PUT DO POBJEDE

Supruga i kćeri su joj najveća podrška: Nepobjedivu šampionku čeka borba s dvostrukim rakom

Legendarnoj tenisačici Martini Navratilovi najveća podrška u borbi protiv zloćudne bolesti su njezina supruga Julia Lemigova, te kćeri Emma i Victoria.

"Ovo je veliki udarac za mene, situacija je jako ozbiljna, ali još uvijek popravljiva i vjerujem u povoljan ishod. Neće me biti neko vrijeme, ali sigurno ću se vratiti. Vidimo se", tim je riječima legendarna tenisačica Martina Navratilova objavila da su joj liječnici u američkoj klinici za tumore dijagnosticirali karcinom dojke i grla.

Dvanaest godina nakon što je pobijedila rak dojke na vratu je primijetila natečeni lifmni čvor, a biopsija i kasnije detaljne pretrage su pokazale kako je pred njom nova bitka s opakom bolesti, koja joj je srećom ponovno dijagnosticirana u ranoj fazi.

Zbog toga je otkazala planirano putovanje u Australiju, gdje je za američku televiziju Tennis Channel trebala komentirati mečeve na prvom Grand Slam turniru sezone, a njezin glasnogovornik je izjavio kako slavna tenisačica s liječenjem započinje već ovih dana.

image

Martina Navratilova

ITV/SHUTTERSTOCK

"Prognoze su dobre, jer su oba karcinoma dijagnosticirana u ranoj fazi, pa Martina vjeruje kako će se gledateljima moći obratiti putem video veze, jer njezin dolazak u studio u ovoj fazi nije zamisliv", izjavio je glasnogovornik Martine Navratilove.

Njezina sportska priča je fascinantna, jer se najbolja tenisačica svih vremena u povijest bijelog sporta upisala nevjerojatnom dominacijom i uspjesima, nezabilježenim u sportskim analima. U 32 godine profesionalne karijere osvojila je čak 59 Grand Slam titula na najvažnijim teniskim natjecanjima: prvi turnir osvojila je kao 17-godišnjakinja, a od tenisa se oprostila pobjedom u mješovitim parovima na US Openu 2006. svega dva mjeseca uoči proslave svog 50. rođendana.

image

Martina Navratilova sa suprugom Julijom Lemigovom te kćerima Victorijom i Emmom

MEDIAPUNCH/SHUTTERSTOCK

Martina Navratilova rođena je 18. listopada 1956. u Pragu, glavnom gradu tadašnje Čehoslovačke. Odrasla je u sportskoj obitelji jer su njezini roditelji Jana i Mirek Šubert bili učitelji skijanja, a majka se uz to bavila i gimnastikom, te tenisom. No, rano su se razveli, pa je majka kćeri dala prezime svog drugog supruga Miroslava Navratila, bivšeg tenisača, za kojeg se udala 1962., a koji je Martinu posvojio i kao trener doveo do naslova državne prvakinje 1972. godine.

image

Martina Navratilova s majkom Janom

TED BLACKBROW/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Svu raskoš svog nevjerojatnog talenta pokazala je već iduće godine na Roland Garrosu u Parizu, gdje se od natjecanja oprostila u četvrtfinalu, a najvažniju odluku donijela čim je postala punoljetna, zatraživši 1975. politički azil u Sjedinjenim Državama.

"Zbog te odluke čak četiri godine nisam imala nikakav kontakt sa svojim roditeljima. A što je najgore svojim sam bijegom iz Čehoslovačke, represivne komunističke zemlje u kojoj o mnogim stvarima nije smjelo govoriti, povrijedila sam majku koja taj moj potez nije mogla shvatiti i opravdati. Moja pokojna mama Jana je bila najbolja, najemotivnija i najpametnija osoba koju sam upoznala. Kad god smo zajedno gledale televizijske kvizove, ona je uvijek znala odgovore", izjavila je Martina Navratilova.

image

Najbolje prijateljice: Martina Navratilova i Chris Evert

PAUL GROVER/SHUTTERSTOCK

Njezinu tenisku dominaciju obilježilo je rivalstvo s njemačkom tenisačicom Steffi Graf i Amerikankom Chris Evert, koja joj je postala - najbolja prijateljica. A u povijest suvremene američke kulture Martina Navratilova se upisala i kao jedna od prvih sportskih zvijezda koja se na vrhuncu karijere 1981. javno deklarirala kao - lezbijka.

Bila je u vezama s američkom feministicom Ritom Mae Brown i Nancy Lieberman, profesionalnom košarkašicom i trenericom, a najviše medijske pažnje izazvao je prekid sedmogodišnje veze sa spisateljicom Judy Nelson, koja je zbog nje ostavila supruga s kojim je imala dvoje djece.

image

Martina Navratilova u loži All England kluba s princezom Kate, Meghan Markle i Pippom Middleton 2019.

JUERGEN HASENKOPF/SHUTTERSTOCK

Zbog prekida veze od Martine Navratilove je u sudskom procesu tražila milijunski iznos, a na kraju su se izvansudski nagodile, pa je Nelson tužbu povukla nakon što joj je Navratilova isplatila 11 milijuna dolara.

Nakon toga je bila u vezi s Toni Layton-Lambert, bivšom suprugom svog knjigovođe, s kojom je na Floridi držala azil za napuštene životinje. Sreću u privatnom životu napokon je pronašla s ruskim modelom Julijom Lemigovom, pretposljednjom Miss Sovjetskog Saveza, koju je 2014. dijamantnim prstenom javno zaprosila na stadionu Arthura Ashea na US Openu. Petnaestog prosinca iste godine vjenčale su se u New Yorku, a Lemigova se preklani priključila ekipi četvrte sezone reality showa "Stvarne domaćice iz Miamija". Njih dvije žive na farmi s Julijinim kćerima Emmom i Victorijom, gdje uzgajaju svoje voće i povrće, te drže koze i kokoši.

image

Legendarne tenisačice: Martina Navratilova, Billie Jean King, Steffi Graf, Margaret Court i Maria Bueno u Wimbledonu 2006.

RON C ANGLE/BEI/SHUTTERSTOCK

Supruga Julia bila joj je najveća podrška u borbi protiv raka dojke prije 12 godina: tada su zajedno prošle Martinin operativni zahvat i oporavak, a sad ih opet očekuje slična priča. "Marina je rođena šampionka. Svi smo uz nju i ne sumnjamo da će pobijediti i ove protivnike", izjavila je Lemigova.

Linker
19. travanj 2024 00:11