mir i inspiracija u istri

Prva Hrvatica u žiriju festivala kreativnosti Cannes Lions: U Istri je otvorila ured stopljen s prirodom

Suvlasnica studija Sonda za dizajn i komunikacije Jelena Fiškuš, prva Hrvatica u žiriju festivala kreativnosti Cannes Lions, otkriva zašto je u malom mjestu Vižinada otvorila urede stopljene s prirodom.

Međunarodni festival kreativnosti Cannes Lions najvažniji je svjetski događaj za sve koji rade u kreativnim komunikacijama i oglašavanju, a nedavno je, po prvi puta u povijesti, jedna Hrvatica ušla u njegov žiri za kategoriju dizajna. Veliko je to priznanje za Porečanku Jelenu Fiškuš (42), kreativnu direktoricu i suvlasnicu istarskog Studija Sonda, koji je u posljednjih 15 godina osvojio više od 130 domaćih i međunarodnih nagrada - među kojima i Cannes Lions, dobiven 2020. za etiketu kolekcije istarskog vina Piquentum.

Posebna zanimljivost je da su uredi Studija Sonda smješteni u Vižinadi, malom istarskom mjestu sa samo 300 stanovnika, što je najbolji dokaz da se svjetski prepoznati projekti mogu stvarati iz bilo kojeg dijela svijeta. Jelena i njezin partner Sean Poropat osnovali su ga 2007. na temeljima kultnog istarskog časopisa Sonda, prvog lokalnog "informatora za dubinsko istraživanje zabave".

"Nakon završenog studija novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti vratila sam se u rodni Poreč i pridružila kao novinarka i jedna od urednica ekipi koja je stvarala magazin Sonda. Bilo je to vrijeme u kojem internet nije bio što je danas, a Sonda je bila vodič kroz sva događanja u Istri i uz to pokrivala mnoštvo tema s područja kulture i umjetnosti. Atraktivno je izgledala i dijelila se besplatno pa je uskoro postala vrlo popularna. S vremenom smo počeli surađivati s raznim lokalnim turističkim zajednicama, brendovima, restoranima, vinarima, OPG-ovima...", priča Jelena Fiškuš.

Nakon tri godine, ona i Sean Poropat su shvatili da je sazrio trenutak za osnivanje vlastitog studija za dizajn i komunikaciju - i tako je 2007. nastao Studio Sonda. Četiri godine kasnije, preselili su ured u Vižinadu.

image

Jelena Fiškuš

PRIVATNI ALBUM

"Obožavamo unutrašnjost Istre, a kako naši kolege dolaze iz svih njezinih dijelova, Vižinada se pokazala kao idealno rješenje. Svaki dan putujem na posao iz Poreča i uživam vozeći se kroz maslinike i vinograde, gledajući ovce na pašnjacima. Nedavno su nam do studija došetali srna i zec. Za mene je Vižinada mjesto inspiracije i introspekcije, omogućuje mi mir i mediteranski način uživanja u životu. S druge strane, ona je odlično prometno povezana pa za samo koji sat vožnje možemo uživati u gradskoj vrevi", kaže Jelena i dodaje: "Nedavno smo otvorili Kreativni centar od 900 četvornih metara, na čijem krovu smo posadili travu od sjemenja skupljenog s okolnih livada. U njemu će se odvijati brojni programi povezani s lokalnom zajednicom, od radionica i predavanja do osmišljavanja novih brendova i proizvoda. Prvi zajednički projekt bio nam je dizajniranje skija za Elan, a cilj je u idućih nekoliko godina pokazati koliko kreativnost može utjecati na razvoj zajednice", otkriva Jelena.

Slobodno vrijeme provodi s partnerom i njihovom kćeri Marijom (13), a najbolje je opuštaju putovanja i jedrenje. San joj je, kaže, jednog dana provoditi tri mjeseca godišnje na jedrilici, a zimi putovati diljem svijeta.

ČITAJTE I : Najpoznatiju vrtlaricu ne može usporiti ni sunčanica, ali zbog jedne stvari odmah zaustavlja snimanje

Obožava poeziju, pogotovo Tina Ujevića te od rane mladosti i sama piše pjesme, koje jednog dana planira ukoričiti u zbirku.

"Nisam osoba koja se oduševljava materijalnim. Besmisleno mi je dati novac na skupu torbicu ili jako vrijedan komad nakita. Uvijek ću radije uložiti u iskustva koja ću pamtiti poput putovanja, koncerta, izleta, fine večere i vina u dobrom restoranu... Kad je u pitanju odjeća, kupujem bezvremenske stvari koje se mogu nositi godinama, a jedino za što ću izdvojiti nešto više novca je kvalitetna kozmetika. No lijepa i nova iskustva su mi uvijek na prvom mjestu", kaže Jelena.

Posebno je veseli kad ta iskustva može dijeliti s drugima pa tako na krovu Kreativnog centra Sonda u budućnosti planira napraviti "najkreativniji vidikovac u Istri".

"Kao što je Brdo filmova asocijacija za Motovun, tako mi želimo Vižinadu profilirati kao centar kreativnosti", poručuje Jelena Fiškuš.

ČITAJTE I: Renato Sulić nakon rukometne karijere ušao u novi posao: Njegova šumska vila pravi je hit!

Linker
25. travanj 2024 16:06