‘SPOMENIK ŽIVOM ČOVIKU‘

S Tisjom Kljaković Braić na njezinoj izložbi: ‘Malena Nastja sve nas je pomladila, kreće ciklus inspiriran njome‘

Tisjina izložba ‘Spomenik živom čoviku‘ u Klovićevim dvorima u Zagrebu rezultat je 20 godina njezina stvaralaštva. Tim smo povodom u videointervjuu sa splitskom umjetnicom popričali o slikarstvu, spisateljstvu i obiteljskom životu.

- Najgore mi je pričati o sebi. Slikarica sam, uvijek sam ista. Medijska pompa mi je samo stres. Nešto sam i napisala pa me zovu i spisateljica, ali ne smatram sebe s jednom knjigom kao spisateljicom. Još sam i mater, supruga. Stvorila me publika. I taj gušt kada ti se netko raduje, kada očekuje novu karikaturu, to je mene tjeralo naprijed. I stvarno u tome uživam - rekla je splitska umjetnica Tisja Kljaković Braić.

U Klovićevim dvorima u Zagrebu Tisja do 12. prosinca ima izložbu "Spomenik živom čoviku" gdje je izložila 20-ak godina svoga rada, od art brut slikarstva, preko lirskog slikarstva do karikatura, koje su kod publike doživjele pravi "boom", pogotovo jer ih je prije nekoliko godina odlučila objavljivati i na društvenim mrežama.

image
U Klovićevim dvorima izložila je 150 slika i nekoliko skulptura.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Nakon premijere izložbe, sastala se s nama u galeriji kako bi snimili intervju i pritom pogledali izložbu. Vidno umorna, ali i uzbuđena zbog toga što joj se događa u ovoj fazi života, spremno je odgovarala na sva pitanja, a u Klovićevim su je čekali i suprug Igor te preslatka curica, malena Nastja, zbog koje je mama nekoliko puta "pobjegla" s premijere ne bi li je nahranila.

Kaže kako je rođenje malene pomladilo i nju i supruga i u život im unijelo nevjerojatnu energiju koja joj je trenutačno, nesumnjivo i u budućnosti, ogromna doza inspiracije.

"Gledam posljednjih 20 godina svoga života jer život mi je inspiracija. Gledam početke art brut slikarstva pa sve preko lirskog slikarstva, karikatura i ovog posljednjeg egzistencijalnog ciklusa kojeg sam naslikala kada sam rodila. Za ljude koji me znaju isključivo po karikaturama na izložbi će moći saznati kako su zapravo nastali 'Oni' jer se oni provlače kroz sve moje slike, kroz njih žive poetski život, a u karikaturi žive stvarni. Ništa nisam iskarikirala, već prebacila komad stvarnosti na papir", rekla je Tisja te dodala kako su situacije koje crta svima smiješne, no kada malo razmislimo, možda i nije baš toliko humoristično koliko nam se čini na prvu. A zašto?

image
Karikature su je popularizirale kod masovne publike.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Kada ona njemu kaže: 'ti mene kočiš'. Nije to baš smiješno, ali na kraju vidiš da svi isto proživljavaju", rekla je Tisja. Za tu ju je karikaturu nadahnula prijateljica Branka, koja joj je povjerila svoje egzistencijalne probleme, a oni su vrlo brzo dobili svoju "materijalnu" verziju. Kada je ugledala karikaturu, Branka je, kaže Tisja, bila sretna.

I bračne razmirice sa suprugom Igorom Braićem nerijetko završe na - papiru. Svađaju se oko totalnih gluposti, a Tisja kaže kako je to u braku sasvim normalno i nešto kroz što svi prolaze.

Čitajte i: Tisja Kljaković Braić najavila novu knjigu: Omiljeni bračni par 'prikupio' dovoljno šaljivih momenata za nastavak

Uskoro im je u planu s likovima sa slika iscrtavati i kišobrane, a u splitskom HNK u studenom čeka ih premijera kazališne predstave nastale po njezinoj knjizi iz 2015. godine "U malu je uša đava".

"Koliko sam kao autorica uključena u projekt? Meni je drago da me se pita. Mogu pomoći, ali to je novo djelo. Režiser je Mario Kovač i to je sada njegov projekt, ali dosta me je uključio i mislim da će mu to biti baš od koristi", rekla je te dodala kako i redatelj Veljko Popović sprema animirani film po njezinoj debitantskoj knjizi. Ona je ta koja će nacrtati likove.

"Baš su isti kao moji baba i dida. Nacrtala sam ih iz glave i nadam se da će biti super. Baš sam sretna radi toga što ću ih ponovno vidjeti "žive", rekla je Tisja.

image
Tisja Kljaković Braić pozira kraj najdraže slike iz posljednjeg ciklusa.
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Starija kći Issa zaljubljena je u glumu, snimila je i kratkometražan film, a s malenom još uvijek hvata krivine kada je posao u pitanju.

Čitajte i: Slavna karikaturistica Tisja Kljaković Braić o djeci i bračnim izazovima: 'Nema idealnog braka niti neke unikatne formule'

"Nije to lako, ali postala sam dobar crtač. Ono što mi padne na pamet mogu realizirati u jako kratkom vremenu, samo je bitno da mi bljesne ideja. Cijeli dan razmišljam što ću raditi, a onda to napravim u sat vremena. Dok mala spava...", zaključila je Tisja.

Linker
09. travanj 2024 09:19