BIOGRAFIJA ZA PAMĆENJE

Najveći svih vremena! Žene je oduševljavao bitlsicom i cipelama, a muškarce krojfijanizmima

Povodom 75. godišnjice rođenja Johana Cruyffa, tvorca totalnog nogometa, sprema se dokumentarac koji istražuje tajnu uspjeha proslavljenog igrača i trenera nizozemskog Ajaxa i španjolske Barcelone, koji se smatra jednim od najboljih motivatora svih vremena.

Tri desetljeća prije nego što je dekriminalizacijom posjedovanja lakih droga nizozemska prijestolnica Amsterdam postala prva svjetska metropola u kojoj se slobodno moglo uživati u marihuani, hašišu i njihovim derivatima u njoj je 25. travnja 1947. rođen Hendrik Jonannes Cruijff (poznatiji kao Johan Cruyff), jedan od najboljih igrača i trenera svih vremena, te tvorac totalnog nogometa koji je svojim pristupom igri zauvijek promijenio izgled i doživljaj najvažnije sporedne stvari na svijetu.

image

Johan Cruyff sa suprugom Danny Coster ispred kuće svoje majke u Amsterdamu 1974.

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

ODRASTANJE UZ AJAXOV STADION

Johan Cruyff bio je mlađi sin svojih roditelja Hermanusa Cornelisa Cruijffa i Petronelle Draaijer, tvorničkih radnika, a odrastao je ulici koja se nalazila pet minuta hoda od Ajaxovog stadiona.

image

Bio je i dobar pjevač, a obožavao je svoju - pudlicu

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

GUBITAK OCA

Nogometu se potpuno posvetio i zbog sjećanja na oca koji je preminuo kao 45-godišnjak od posljedica srčanog udara. "Bio je veliki obožavatelj nogometne igre i to je bio moj način da mu se odužim za sve što je učinio za svoju obitelj", izjavio je Cruyff, čija se majka udovica zaposlila kao čistačica Ajaxove momčadi. Ondje je upoznala svog drugog supruga Henka Angela, koji je bio zadužen za održavanje travnjaka.

image

Ispred svoje prve trgovine u Amsterdamu

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

PRVI GOL I ZLATNA LOPTA

Prvu utakmicu za Ajaxovu seniorsku momčad odigrao je 15. studenog 1964. zabivši pritom prvi gol u porazu svoje momčadi. U tri desetljeća karijere igrač u dresu s brojem 14 na leđima postigao je 291 gol u 514 klupskih nastupa, te čak 33 zgoditka u 48 nastupa za nizozemsku reprezentaciju. Nizozemsku je vodio do finala Svjetskog prvenstva 1974. na kojem je osvojio Zlatnu loptu za najboljeg nogometaša na turniru. Po izboru međunarodne nogometne federacije IFFHS zauzeo je drugo mjesto najboljih igrača dvadesetog stoljeća - prvi je bio Brazilac Pele.

image

S Eltonom Johnom gostovao je u BBC-jevoj emisiji Briana Clougha 1978.

ITV/SHUTTERSTOCK

ČItajte i: Obožavana, ali nesretna! Nepoznate snimke bacaju novo svjetlo na život Marilyn Monroe

BANKROTIRAO ZBOG FARME SVINJA

Na nogometnom travnjaku je zaradio milijune, ali je svo bogatstvo potrošio u katastrofalnim investicijama. Najgora od svih je bila farma svinja zbog koje se nakon privremenog umirovljenja 1978. vratio nogometu. "Odluka da krenem od nule u Sjedinjenim Državama bila je ključna i najbolja koju sam ikad donio. U Americi sam naučio kontrolirati svoje ambicije, te razmišljati kao menadžer. Tamo sam shvatio da se u sportu više novca može zaraditi od sponzora, nego od prodaje ulaznica i televizijskih prava", izjavio je.

image

Sa suprugom Danny i Kennethom Mooreom na dvjestotoj godišnjici Muzeja voštanih figura Madame Tussauds

DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

PRIJETNJE OBITELJI I POKUŠAJ OTMICE

Njegov izostanak sa Svjetskog prvenstva u Argentini 1978. pokrenuo je brojne glasine o razlozima: javnost se podijelila između nagađanja da Cruyff odbija igrati u zemlji u kojoj vlada vojna diktatura i toga da ga je supruga nagovorila da odustane od nastupa. Enigma je razriješena tek 2008. kad je Cruyff za katalonski radio izjavio kako je njegova obitelj u to vrijeme bila na meti otmičara - naoružani napadač provalio im je u dom, pa suprugu i troje djece nije želio ostaviti same - pod stalnom policijskom zaštitom - u Barceloni.

image

Johan Cruyff s kćerima i sinom Jordijem 1981.

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

LEGENDARNI TRENER I MENADŽER

Nakon igračke karijere na teren se vratio kao trener Ajaxa i Barcelone. Katalonsku momčad preuzeo je u kaotičnim uvjetima i u dugovima, a u dvanaest sezona od 1988. do 1996. s Barcelonom je osvojio čak 11 titula i od kluba stvorio globalni brend The Dream Team za kojim su počeli ludovati navijači diljem svijeta. Tvorac je totalnog nogometa, ofenzivnog stila igre koji protivniku ne dopušta ni sekunde predaha.

image

Proslava osvajanja europske titule s Ajaxom 1987.

COLORSPORT/SHUTTERSTOCK

OVISNIK O NIKOTINU

Cigarete je ostavio tek nakon ugradnje dvostruke srčane premosnice 1991., operacije koja mu je spasila život. Nakon toga postao je zaštitno lice kampanje protiv pušenja katalonske autonomne vlade i u spotu tehnicirao s kutijom cigareta umjesto s loptom.

image

Dobitnik sportske nagrade Laureus 2006.

JENS HARTMANN/SHUTTERSTOCK

GOLF, SPORTSKI AUTOMOBILI I BILJAR

Njegovi omiljeni hobiji bili su golf - osnovao je vlastiti klub i to mu je uz nogomet bio najdraži sport, biljar - radnička zabava koja ga je podsjećala na obiteljske korijene, te vožnja sportskih automobila od kojih je najviše volio Porsche.

image

Cruyff Classics

CRUYFF CLASSICS

CRUYFF CLASSICS

Nakon brojnih katastrofalnih investicija postao je jedan od prvih sportaša koji je razvio vlastiti modni brend. Cruyff Classics rođen je u suradnji s talijanskim dizajnerom Emiliom Lazzarinijem, a danas osim luksuznih cipela za žene, muškarce i djecu, uključuje i odjeću.

image

Pep Guardiola i Jordi Cruyff na promociji engleskog prijevoda biografije 'Johan Cruyff: My Turn'

GUY BELL/SHUTTERSTOCK

POLA STOLJEĆA S JEDNOM ŽENOM

Suprugu Dianu Danny Coster upoznao je 13. lipnja 1967. na vjenčanju svog suigrača Pieta Keizera. U braku su dobili kćeri Chantal i Susilu, te sina Jordija, profesionalnog nogometaša, koji je ime dobio po svecu zaštitniku Katalonije. Kako je to ime 1974. bilo na popisu zabranjenih u frankističkoj Španjolskoj, u matične knjige Cruyff ga je upisao u Nizozemskoj.

image

S princezom Maximom na predstavljanju svoje knjige 2009.

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Ostavština modnog čarobnjaka, poznatog po ljubavi prema mački Choupette, prodaje se na završnoj aukciji

KROJFIJANIZMI

Proslavio se brojnim izrekama koje su u popularnoj kulturi poznate pod egidom krojfijanizmi. Među najslavnijima su: "Dobra igra bez pobjede ne znači ništa, pobjeda bez dobre igre ne znači ništa", "Da sam želio da me razumijete, objasnio bih vam to bolje", "Svaki hendikep ima svoje prednosti", "Ako želite pobijediti morate zabiti gol više od protivnika", "Golman je moj prvi napadač, a centarfor prva crta obrane", "Nogomet je jednostavna igra, no jednostavnost se najteže uči i postiže"...

image

Devedeset tisuća navijača napravilo je mozaik u njegovu čast na stadionu Camp Nou u Barceloni 2016.

URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK

OSTAVŠTINA

Johan Cruyff preminuo je 24. ožujka 2016. od posljedica zloćudne bolesti pluća: devedeset tisuća navijača tog je dana ispred stadiona Camp Noua u Barceloni napravilo mozaik s natpisom na katalonskom "Hvala, Johan". U njegovu čast je amsterdamska Arena 2017. preimenovana u Arenu Johana Cruyffa.

image

Počast mu je odana i na londonskom Wembleyju

KIERAN MCMANUS/BPI/SHUTTERSTOCK
Linker
16. travanj 2024 10:07