Kraljica ga je štitila

Odzvonilo mu zbog optužbi za seks s maloljetnicom: Princ Andrew mogao bi ostati bez svih titula i ovlasti

Polako se odmotava klupko Epstein - Maxwell - princ Andrew koje nimalo ne ide u korist kraljičinu sinu koji za malo toga ima dokaze, a obranu temelji na tvrdnji da ništa što mu se stavlja na teret - nije istina.

Britanka kraljevska obitelj raspravlja o planovima da se princu Andrewu oduzme titula vojvode od Yorka ako izgubi parnicu za seksualno zlostavljanje koju je pokrenula Virginia Giuffre, piše Sunday Times. Druge ideje koje se navodno razmatraju na kraljevskim dvorima uključuju slanje vojvode u neki oblik "izgnanstva" i inzistiranje da se odrekne svih veza koje još ima s dobrotvornim organizacijama. Giuffre navodi da ju je princ Andrew seksualno napastovao tri puta kada je imala 17 godina, što on poriče i tuži za neodređenu odštetu.

Podsjetimo, vojvoda se povukao s javnih dužnosti u studenom 2019. zbog prijateljstva s pedofilom Jeffreyjem Epsteinom nakon katastrofalnog intervjua za Newsnight za koji se nadao da će mu pomoći i "sprati ljagu" s njegova imena.

"Ako princ Andrew izgubi slučaj, pitanje je što učiniti s njim. Ne možete ga natjerati da podnese ostavku kao normalnu osobu, ali bi se od njega tražilo da povuče svoju titulu vojvode" kaže izvor blizak kraljevskoj obitelji.

image

Dok je njegova obitelj na zimovanju u Švicarskoj, princ "ne mrda" iz WInsdora.

KELVIN BRUCE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ghislaine Maxwell proglašena krivom: Prijeti joj dugogodišnji zatvor za seksualnu trgovinu maloljetnica za zloglasnog Epsteina

Kraljevski insajderi rekli su da bi bilo teško nagovoriti kraljicu da ukloni titulu vojvode od Yorka jer "ju je imao njezin otac George VI prije nego što je postao kralj, a ona ju je dodijelila svom omiljenom sinu. Ali on je osramotio tu titulu", objavio je Sunday Times.

Komentirajući slučaj, glasnogovornik Buckinghamske palače bio je bez konkretnih odgovora: "Ova nagađanja i komentari su neutemeljeni. Ne bismo komentirali pravni predmet koji je u tijeku."

Također, prema izvorima iz ministarstva obrane, vojvoda je navodno pod pritiskom da odustane od svojih devet vojnih uloga. Vojni se načelnici nadaju da će podnijeti ostavku kako mu kraljica ne bi morala oduzeti počasne titule, izvijestio je Sunday People, a prenio Daily Mail. U svjetlu bliskog prijateljstva princa Andrewa s Epsteinom i Ghislaine Maxwell koja je osuđena po četiri od pet točki optužnice, viši zapovjednici vojske vjeruju da nije izvedivo da vojvoda nastavi svoju ulogu glavnog pukovnika devet vojnih pukovnija, jedinica i korpusa.

image

Princ Andrew i Ghislaine Maxwell snimljeni zajedno na kraljevskom događanju 2000.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: U vrijeme dok je ona zloglasnom Epsteinu podvodila maloljetnice, princ Andrew ju je uvodio u Palaču

Vojne dužnosti princa Andrewa su: vice-admiral - osobni ađutant kraljice; pukovnik - grenadirska garda; Glavni pukovnik - 9./12. Royal Lancers (princa od Walesa); Kraljevska irska pukovnija (27. (Inniskilling) 83. i 87. i obrambena pukovnija Ulster); Školski zbor malog oružja; i Yorkshire pukovnija (14./15., 19. i 33./76. pješačka); Kraljevski pukovnik - Royal Highland Fusiliers, 2. bataljun Kraljevske pukovnije Škotske; počasni zračni komodor - Kraljevsko zrakoplovstvo Lossiemouth; i glavni komodor - Zračna snaga flote.

Vijest dolazi nakon što su visoki vojni čelnici Andrewa prozvali "toksičnim" - a izvor je rekao: "Čak i ako je Andrew potpuno oslobođen bilo kakvog nedjela, sada se smatra otrovnim. Očekuje se da će učiniti pristojnu stvar i dati ostavku."

Odluku o oduzimanju titula trebali bi donijeti dužnosnici kraljice i Buckinghamske palače, no izvori iz obrane rekli su Sunday Peopleu da neće biti prigovora od strane oružanih snaga.

image

Vrijeme uglavnom provodi jašući na kraljevskim posjedima.

KELVIN BRUCE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Skandalozni princ Andrew planira opet oženiti bivšu suprugu? Ona mu vjeruje da je potpuno ‘čist‘ od optužbi za zlostavljanje

Otkrića dolaze u trenutku kada se obitelj princa Andrewa napokon ujedinila, jer su uočeni prvi put nakon osude vojvodine bliske prijateljice Ghislaine Maxwell za seksualnu trgovinu.

Vojvotkinja od Yorka zagrlila se sa svojim kćerima Beatrice i Eugenie i njihovim muževima Edoardom Mapellijem Mozzijem i Jackom Brooksbankom dok su šetali ekskluzivnim švicarskim skijalištem Verbier. Činilo se da su dobro raspoloženi unatoč rastućem skandalu oko povezanosti vojvode od Yorka sa žrtvom seksualne trgovine Virginiom Giuffre.

I dok su Yorkovi priredili novogodišnju zabavu i pozvali neke od svojih brojnih prijatelja koji svake godine posjećuju luksuzno švicarsko ljetovalište, smatra se da je princ Andrew ostao u svojoj kući Royal Lodge unutar kraljičinog posjeda Windsor. Vojvotkinja je odbila komentirati nedavne događaje kada su joj se približili na ulici. 62-godišnjak je jednostavno rekao: ‘Na obiteljskom smo odmoru.‘ Nagađa se da je vojvoda od Yorka održao krizne sastanke sa svojim pravnim timom nakon Maxwellove osuđujuće presude za seksualnu trgovinu u srijedu navečer nakon njenog suđenja u New Yorku.

U međuvremenu, Virginia Giuffre - žena koja tvrdi da je bila prisiljena spavati s princom Andrewom kada je imala 17 godina - mogla bi dati izjavu o utjecaju žrtve njujorškom sucu za izricanje presude Ghislaine Maxwell. Britanka je ovog tjedna osuđena za više točaka za seksualnu trgovinu djecom za svog dečka milijardera pedofila Jeffreyja Epsteina. Iako brojni tužitelji nisu svjedočili na suđenju, žene će umjesto toga imati priliku dati izjavu sutkinji Alison Nathan, navodi Telegraph. Jedna od njih je i gospođa Giuffre - prije braka poznata kao Virginia Roberts - koja tvrdi da je imala intimne odnose s Andrewom tri puta 2001. godine, u vrijeme dok je bila tinejdžerica i pod Epsteinovom kontrolom. Princ je negirao te tvrdnje.

image

Čini se kako vojvodu od Yorka do sad optužbe nisu puno zamarale, ali se ipak držao zaštite kraljice majke.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Kraljičin omiljeni sin bježi od seks skandala: Tužba je stigla, no on poriče sve - fotografijama unatoč

Sigrid McCawley, koja zastupa Giuffre, izjavila je za medije: "Očekujem da će po izricanju presude biti svjedočenja mnogih drugih žena koje nisu mogle biti saslušane na suđenju, a koje će se javiti i objaviti informacije o njihovoj patnji od strane Ghislaine Maxwell.

Princ, očekivano, žestoko poriče optužbe. Ali pritisak na njega se povećao ovaj tjedan nakon osude Ghislaine Maxwell. Govoreći pod uvjetom anonimnosti, bivši viši kraljevski savjetnik naglasio je da, iako nitko izvan prinčeva privatnog ureda nije imao saznanja o razmjeru njegova prijateljstva s Epsteinom i Maxwell, "problem Andrewa" je dugotrajno pitanje za kraljevsku obitelj.

"Svatko tko se uopće usudio dati svoj profesionalni savjet da možda njegov način nije ispravan dočekao je odlučujući ‘od.ebi iz mog ureda‘", rekao je izvor. Evo potvrđuje i drugo bivše kraljevsko osoblje, od kojih svi tvrde da se princ ponašao kao da "nikome ne mora odgovarati". Bivši član osoblja Buckinghamske palače prisjetio se kako je bio "nemoguć posao" uvjeriti princa ili njegove savjetnike da prihvate bilo kakve upute.

"Vojvoda je jasno rekao da je jedina osoba kojoj je odgovoran - kraljica", rekli su. "Ni od koga ne bi primao savjete. Osoblje je bilo previše uplašeno da bi mu se suprotstavilo kao članu kraljevske obitelji. Njezino Veličanstvo ga je gotovo uvijek podržavalo i on je to u potpunosti iskoristio", zaključuju.

Linker
18. travanj 2024 05:15