Bili su svi koji mu znače

Pamtit će se dugo... Nevenu i Bojanu svladale su emocije na svekrovoj izložbi

Cijela obitelj okupila se na izložbi proslavljenog slikara Fadila Vejzovića u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić.

"Nisam dobro, ali je dobro, da pokucam o drvo. Nećemo nikoga plašiti i žaliti se jer je cijela obitelj uz mene. I duh i želja su tu i ne jenjavaju, a u ateljeu kist ide sam od sebe i tako nastaju moje nove slike", kaže naš proslavljeni slikar Fadil Vejzović koji je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u strogom središtu grada postavio izložbu ciklusa Tijelo - Svijet. Na njoj je predstavio jedanaest radova koji slave ljepotu ženskog tijela u pokretu, što je umjetnikova vječita inspiracija.

image

Umjetnik sa sinovima Makom i Enesom, te unukom Lolom Vejzović, maturanticom Škole primjenjene umjetnosti i dizajna

MARKO TODOROV/CROPIX

"Kad supruga pitam zašto više ne putujemo onda meni Fadil odgovara da je pokret ženske ruke u očima slikara cijela odiseja... Želi reći da se putuje u duhu, da su ta duhovna putovanja najveća i najvažnija. To ne može svatko, kao sjesti u automobil ili zrakoplov i za par sati biti na drugom mjestu", govori Majda Bekić-Vejzović koja je supruga upoznala na otvorenju njegove samostalne izložbe u zagrebačkoj galeriji Forum prije 47 godina.

image

Obitelj na okupu: Fadil Vejzović sa suprugom Majdom, sinovima Enesom i Makom, svekrvama Bojanom Gregorić Vejzović i Nevenom Rendeli Vejzović, te unučicama Leom, Marom i Vitom

MARKO TODOROV/CROPIX

"Fadil se upravo bio vratio iz Njemačke s poslijediplomskog studija grafike i slikarstva na nirnberškoj Akademiji, a ja sam bila studentica književnosti koju su organizatori preko studentskog servisa angažirali da čuvam izložbu preko ljeta. Prvi radni dan bio mi je na dan otvorenja i tada smo se upoznali. To je bio naš fatalni susret", prisjeća se Majda Bekić-Vejzović kojoj je najdraža izložena slika na ovoj izložbi Nika sa Samotrake.

Čitajte i: 100 godina od smrti Vlahe Bukovca: Autorica izložbe otkriva sve što niste znali o životu i radu genijalnog slikara

"Skulpture antičkih boginja iz grčkog i rimskog razdoblja posljednjih godina su mi veliko nadahnuće", kaže Fadil Vejzović koji je sliku posvetio supruzi jer je njoj Nika sa Samotrake, jedno od ključnih djela helenističke kulture, najbolje društvo i jedan od najdražih eksponata iz pariškog Louvrea.

image

Ljubavna priča za pamćenje: Fadil Vjezović suprugu Majdu je upoznao prije 47 godina na izložbi u Galeriji Forum

MARKO TODOROV/CROPIX

"Fadil je kraće vrijeme živio u Parizu, gradu kojem smo se nas dvoje stalno iznova vraćali. Kad god kažemo da idemo na put naši prijatelji znaju da idemo u Pariz, jer nikud drugdje niti ne idemo. Obožavam Latinsku četvrt, Trocadero, pariške galerije i muzeje i taj jedinstveni duh grada", nastavlja Majda Bekić-Vejzović.

Slikaru su na izložbi čestitali i sinovi, glumac Enes Vejzović, te snimatelj Mak Vejzović, te supruge sinova, glumica Bojana Gregorić-Vejzović i TV voditeljica Nevena Rendeli Vejzović, koje su preplavile emocije.

image

Supružnici i glumci: Enes Vejzović i Bojana Gregorić Vejzović

MARKO TODOROV/CROPIX

"Presretni smo što se Fadilova izložba poklopila s krajem pandemije. A kako se njome slavi život, njegovo proljetno buđenje i ženska ljepota, Dan žena je uistinu idealno odabran datum za njezino otvorenje", kaže Nevena Rendeli Vejzović.

Na izložbu su stigle i unuke Lola Vejzović, maturantica zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, baš kao i 4,5-godišnje blizanke Lea i Mara, te trogodišnja Vita, koje su cijelo vrijeme vrtjele oko roditelja, te djeda i bake.

image

Izložba Fadila Vejzovića 'Tijelo - Svijet' može se razgledati do početka travnja

MARKO TODOROV/CROPIX

"Neuhvatljive su i neumorne, a najviše uživaju kad svi skupa doma navijamo za Bojanu u novoj sezoni Plesa sa zvijezdama. I ponosimo se kako joj dobro ide na plesnom podiju", kaže Nevena.

Linker
12. travanj 2024 16:34