Korak naprijed za žensku stvar

Stop menstrualnom siromaštvu: Sandra Krpan omogućila besplatne uloške učenicama svih osnovnih škola u Rijeci!

Zahvaljujući inicijativi dogradonačelnice Rijeke od idućeg polugodišta učenicama svih osnovnih škola u tom gradu bit će dostupni besplatni higijenski ulošci - prvi put u Hrvatskoj.

O menstrualnom siromaštvu i poraznoj činjenici da si mnoge žene u Hrvatskoj ne mogu priuštiti higijenske uloške i tampone govori se sve više i glasnije. Iako je hrvatska Vlada nedavno odbila smanjiti stopu PDV-a na menstrualne potrepštine s 25 na pet posto, postoje i svijetli primjeri hvatanja u koštac s ovim ozbiljnim problemom.

image

Sandra Krpan rođena je u njemačkom gradu Eppingu.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Jedan od njih je Grad Rijeka, koji je donio odluku da od idućeg polugodišta omogući besplatne higijenske uloške za sve djevojčice u osnovnim školama. Ključna osoba u njezinoj provedbi je riječka dogradonačelnica Sandra Krpan (47), koja itekako dobro shvaća važnost tog čina, jer je cijeli radni vijek provela u školi - prvo kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a potom kao ravnateljica OŠ “Milan Brozović” u Kastvu.

Čitajte i: Menstruacija Hrvatice košta skoro najviše u europi! Nevena Rendeli Vejzović s Glorijom poslala važan apel: ‘To nije luksuz!‘

"Prvi grad koji je učenicama slabijeg imovinskog statusa osigurao besplatne higijenske uloške je Varaždin, a kad smo doznali za to, odlučili smo ići korak dalje. Ne želimo da nijedna djevojčica osjeća sram, da svaka može uzeti kad i koliko joj treba, neovisno o imovinskom statusu. Ne želimo da ikoga moraju tražiti uloške jer je to intimna i privatna stvar. Zato ćemo u toaletima postaviti automate s ulošcima, a prije toga će razrednici održati predavanje o njihovu korištenju. U Rijeci imamo 25 osnovnih škola, koje pohađa 2269 djevojčica od petog do osmog razreda. Za besplatne uloške osigurali smo 200.000 kuna", kaže Sandra Krpan.

Riječku dogradonačelnicu šokirali su porazni podaci do kojih je u svom istraživanju o menstrualnom siromaštvu na uzorku od više od 6000 žena došla udruga PaRiter.

image

Sandra Krpan cijeli je radni vijek provela u školi.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Primjerice, deset posto žena nema dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu mijenjati kad žele, već isti uložak ili tampon, kako bi uštedjele, nosi dulje od šest, pa čak i osam sati.

Isto toliko ne može si priuštiti sredstva protiv bolova tijekom menstruacije, a njih 3,6 posto, kad nema novca za uloške, koristi toaletni papir, gazu, krpe, komade tkanine...

"Kad krenete zbrajati koliko se mjesečno potroši na menstrualne potrepštine, dolazimo do ozbiljnih brojki. Ako pribrojite cijenu dnevnih i noćnih uložaka, vlažnih maramica, sapuna za intimnu njegu i tableta protiv bolova, doći ćete do svote koja premašuje 100 kuna, i to samo za jednu osobu, a obično ih u obitelji ima više. Nedavno me dirnula poruka članice vijeća roditelja iz jedne osnovne škole, koja mi je napisala da je djevojčicu slabijeg imovinskog statusa odvela u dućan da joj kupi nešto što će je razveseliti. Mislila je da će izabrati šminku ili neku sitnicu koja se sviđa tinejdžericama, a ona je zamolila da joj kupi - uloške. Takve se stvari ne bi trebale događati u 21. stoljeću", smatra dogradonačelnica.

Istraživanja pokazuju da prosječna žena tijekom života potroši 17 tisuća uložaka, koje plati tri tisuće eura.

U Hrvatskoj na to tijekom života plati osam tisuća eura PDV-a, što je, tvrdi Sandra Krpan, sramotno. Uvjerena je da borbu za smanjenje PDV-a na menstrualne potrepštine treba nastaviti, a nada se i da će se drugi gradovi pridružiti Rijeci u inicijativi uvođenja besplatnih uložaka u škole. Osoba koja daje vjetar u leđa Sandrinim liberalnim stavovima je njezina majka Dragica Krpan, odvažna žena koja ju je naučila da misli svojom glavom i ne odustaje od zadanih ciljeva.

image

Istraživanja pokazuju da prosječna žena tijekom života potroši 17 tisuća uložaka, koje plati tri tisuće eura.

MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Čitajte i: Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter, više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

"Rođena sam u njemačkom gradu Eppingu, ne zato zato što su moji roditelji bili klasični gastarbajteri koji su 1972. otišli na Zapad trbuhom za kruhom nego zato što su bili liberalni ljudi koji su željeli upoznati svijet. Mama je bila komercijalistica, a pokojni tata Željko strojobravar, no oni se nisu četiri godine poslije iz Njemačke u Rijeku vratili s Mercedesom nego s gramofonom, pločama i trapericama. Mlađi brat Zvonimir, koji danas radi na naftnoj platformi, i ja odrasli smo u obitelji punoj ljubavi i uzajamnog razumijevanja. Roditelji su mi usadili potrebu za borbom za ljudska, a posebno za ženska prava. Te vrijednosti danas prenosim na svoje nećakinje, četverogodišnju Vitu i devetogodišnju Leu. S bratovom suprugom Aleksandorm i curama jako sam bliska. S nećakinjama pričamo o svemu pa ćemo tako, kad za to dođe vrijeme, i o menstruaciji. Leu jako zanima posao kojim se sada bavim i već se imenovala zamjenicom zamjenice gradonačelnice", kaže ponosna teta, za koju je osiguravanje besplatnih uložaka za djevojčice još jedna stepenica naprijed prema glavnom cilju - uvođenju zdravstvenog odgoja u riječke osnovne škole.

Linker
08. travanj 2024 05:09