakon nekoliko godina zajedničkog nastupanja prekinuli su ljubavnu vezu i nastavili solo karijere. Njihov prekid odjeknuo je u svim regionalnim medijima, a tinejdžeri koji su ludovali za ovim srpskim zvijezdama u kratkom su se roku podijelili na tim Voyage i tim Breskvica.

Inače, Voyage tumači ulogu glavnog junaka Aljošu u novoj teen seriji ‘U Klinču‘ koja se ovih dana počela prikazivati na malim ekranima.

2. Baka Prase

Baka Prase, odnosno Bogdan Ilić, najveća je regionalna YouTube zvijezda s najvećim brojem pratitelja, a na Instagramu ga prati više od milijun ljudi. Njegov je utjecaj na ponašanje mladih koji ga prate puno veći od utjecaja koji je Branko Kockica svojedobno imao na tadašnje generacije, a on nije imao konkurenciju. Dok je on pjevao o drugarstvu, kućama od čokolade i prozorima od marmelade, učio mlađe da poštuju starije i budu pristojni, Baka Prase stalno s nekim ratuje. A kada nekoga uzme na zub, onda je to poziv na linč u kojem mu se strastveno pridružuju njegovi pratitelji, imitirajući svog idola. Na YouTube kanalu ima više od dva milijuna pratitelja, a zahvaljujući zaradi od YouTubea uspio je kupiti skupocjeni Porsche, ali i stan u Beogradu.

3. Danilo Badnjar

YouTuber Danilo Badnjar, poznatiji kao Čoda, još je jedan u nizu najpraćenijih osoba na Instagramu među mlađom publikom. Ovaj 25-godišnji srpski gejmer, youtuber i influencer popularnost je stekao snimajući videoigrice, komentirajući popularne pjesme i anketirajući slučajne prolaznike o raznim temama i događajima. Jesmo li vam rekli da je jedan od najboljih prijatelja Bake Praseta, a klinci ga jednostavno obožavaju? O, da! Na Instagramu broji 617 tisuća pratitelja, a aktivan je i na drugim platformama.

4. Nika Iličić

Najpopularnija hrvatska youtuberica Nika Ilčić slavu je stekla još kao maloljetnica. Ovu 22-godišnju Zagrepčanku imali smo priliku vidjeti prije nekoliko godina na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga u Zagrebu, kada se čekalo u redu za njen autogram. Njezina je knjiga "Planet Nika - Tajna mog uspjeha" rasprodana čim je objavljena, a broj primjeraka nije bio dovoljan za sve njezine obožavatelje koji su htjeli upoznati svoj uzor bez ‘dlake na jeziku‘. Za portal Gloria.hr otkrila je i kako je sve počelo.

"Krajem 2014. godine, nakon prve turneje nas par pionira YouTube scene u Hrvatskoj, mama je shvatila da moje snimanje videa ima potencijala. Naime, svi su kasnili na predstavljanje pa sam došla prva, iako sam poznata po kašnjenju, i kada su me obožavatelji primijetili počeli su trčati prema meni kao da su vidjeli Justina Biebera. Tada sam imala oko 20 tisuća pratitelja i nisam bila toliko zanimljiva za suradnje, ali danas je druga priča", ispričala je Nika.

5. Marko Cuccurin

Influencer koji pomiče sve granice na ovim prostorima zove se Marko Cuccurin, a na Tik Toku ga prati više od pola milijuna ljudi. Na njegovom kanalu možete pronaći raznolike video isječke - od šminkanja, do mode, ali i kuhanja. Vjerovali ili ne, ovaj 21-godišnjak već je izgradio vlastitu kuću sa svojim dečkom te je čak i to iskustvo podijelio s obožavateljima na Tik Toku.

@markomarkec3 Gledaj do kraja i ocijeni makeup i outfit od 1 do 10? #fypシ ♬ original sound - Crni Cerak Official

6. Džejla Ramović

Džejla Ramović je bosanska pjevačica te jedna od najpraćenijih teen zvijezda. Uspjela se proslaviti kao pobjednica prve sezone srpskog talent showa Neki Novi Klinci. Potom je 2019. godine pobijedila u trinaestoj sezoni glazbenog natjecanja Zvezde Granda. Ovu 20-godišnjakinju na Instagramu vjerno prati više od pola milijuna ljudi, a žene obožavaju njen profil budući da je Džejla jedna od najbolje odjevenih fashionistica.

6. Dario Marčac

Karlovčanin Dario Marčac ruši stereotipe da su zvijezde društvenih mreža površne. Jer on svoju popularnost na TikToku, gdje ga prati više od pola milijuna ljudi, koristi za promoviranje edukativnih aktivnosti kao što je čitanje. Ovaj Tik Toker prošle godine se pridružio svjetskoj virtualnoj zajednici #BookTok usredotočenoj na knjige i književnost te mladima poručio da na društvenim mrežama, uz zabavu, mogu pronaći mnogo korisnih i poticajnih tema. Ima 26 godina, a društvenim mrežama bavi se dvije godine. Završio je glazbenu školu i strojarstvo, nakon čega je upisao i studij strojarstva, no sada živi od TikToka. Vodi mrežu tiktokera iz cijele regije te povezuje TikTok i razne kompanije.

"Na društvenim mrežama je najbolje biti svoj. Svi imamo različite trenutke u životu i upravo oni utječu na naš sadržaj. Svaki video koji objavim rađen je od srca i tako spajam edukaciju i zabavu", poručio je Dario.

7. Marko Vuletić

Samo na YouTubeu Marka Vuletića prati oko 300 tisuća ljudi, a na Instagramu još 275 tisuća ljudi. Ovaj hrvatski influencer gotovo da ne može proći nezapaženo gdje god da se pojavi, a tinejdžeri ga obožavaju najviše zbog njegovog simpatičnog humora. Na svom YouTube kanalu često komentira aktualne događaje, a više puta je u razgovorima za medije, priznao kako je od hobija napravio unosan biznis.

Linker
15. travanj 2024 08:56