Godila bi nam sad zdjelica ove juhice...
 Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
Zdrava kuhaona

Tko još ne voli đumbir, neugledni, ali toliko moćan korijen?

Gotovo da nema bolesti koja od đumbira i njegove snage neće pobjeći i tanjura koji s njim neće biti mirisniji i zdraviji. A pred proljeće saveznik je i u detoksikaciji!

Đumbir ili jako volite ili ga uopće ne podnosite. Ja sam u prvoj kategoriji. Obožavam taj okus, tu pikantnu aromu koju daje jelima, i vjerujem u njegovu moć.

Iako je u Europu stigao još u davnom 9. stoljeću, kao da smo ga ozbiljno uključili u prehranu tek nedavno. Ja sam ga otkrila kad sam postala svjesna koristi detoksikacije. Priznajem, u početku mi je okus bio preintenzivan i trebalo mi je vrijeme da naučim dozirati pravu količinu kako ne bi nametnuo okus drugim namirnicama nego im dao karakter.

Tijekom godina iskušala sam razne načine detoksikacije, brojne vikend varijante koje čiste tijelo izvana i iznutra, a okuražila sam se i na zahtjevan petotjedni antiparazitski program biljem. Uz pelin, klinčić i crni orah i u đumbiru sam prepoznala saveznika.

Zimi i ljeti

Ukratko, zimi mi đumbir grije tijelo i osjećam od njega toplinu u trbuhu, ljeti me ugodno osvježava, a pred sezonu bolesti nekako mi ublažava simptome. Otkako sam shvatila da žitarice nisu dobre za moj organizam, budući da ih teško probavljam, osobito ako su u kombinaciji s mliječnim proizvodima, jutro počinjem čašom tople vode u koju iscijedim limun, dodam malo đumbira i ponekad još kurkume. Pola sata nakon tog napitka pojedem nekad smoothie s bademovim mlijekom i sezonskim voćem s malim dodatkom povrća ili rižin kreker s domaćim džemom i čajem.

Snimila: Berislava Picek/HANZA MEDIA
U izvornom obliku, u prahu, njegov sok ili pasta - ako pitate naše Beri i Luciju, može sve!

Dobra navika

Veseli me što je Lucija već usvojila zdravu naviku konzumiranja više malih obroka tijekom dana. Obavezno doručkuje, nosi u školu užinu, i to za svaki odmor ponešto, od sendviča do voća, potom kod kuće ruča i prije nego što odjuri na popodnevni trening opet pojede užinu. Nakon treninga slijedi neka lagana večera koja nam je svima najdraži obrok jer se okupimo za stolom. Uz puno vode, Lucija pije i puno čaja, a u svaki naš čaj zimi ubacimo i đumbir. Voli taj okus kako u čaju tako i u svom omiljenom jelu iz woka.

I prijatelji oko mene sve se više trude jesti što zdravije: kupuju provjerene namirnice, uzgajaju svoje povrće i svatko pronalazi svoje detoksicirajuće namirnice među kojima đumbir zauzima važno mjesto.

  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • po 1 koromač, mrkva i peršin
  • 1 manji korijen celera
  • 1 komadić đumbira
  • 15 dag graška
  • hren
  • sol
  • kopar

Priprema:

  1. Na malo ulja propirjajte luk i korjenasto povrće.
  2. Nakon nekoliko minuta dodajte koromač narezan na listiće, grašak i začine: sol, papar i đumbir u prahu ili ocijeđeni sok naribanog đumbira.
  3. Kuhajte desetak minuta, sameljite i, ako je potrebno, dotjerajte okus začinima.
  4. Prije konzumiranja naribajte svježi hren i dodajte listiće kopra. Jedite uz domaće grisine sa začinskim biljem.

  • 30 dag purećih prsa
  • sok 2 naranče
  • sojin umak
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica meda
  • sol
  • ½ žlice kukuruznog škroba
  • đumbirov sok

Priprema:

  1. Puretinu narežite na tanke rezance.
  2. Napravite marinadu od soka naranče i soka đumbira, soli, umaka od soje, meda i maslinova ulja.
  3. Meso stavite u marinadu i sve zatvorite u vrećicu ili posudu. Ostavite u hladnjaku dva sata.
  4. Ispržite meso u woku pa ga izvadite.
  5. Za umak ulijte marinadu u wok pa kada počne kuhati, smanjite vatru i dodajte kukuruzni škrob.
  6. Prokuhajte minutu, dodajte meso i servirajte s rižom ili tjesteninom.

  • 16 dag brašna
  • 5 dag maslaca
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 žlica maslinova ulja
  • topla voda
  • sol
  • začinsko bilje prema želji
  • listići soli

Priprema:

  1. Od svih sastojaka i začina umijesite tijesto, ostavite ga da malo odstoji, oblikujte štapiće pa začinite listićima soli.
  2. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.

  • 1 đumbir
  • 0,5 dl meda prema želji
  • sok 2 limuna

Priprema:

  1. Đumbir naribajte pa iscijedite sok, dodajte med i sve sameljite u pastu.
  2. Stavite u staklenku i držite u hladnjaku.

  • 2 i ½ šalice brašna
  • ½ šalice maslaca
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 i ½ žličica cimeta
  • 1 žlica đumbira u prahu
  • 1 i pol šalica vode
  • 2 naribane jabuke
  • 3 žlice javorova sirupa

Priprema:

Sve sastojke izmiješajte pa ulijte u kalup za pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 20 do 40 minuta, ovisno o veličini kalupa.

Linker
16. travanj 2024 07:45