Nudi sve što je potrebno za zdravlje, vitalnost i pomlađivanje te detoksikaciju organizma.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Šteta što je mnogi još uvijek izbjegavaju! Dobra je za srce i mozak, jača kosti i bori se protiv tumora

Pripada u kupusnjače, skupinu u kojoj su još kupus, raštika, cvjetača, prokulica, kelj, rikula, kojima se pripisuju svojstva "čistača organizma".

Ako biste trebali neku namirnicu jesti svaki dan, to bi bila brokula jer nudi sve što je potrebno za zdravlje, vitalnost i pomlađivanje te detoksikaciju organizma, sprečava alergije, prehlade, upalne bolesti, uključujući i rak, pomaže kod artritisa, bolesti oka, pridonosi mršavljenju... Sve to omogućuje jedna šalica ovog povrća dnevno. Uz to je niskokalorična - sadrži manje od 50 kalorija.

Pripada u kupusnjače, skupinu u kojoj su još kupus, raštika, cvjetača, prokulica, kelj, rikula, kojima se pripisuju svojstva "čistača organizma", sprečavaju oštećenja DNK-a zbog čega su iznimno dobre u borbi protiv mnogih vrsta raka. Spoj koji se smatra zaslužnim za to je sulforafan (sumpor), koji se gotovo isključivo proizvodi u kupusnjačama, a povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari u našem organizmu.

Točnije, objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender, kupusnjače su bogate biljnim kemikalijama glukozinolatima koji se pretvaraju u izotiocijanate djelovanjem enzima u biljkama i našem probavnom sustavu. Izotiocijanati i glukozinolati molekule su kojima se pripisuju antikarcinogeni učinci. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga.

Sadrži i vlakna, niacin, magnezij, kalij i omega-3 masne kiseline, poznate čuvare srca. Znanstvena istraživanja pokazuju da osobe koje redovito jedu brokulu, luk, jabuke i zeleni čaj imaju 20 posto manji rizik od bolesti srca. Istraživanja su također pokazala da fotonutrijenti u brokuli mogu pomoći iskorijeniti bakteriju Helicobacter pylori, koja uzrokuje čir želuca, a može dovesti i do raka želuca. Najčešće se jedu cvjetovi brokule, a jedu se i stabljike i lišće. Istraživanja o zdravstvenim učincima brokule pridonijela su porastu potrošnje - u posljednjih 30 godina konzumacija brokule porasla je gotovo za tisuću posto, a ona je i jedna od najvažnijih zamrznutih namirnica na svijetu.

No, mnogi i dalje jedenje brokule ponekad doživljavaju kao neku vrste kazne, ali jako se varaju.


1. Za lijepu kožu

Za prekrasnu, zdravu kožu nisu dovoljne samo kreme i toneri za lice: dobra njega počinje iznutra i temelji se na zdravoj prehrani. Brokula je bogata vitaminima A, C i E koji, zajedno, mogu pomoći koži da “poništi” štetu koja je nastala izlaganjem onečišćivačima i suncu, poboljšavaju teksturu kože, ublažuju bore i održavaju izgled kože zdravim i mladim zahvaljujući tome što podržavaju stvaranje kolagena.


2. Kod manjka vitamina D

Nedostatak vitamina D rašireniji je problem nego što biste mogli pomisliti, a prehrana može učiniti puno u prevladavanju tog stanja. Brokula obiluje vitaminima A i K koji omogućuju organizmu da bolje apsorbira vitamin D.


3. Unapređuje srčano zdravlje

Brokula je dobra za srce na više načina. Bogata je topivim vlaknima koja utječu na snižavanje razine kolesterola, a istodobno sastojci brokule koji sadrže sumpor pomažu ojačati krvne žile.


4. Ublažava simptome alergija

Siti ste curenja iz nosa, svrbeža očiju i glavobolja koje idu “u paketu” s dišnim alergijama? I tu može pomoći prehrana koja sadrži brokulu, jer ovo je povrće bogato sastojkom nazvanim kempferol koji smanjuje iritaciju i upalu kod alergija.


5. Jača probavni sustav

Zatvor? Žgaravica? Ti bi problemi mogli postati prošlost jedete li redovito brokulu. Ključ je u vlaknima koja brokula sadrži: ona povećavaju volumen stolice što olakšava njen prolaz kroz crijeva i smanjuje vjerojatnost pojave konstipacije, ali olakšava i cijeli probavni proces, što smanjuje mogućnost pojave žgaravice.


6. Smanjuje rizik od raka

Brokula može biti i dio prehrane koja se suprotstavlja tumorima. To je zato što sadrži supstancu nazvanu sulforafan, za koju je više studija utvrdilo da može smanjiti rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, uključujući rak crijeva, pluća, gušterače i jednjaka.


7. I kod mršavljenja

Svatko tko je ikada bio na dijeti zna koliki je izazov riješiti se suvišnih kilograma nakon što ih jednom nabaciš. Ali ako znamo koje je namirnice uputno jesti u tu svrhu bit će nam lakše dosegnuti zacrtani cilj. Brokula je idealna namirnica za osobe na dijeti - šalica ovog povrća sadrži samo 31 kaloriju, a puna je vlakana koja će umiriti vaš apetit i zasititi vas čak i ako jedete manje količine hrane.


8. Snaži kosti

Oslabljene kosti - obično zbog osteoporoze - velik su problem za žene, ali i muškarce, u starijoj dobi. Redovito jedenje brokule odličasnj je naćin za prevenciju tog stanja, jer kombinacija kalcija i vitamina K omogućuje kostima zdravlje i snagu.


Narežite, ostavite pa kuhajte

Kad ih operete, kupusnjače uvijek najprije narežite pa ostavite na dasci od pola sata do 40 minuta kako bi se proizveo sav sulforafan. Nakon toga možete ih kuhati bez straha da će izgubiti svoja hranjiva svojstva. Naime, sjeckanjem (ili žvakanje ako jedete sirove kupusnjače) aktivira se prekursor sulforafana koji se miješa s enzimom (molekulama mirozinata), što potiče nastanak sulforafana.

Ako pak jedete zamrznute kupusnjače, u njima je tijekom blanširanja izgubljen sulforafan, no ako zamrznutu brokulu koja je već skuhana pospete s malo praha gorušice, stvorit će se sulforafan pa će ta brokula po hranjivoj vrijednosti biti jednaka sirovoj. Isto djelovanje kao i gorušica imaju daikon, rotkve, hren i wasabi.

Linker
18. travanj 2024 05:14