ponovno u fokusu

‘Beznandno odana‘: Olivia Newton-John obranila ‘Briljantin‘ od kritika da je seksistički i rasistički

Glumica koja se proslavila ulogom Sandy u hit filmu "Briljantin" iz 1978. godine, a i tada i danas o tom je mjuziklu imala jednako mišljenje. Na optužbe o političkoj nekorektnosti filma, odgovorila je u podcastu "Life of Greatness".

43 godine nakon prvog prikazivanja, jedan od najpopularnijih kino mjuzikala, "Briljantin", ponovno je u fokusu.

Zahvaljujući korisnicima društvenih mreža, koji su taj film nazvali primjerom ponižavajućeg ponašanja prema ženama, počelo se raspravljati je li taj američki klasik u kojem su 1978. godine briljirali Olivia Newton-John i John Travolta, zaista politički nekorektan na sve moguće načine.

image
Scena iz filma 'Briljantin' Grease (1978).
LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

"To bi bio moj najdraži film svih vremena da nije rasistički", slažu se neki komentatori dok brojni tvrde: "Briljantin je šovinistički film, i podržava silovanje te ponižavanje žena".

O ovim optužbama progovorila je i glavna glumica filma, Olivia Newton-John, koja smatra da su komentatori na društvenim mrežama krenuli u krivom smjeru.

image
Olivia Newton-John smatra da je "Briljantin" samo zabavan film za opuštanje
FOTOGRAFIJE: MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA MEDIAPUNCH/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

72-godišnja Australka u podcastu "A Life of Greatness" obranila je "Briljantin" te obrazložila svoje mišljenje.

Olivia smatra da se "zabavni mjuzikl" ne bi smio uzimati tako ozbiljno te da je vrlo važno razumjeti o kojem se razdoblju radi.

"Mislim da je sve to šašavo jer je film sniman u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća te prikazuje pedesete", izjavila je aludirajući da su uloge među spolovima tada bile drugačije podijeljene.

"To je mjuzikl, zabava. Ne treba sve shvaćati tako ozbiljno. Treba li bi se opustiti i prihvatiti neke stvari onakvima kakve jesu. Ja ga nikad nisam smatrala takvim (seksističkim). Mislim da je samo veseo film koji zabavlja ljude. I to je to", objasnila je Olivia.

Linker
18. travanj 2024 06:22