Kulinarske priče

Noć odluke: Žiri ‘MasterChefa‘ otkriva koje jelo i danas pamte te od koga su najviše naučili o kuhanju

Chefovi Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin svojim osobnostima osvojili su gledatelje, zahvaljujući showu postali su prijatelji, a sudjelovanje u ‘MasterChefu‘ smatraju iskustvom koje im je oplemenilo život.

Četvrta sezona zabavnog kulinarskog showa ''MasterChef'' je došla svom kraju, a natjecateljima je donijela puno uzbuđenja, novih znanja, nekima i razočarenja no sigurno je to svim bilo iskustvo za pamćenje. Još malo brojimo do večerašnje finalne epizode i kulinarskog dvoboja između Gorane Milaković i Ivana Temšića od kojih će samo jedno od njih dvoje postati novi hrvatski MasterChef. Show će pamtiti i članovi žirija - Melkior Bašić, Damir Tomljanović i Stjepan Vukadin, koji su se također prvi put zajedno našli pred kamerama Nove TV, a kakvo im je to bilo iskustvo i što će najviše pamtiti otkrili su u razgovoru za portal Gloria.hr. No progovorili su i o svojim kulinarskim greškama, što nisu voljeli jesti kao mali, od koga su najviše naučili o kuhanju i zašto su uopće odabrali kuhanje kao životno zanimanje.

image

Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović

PRESS NOVA TV


Jeste li nakon svega sretni što ste bili dio tv showa ''MasterChef''?

Damir Tomljanović: Super iskustvo koje ću pamtiti cijeli život.

Stjepan Vukadin: Naravno, jedno predivno životno iskustvo! Zahvalan sam što sam bio dio projekta.

Melkior Bašić: Jesam, bilo je to za mene potpuno novo iskustvo i drago mi je što samo imao priliku biti dio žirija.


Je li na snimanju bilo više zabave ili nervoze?

Damir Tomljanović: To prijateljstvo koje se razvilo s ljudima s Nove TV pomoglo mi je da se početna nervoza pretvori u odličnu zabavu.

Stjepan Vukadin: Zabave definitivno, cijela ekipa je za deset i ne govorim ovo tek tako, već stvarno je.

Melkior Bašić: Iza kamera definitivno više zabave, znali smo čak plakati od smijeha. Nas trojica smo brzo kliknuli, pa je od samog početka bila opuštena atmosfera. A ispred kamera je to ovisilo o situacijama i izazovima koji su bili pred nama. Kada su nominacije ili eliminacijski izazovi i emocije su intenzivnije, drugačija je atmosfera kada netko mora ispasti ili kad vidite da je nekoga obuzela nervoza i neće stići skuhati što je želio, a vidite da mu je stalo i da izgara od želje da ostane.

image

Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović s finalistima

PRESS NOVA TV

Čitajte i: Chef Stjepan Vukadin otvorio restoran: ‘Trogir zaslužuje da dignemo gastro scenu na veći nivo‘


U čemu su vas kandidati najviše oduševili?

Damir Tomljanović: Dali su sve od sebe, pogotovo desetoro najboljih. Povezali smo se i kao kandidati i kao ljudi. Vidjeti koliko je Masterchef utjecao na njihova razmišljanja i živote, jedna je od najljepših uspomena koje mi ostaju na ovaj show.

Stjepan Vukadin: Oduševili su me koliku želju imaju za napretkom i kuhanjem, što je jako dobro. Jer kad živiš za to uspjeh je zagarantiran.

Melkior Bašić: Potencijalom, razmišljanjima i snalaženjem s novim namirnicama ili tehnikama. Primjenom savjeta i kritika, znanjem koje je dolazilo s iskustvom, napretkom koji je kod nekih bio očigledan.


Da li uvijek pobjeđuje najbolji?

Damir Tomljanović: Mislim da uvijek pobjedi osoba koja je ukupno najspremnija. Ali mora biti i malo sreće jer jedan loš dan pokvari sve.

Stjepan Vukadin: Smatram da se sve treba poklopiti, kako u životu tako i u samom natjecanju. Ali da, najbolji odnosi pobjedu, zato i je najbolji.

Melkior Bašić: Volim vjerovati da da.

image

Damir Tomljanović i finalist Ivan Temšić

PRESS NOVA TV

Čitajte i: Ispovijest chefa Melkiora Bašića: ‘Naglo sam izgubio 20 kg i doznao dijagnozu. Oporavio sam se tek za godinu dana‘


Najbolji menu za novogodišnju noć?

Damir Tomljanović: Mali krug velikih ljudi, sve drugo je samo bonus do savršenstva.

Stjepan Vukadin: Neka lipa platica narezaka i svakako dobro vino.

Melkior Bašić: Ovisi s kim i gdje je slavite.


Omiljena zimska namirnica?

Damir Tomljanović: Panceta što se i na meni vidi.

Stjepan Vukadin: Kiseli kupus i dimljene kobasice.

Melkior Bašić: Kiseli kupus.


Što uvijek mora biti u vašem hladnjaku?

Damir Tomljanović: Hrane.

Stjepan Vukadin: Maslaca.

Melkior Bašić: Jaja, maslaca i povrća.


Slano ili slatko?

Damir Tomljanović: Oboje.

Stjepan Vukadin: Kad kuham onda slano, inače slatko.

Melkior Bašić: I jedno i drugo, ali više vučem na slanu stranu.


Najdraži začin?

Damir Tomljanović: Sol.

Stjepan Vukadin: Sol.

Melkior Bašić: Imam ih više, u zadnje vrijeme suha dimljena paprika.


Jelo koje ste kušali i o njemu razmišljali danima?

Damir Tomljanović: Kobe beef u Londonu.

Stjepan Vukadin: Janjetina s bižima.

Melkior Bašić: Jelo iz jednog inozemnog restorana s Michelinovom zvjezdicom. Možda sam zbog nje i zbog dobrih kritika imao prevelika očekivanja, ali baš me razočaralo - i izgledom i okusom i načinom prezentacije. Dugo ću ga pamtiti, nažalost ne po dobru.


Koje jelo od vas najčešće traže vaši ukućani?

Damir Tomljanović: Da se pojavim na ručku. (odgovor moje supruge)

Stjepan Vukadin: Domaće burgere.

Melkior Bašić: Svejedno im je, ali uvijek traže mali „twist“ u jelu koje im spremam.

image

Stjepan Vukadin, Melkior Bašić i Damir Tomljanović

PRESS NOVA TV

Čitajte i: Chef Damir Tomljanović o tamnoj strani svog posla: ‘Volim ga, ali sam zbog njega žrtvovao i brak i zdravlje‘


Najkorisnije kuhinjsko pomagalo?

Damir Tomljanović: Ovisi što se kuha.

Stjepan Vukadin: Nož.

Melkior Bašić: Uvijek i bez konkurencije dobar, oštar nož.


Omiljeni junk food?

Damir Tomljanović: Pizza.

Stjepan Vukadin: Pašteta.

Melkior Bašić: Nakon noćnog izlaska, bilo što.


Vino ili pjenušac?

Damir Tomljanović: Ne pijem ih jer mi teško padaju na želudac, ali ako baš moram izabrati onda bi to bilo neko slatko vino.

Stjepan Vukadin: Uvijek vino.

Melkior Bašić: Vino.

Čitajte i: Chef Melkior Bašić predlaže tri slasna riblja specijaliteta, koja nam je i otkrio


Meso, riba ili povrće?

Damir Tomljanović: Sve navedeno.

Stjepan Vukadin: Meso.

Melkior Bašić: Sve, a u zadnje vrijeme povrće.


Najveća kulinarska greška?

Damir Tomljanović: Mislim da ju još nisam napravio, ali jedna situacija u Dubrovniku mogla bi biti u toj kategoriji.

Stjepan Vukadin: Što nisam izdvojio još više vremena na edukacije. Znanja nikad dosta.

Melkior Bašić: Bilo ih je više na početku, uglavnom vezano za krive procjene. Vremena, količina, omjera… Nastojao sam izvući pouku iz svake. Sa znanjem i iskustvom koje dolazi iz prakse i greške su se smanjivale.

image

Finaslitica Gorana Milaković

PRESS NOVA TV


Što niste voljeli jesti kao mali?

Damir Tomljanović: Blitvu i špinat.

Stjepan Vukadin: Varivo od mahuna.

Melkior Bašić: Varivo od poriluka i prokulice. Danas volim poriluk, ali ne u varivu.


Od koga ste najviše naučili o kuhanju?

Damir Tomljanović: Cijeli život se uči i učiš od ljudi s kojima radiš.

Stjepan Vukadin: Osnove od svog prvog mentora, a dalje je samo nadogradnja znanja i vještina.

Melkior Bašić: Od familije. Bake, mame, a najviše od tate koji je isto bio kuhar. Dao mi je neprocjenjive savjete ne samo o kuhanju, nego i svemu ostalom što ide u opis našeg posla.


Zašto - kuhar?

Damir Tomljanović: Nemam pametan odgovor na to pitanje. Svatko tko je proveo dio svog životnog vijeka u raznim kuhinjama, zna da je to točan odgovor.

Stjepan Vukadin: Nema ljepšeg osjećaja nego kada radiš ono što voliš. Volim umjetnost, a kulinarstvo smatram jednim vidom umjetnosti. Volim vidjeti kad su gosti zadovoljni i to me ispunjava. Biti kuhar nije samo znati pripremiti jelo, ima tu puno drugih stvari. Kuhinja te jednostavno formira kao čovjeka.

Melkior Bašić: Zašto ne. Meni je to bio logičan smjer jer sam odrastao u ugostiteljskoj obitelji, od malih nogu sam se muvao po kuhinji. Neki žele biti kuhari već u srednjoj školi, nekima to postane profesija nakon hobija, a neki sudjelovanjem u emisijama kao što je MasterChef shvate da je to ono čime se žele baviti u životu. Nije to lak posao, ali ako ga volite može biti jako kreativan, uzbudljiv i zanimljiv. Bez ljubavi se ne može ni u životu ni u kuhinji.


Ne propustite! Večeras je finalna emisija u 21:15 sati.

Linker
18. travanj 2024 07:56