iz kine

Vitomira Lončar opisala kako izgleda život u potpunom lockdownu - ne smije izaći iz kuće 48 sati, ali dobiva besplatnu hranu

Iako je novi lockdown krenuo naglo, nitko u gradu gdje živi Vitomira neće ostati gladan.

Glumica, teatrologinja i osnivačica kazališta Mala scena Vitomira Lončar (62) zamijenila je zagrebačku adresu kineskom prije više od pet godina. Odselila je u Xi'an, grad u središnjoj Kini od sedam milijuna stanovnika, a baš se taj grad sada našao u najstrožem lockdownu od onog u Wuhanu, gradu iz kojeg je pandemija i krenula prije gotovo dvije godine.

Zbog Zimskih olimpijskih igara koje počinju 4. veljače u Pekingu, Kina je na golemom oprezu pa su zbog manje od 500 slučajeva uveli strogi lockdown.

Vitomira Lončar objavila je prvi novogodišnji vlog – dnevnik o tome kako je karantena u Kini napredovala tijekom prosinca 2021. Ističe kako je zanimljivo iskustvo s obzirom na sve vijesti iz Europe oko koronavirusa i mjera. "U karanteni će vjerojatno biti sljedeća četiri tjedna. Kina ima politiku '0 slučajeva Covida', oni se brinu o svakoj osobi i ova stroga karantena već pokazuje rezultate. Bilo je dosta naglo, ali zbog toga je broj umrlih i općenito oboljelih u bolnici doista nizak", poručuje u vlogu.

Ranije se javljala putem društvenih mreža.

"U potpunom smo lockdownu. Ono od prije neki dan - bila je niža jaslička grupa prema ovome sada. Iz kuće smijemo izaći svakih 48 sati i to samo do mjesta gdje se testiramo. I natrag doma. Svaka tri dana u dvorište nam dolazi voće i povrće. I to je to. Svi me pitaju koliko će to trajati. Nitko ne može znati odgovor. No, kako je ovo najveće žarište u Kini još od početka pandemije, dakle, još od vremena Wuhana, ne očekujemo da će se ubrzo nešto promijeniti. Kad čujem da se u HR rade prosvjedi jer su mjere "stroge" i "užasne", malo mi se zanebesa...Ali evo i malo lijepih vijesti.... Kako je izgledalo sve oko "Kotača" na kineskom možete pogledati na mom novom vlogu. Na kraju ima dio iz akrobatskog "Labuđeg jezera" od kojeg ni danas još ne mogu doći k sebi. Hvala svima na dobrim mislima koje šaljete prema našem ranjenom Xi'anu! I to će proći... Nek smo živi i zdravi", napisala je.

Čitajte i: 'Više me ne zovite Bucka': Vitomira Lončar nikad nije izgledala bolje, otkriva tajnu novog izgleda

Dodala je kako nitko više ne smije izaći iz kuće, osim na testiranje, koje je sjajno organizirano. Nema čekanja.

„U tijeku je nova runda, meni 12. test od 12.12. (hahaha), a cijeli grad je u 6. rundi, što znači 13 milijuna stanovnika svaki put. Testiranje je besplatno, a rundu završavaju u roku od 24 sata. Upravo smo dobili dvije obavijesti: 1. javili su iz našeg "dvorišta" da će svaka obitelj (od grada) dobiti 20 kila hrane (povrće, meso, voće, jaja, riža, ulje, brašno...) i dostava ide pred vrata stana. S našeg fakulteta su nam pak javili da nam i od njih stiže paket u kojem je sve za kuću a, naravno, i hrana. Dakako, i to je besplatno. Nije jednostavno sve skupa, ali kad vidiš kako se vodi računa o ljudima, a nema ih malo, onda je ipak lakše. Temperature po noći idu na minus 10, ali ekipa radi svoj posao. Ne vjerujte baš sve što pišu naše novine”, dodala je.

Čitajte i: Vitomira Lončar pohvalila se još jednim uspjehom, a za njega je zaslužna njezina kći Buga

Linker
23. travanj 2024 11:13