Hrabra glumica

Inspirativni govor Jessice Chastain: Oskarovka progovorila o nasilju i diskriminaciji

Dobitnica prestižne nagrade za glavnu žensku ulogu koju je ostvarila u filmu ‘Oči Tammy Faye‘, po svom aktivizmu ima sličnosti s ulogom koju je glumila.

Ovogodišnja dobitnica Oscara za najbolju žensku glumicu Jessica Chastain, prestižnu nagradu u jednoj od glavnih kategorija osvojila je za ulogu Tammy Faye Bakker, suprugu kontroverznog TV propovjednika Jima Bakkera. Film Oči Tammy Faye (The Eyes of Tammy Faye) biografska je drama koja prikazuje problematičan brak Bakkerovih i zalaganja Tammy Faye za prava LGBTQ+ zajednice.

Film je režirao Michael Showalter, a ulogu Jima Bakkera glumi Andrew Garfield, dok uz njega Cherry Jones glumi Tammy Fayinu majku Rachel.

image

Jessica Chastain i Andrew Garfield, njen 'filmski suprug'.

FOTOGRAFIJE: SPLASH/PROFIMEDIA

Čitajte i: Oskarovka ekskluzivno o glumcu s kojim je spajaju: ‘Nije tajna da se volimo‘

U svom govoru zahvale Chastain je aludirala na Bakkerin aktivizam za LGBTQ+ prava, dotaknuvši se teme samoubojstava mladih pripadnika te zajednice, kazavši kako se taj problem "dotaknuo mnogih obitelji, a dotaknulo se i moje".

"Suočeni smo s diskriminatornim i zadrtim zakonima koji je pomeo našu zemlju i jedini mu je cilj još više nas podijeli", kazala je Jessica jasno se referirajući na zakone poput onog u Floridi koji se kolokvijalno zove "ne reci gay" zakon, kao i nekoliko anti-trans zakonske regulative u više država SAD-a.

image

Jessica Chastain godinama je poznata po svom aktivizmu.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Najprestižniji crveni tepih u godini: Pogledajte što su zvijezde odjenule za dodjelu Oscara!

Inspirativne riječi

"Nasilje i zločini iz mržnje se konstantno iskazuju na nevinim civilima diljem cijelog svijeta. U ovakvim vremenima, sjetim se Tammy, i inspiriraju me njeni radikalni činovi ljubavi. Večeras smo mnogo pričali o ljubavi. Inspirira me njeno suosjećanje i vidim ga kao vodeći princip koji nas vodi naprijed, sve nas povezuje u želji da budemo prihvaćeni zbog onoga što jesmo bez straha od nasilja i terora", strastveno je kazala u svom govoru.

Glumica je poznata po aktivizmu godinama se zalaže za prava žena kao i za prava LGBTQ+ zajednice, no u svom govoru zahvale za osvojeni Oscar, posebno se referirala na ovo drugo.

image

Gumica je za veliku noć odabrala kreaciju kuće Gucci.

DAVID LIVINGSTON AFP

Čitajte i: Oskarovka ekskluzivno o glumcu s kojim je spajaju: ‘Nije tajna da se volimo‘

Chastain je do sada osvojila brojne nagrade zbog uloge u ovom filmu, uključujući i onu za najbolju glumicu na Critics Choice and Screen Actors Guild nagradama. Ovogodišnja dodjela Oscara ispala je treća sreća za Jessicu, koja je do sad osvojila dvije nominacije u kategoriji ženske sporedne uloge za filmove "Tajni život kućnih pomoćnica" (The Help) iz 2012. i "Zero Dark Thirty" iduće godine.

"Za sve vas koji se osjećate bespomoćno i usamljeno, bezuvjetno vas se voli zbog vaše jedinstvenosti", tim je riječima zaključila svoj govor u nedjelju.

Linker
20. travanj 2024 13:14